Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо видеоразговорите ни изтощават

Снимка: pixabay.com

Много неща се промениха от началото на изолацията във връзка с Covid-19. Едно от тях е, че водим повече видеоразговори откогато и да било. В началото различните платформи, осигуряващи конферентна връзка, се претовариха, после нещата се канализираха и сега всички гледаме колеги, преподаватели, учители, роднини и приятели на екраните си, използвайки най-често Zoom. 

Защо обаче технологията, призвана да улесни живота, ни прави все по-уморени? Кое прави видеоразговорите по-трудни в сравнение с контакта лице в лице?

"Видеоразговорът изисква много повече концентрация, отколкото физическия – казва Джанпиеро Петрилиери, който изучава устойчивото учене и ефективност на работното място. При видеоразговор трябват повече усилия, за за покажеш невербални реакции като гримаси, език на тялото, трябва да контролираш тона и височината на гласа, трябва да внимаваш и за реакциите на останалите, а това изморява. "Умовете ни може да са заедно, но телата ни казват друго. Дисонансът, който това причинява, уморява и тормози. Във видеоразговора не можеш да се отпуснеш така, както в нормалния."

Забавяне на връзката с 1,2 секунди кара хората да приемат респондента си за враждебно настроен или разсеян

Тишината е друго предизвикателство. "В истинския разговор тишината дава естествен ритъм на общуването. Но когато се случва във видеоразговор, започвате да се притеснявате, че нещо не е наред с техниката. 

Изследване на немски изследователи показва, че забавянето в конферентна връзка се приема като признак на неприязън.

"Друг важен момент е, че при видеоразговор си на екрана, знаеш, че всеки те гледа, чувстваш се като на сцена, усещаш социалния натиск, от теб се очаква "да играеш", а това е изнервящо и стресиращо, добавя Петрилиери. Напрежение поражда фактът, че се питаш как изглеждаш и как се държиш пред камерите.

Допълнителен фактор е, че на екран виждаме хората, с които по принцип се виждаме всекидневно и това е част от рутината на деня, а екранът ни напомня, че сме сами в необичайна ситуация.

Друг съществен момент е, че винаги разделяме професионалния от личния си живот, работата от забавленията, свободното време и приятелите. А сега всичко това се случва на едно и също място.

Представете си, че сте в бар и говорите едновременно с преподавателите си или с шефовете, срещате се с родителите си или с интимен партньор – не е ли странно? Точно това правим в момента, обобщава Джанпиеро Петрилиери.

Ограничени сме до собствения си хол или кухня, в средата на една будеща тревоги криза и единственото ни поле за взаимодействие е компютърният екран.

А защо усещаме Zoom умора, даже когато говорим с приятели?

Ако използваме видеоконферентните връзки по работа, независимо с кого се виждаме после, ние го приемаме като задължение. Пък и ако някой ни е поканил в определен час да се присъединим към общ чат, трябва да се запитаме по свое желание ли влизаме, искаме ли да сме там или гледаме да сме учтиви с хората, които са ни поканили.

Как да намалим Zoom умората?

Експертите са категорични, че трябва да лимитираме видеоразговорите само до най-необходимите. Според тях практиката да свикваме за щяло и не щяло видеоконференции е порочна и не твърде ефективна. 

Ако няма как да не присъствате, изключването на камерата помага, а ако не можете да го направите – сложете екрана странично, така че да не ви се налага да гледате отражението си през цялото време, това може да намали напрежението. Също така се разсейвайте между отделните сесии.

Важно е да имаме преходи и граници; имаме нужда да си създадем буфери, които да ни помогнат да оставим една своя роля и да влезем в другата, така както оставяме работните си проблеми и задължения, когато се прибираме у дома.

"А ако искате да кажете нещо на някого, който е специален и важен за вас, съветва Петрилиери, постъпете старомодно и му напишете писмо, за да му покажете, че наистина държите на него."

Източник: ВВС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Земеделци от Пернишко подпомагат свои колеги, пострадали при пожарите

Националното сдружение "Обединени земеделски производители" и членуващи в него земеделци от Пернишко ще подпомогнат свои колеги, пострадали при пожарите в Южна България, съобщи председателят на сдружението Венцислав Митков.   Само за седмица са събрани 19 тира със сено, слама и люцерна, както и една гондола от 25 тона пшеница. В рамките на 10 дни..

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Озеленяват калните петна в кварталите в Благоевград

Общински съвет прие предложението на кмета Методи Байкушев община Благоевград да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Зелени мерки в градска среда“ (2), по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. По тази процедура община Благоевград е конкретен бенефициент заедно със Столична община заради нарушено..

публикувано на 26.07.24 в 14:47

Родители от Перник с писмо до кмета заради опасни тротинетки

Родители на малки деца в Перник настояват да бъде ограничено карането на електрически тротинетки в пешеходните и паркови пространства в града. В отворено писмо до кмета на общината те алармират за рисковете, които крие неконтролираното и опасно придвижване с тях в градска среда. "Писмото е съпроводено с подписите на над 100 перничани и в понеделник ще..

публикувано на 26.07.24 в 14:43

Предстои деветото издание на София филм фест в Кюстендил

Деветото издание на София Филм Фест тръгва на път. В Кюстендил започва на 9 август. В рамките на феста, който ще продължи до 30 август, всеки петък ще има безплатни прожекции на открито на арката на централния площад "Велбъжд" в града.  Инициативата се реализира съвместно с Община Кюстендил с подкрепата на Национален филмов център и паневропейската..

публикувано на 26.07.24 в 14:34

Община Благоевград няма да се отчита ежеседмично за разходваните средства

На поредното редовно заседание на Общински съвет -  Благоевград бяха приети годишните отчети на общинските дружества.  Председателят Радослав Тасков представи отчет за дейността на местния парламент за първите шест месеца на тази година.  Община Благоевград няма да извършва седмичен отчет на разходваните общински средства, каквото бе..

публикувано на 26.07.24 в 13:26

Патриарх Даниил ще посети Дупница

Патриаршеската света Литургия ще бъде отслужена на 28 юли от 9.00 часа в храм "Свети великомъченик Георги Победоносец“ в Дупница. От общината приканват всички жители и гости на Дупница да участват в богослужението, което ще се отслужи от Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил. Светата литургия е по повод 5-та Неделя след Петдесетница,..

публикувано на 26.07.24 в 12:45

Земетресение в граничния район между Северна Македония и България

Земетресение с магнитуд М=3.5 е регистрирано в граничния район между Северна Македония и България, в района на град Берово, Северна Македония. По данни на Националния сеизмологичен център към Национален институт по геофизика, геодезия и география - БАН, събитието от 09:46 часа българско време е с епицентър на 40 км от град Благоевград, на 50 км от..

публикувано на 26.07.24 в 11:50