Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паркът за танцуващи мечки може би ще бъде отново отворен в понеделник

От понеделник, 18 май, има голяма вероятност, Паркът за танцуващи мечки край Белица, отново да бъде отворен за посетителите – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на мечото селище.

„Това сме решили към момента, ако няма промяна в обстановката, като ще спазваме регулярното си работно време от 12 до 18 ч. Ще помоля обаче, всеки, който е решил да ни посети, да се свърже с нас предварително по телефона, да проверяват непрекъснато какво е положението, защото имаме доста нови мерки, които трябва да се спазват, като социална изолация, задължително носене на маски и ползване на дезинфектанти“ – уточни Димитър Иванов.

Той съобщи, че най-притеснителна е мярката „социалната изолация“, защото хората вече няма да могат да се събират на групи, както е било досега, и така да влизат в парка. Затова, пропускателният режим ще бъде по-различен.

„Няма да има обособени групи, всеки който дойде ще бъде пускан направо в Парка. Групите ще бъдат от един то четири човека. Повече от четири човека няма да бъдат допускани в Парка“ – уточни още управителят на мечото селище.

Той обясни, че преди да влязат в Парка, посетителите ще бъдат посрещнати от един екскурзовод, който ще им обясни новите правила. След като влязат в Парка, там ще има още един екскурзовод, който да ги насочва и да им дава информация за това, което могат да видят. За момента, няма да се приемат големи, организирани групи, пристигащи с автобуси.

„Следим и обстановката със заразените хора в община Белица, дано не се стига до затваряне на общината, но следим какво се случва“ – каза още Димитър Иванов.

Той уточни, че служителите в Парка за танцуващи мечки спазват всички противоепидемични мерки и при необходимост, могат да издържат около две седмици, без  да излизат от мечото селище.

 „Още в началото на извънредното положение беше разработен план от професионална фирма, която се занимава с кризисни ситуации. Попълваме едни таблици, в които казваме за колко време имаме храна. Минимумът в момента за храна на мечките в Парка, е 15 дни напред. Има също за 15 дни напред храна и за гледачите, ако се стигне до някакво по-специално положение“ – категоричен е управителят на мечото селище.

 Животните за момента се чувстват добре в Парка. Сега е размножителният период и някой от мечките се събират в двойка, както например, е случаят с мечките Рику и Йета.

Димитър Иванов коментира и тъжната новина за мечката Виолета, която наскоро почина, поради старост и редица заболявания.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:Вижте още

Три автомобила са изгорели тази нощ в Перник

Колите са били паркирани пред жилищен блок в квартал „Изток”.  Частично засегнати от огъня са още три автомобила, намиращи се в близост до тях. Сигналът е подаден на тел. 112 около 03.00 часа. Отзовали са се два екипа на Пожарната, които са локализирали пламъците.  Причината не е установена, работи се по версията за умишлен палеж.

публикувано на 19.01.21 в 14:19

Инспектираха новото свлачище над Благоевград

Пукнатината, която се е образувала над пътя за местността Бачиново край Благоевград , на този етап не е опасна, защото времето е много студено, но проблемът трябва да бъде решен в най-кратки срокове. Това каза за Радио Благоевград зам.-кметът по строителството инж. Венелин Трошанов, който днес посети мястото с експерти инженери, които ще изготвят..

публикувано на 19.01.21 в 13:54

Подпомагат Община Гоце Делчев с близо 664 хиляди лева

Винаги сме действали максимално бързо, за да могат кметовете по общините и населените места веднага да започнат своите аварийни дейности, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на днешното извънредно правителствено заседание, на което бяха отпуснати 3 731 061 лева за щетите след наводненията. След вчерашното решение на..

публикувано на 19.01.21 в 13:14

49 работни места обяви Бюрото по труда в Дупница

1 344 души или почти 7% от населението са били безработни в община Дупница в края на 2020г. Повече от половината от незаетите са жени, а почти 40% са без образование.  В Бобов дол на борсата са регистрирани 6,3% от жителите, в Сапарева баня – близо 8%. 324 са новорегистрираните безработни през декември в Бюрото по труда – Дупница. Обявени са..

публикувано на 19.01.21 в 12:44

С бутилирана вода ще бъдат снабдени жители на трънското село Ерул

Заради проблем с електрозахранващия кабел помпената станция в махала „Смрика” в населеното място не работи и част от селото е без вода. Днес служители на ВиК ще доставят 10- литрови бутилки на всеки един от бедстващите хора, съобщи управителят на водното дружество в Перник Борислав Иванов. Три от махалите в селото са без вода от 15 дни, каза..

публикувано на 19.01.21 в 12:32

Община Невестино ще разчисти напрупаните боклуци при моста на село Четирци

Заради проливните дъждове и придошлите води на река Струма се образува сметище от боклуци в района на моста при село Четирци в община Невестино. Те ще бъдат разчистени веднага след като нивото на реката спадне, за да може да влезе техниката, каза за Радио Благоевград главният еколог на Невестино Василена Таскова. „Натрупалите се боклуци са..

публикувано на 19.01.21 в 12:23

От утре започват практическите занимания в Професионалната гимназия по туризъм в Благоевград

В Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград се изгражда първият в областта учебен ресторант. Той е почти готов и може да заработи още в началото на втория учебен срок. Това каза за Радио Благоевград директорът на гимназията Димитрина Иванова. Тя заяви, че връщането в училище на учениците за практическите..

публикувано на 19.01.21 в 12:07