Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба от художествения фонд на МнВР показва галерията в Кюстендил

В художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил днес беше открита изложба от представителната експозиция от художествения фонд на Министерството на външните работи "Дипломация и изкуство". Това е първата изложба в галерията след затварянето й заради извънредното положение. 
С експозицията се отбелязват 140 години от създаването на българската дипломатическа служба. Изложбата включва специално селектирани произведения от български автори, от утвърдени наши живописци, скулптури, графици, акварелисти, които са посещавали българските мисии по света в различни периоди от време, разказа Михаел Артемонцев, главен експерт в културния институт на външно министерство. 
Избраните творби са от първото до последното десетилетие на ХХ век. В експозицията са представени и секции, които показват връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет. Показани са и по-емблематични архивни фотоси на сградите на Министерството на външните работи, както и забележителни архитектурни примери на български задгранични мисии, проекти на творци относно дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка.
 Художествената колекция на МВнР наброява над 3600 произведения – скулптури и картини, и е една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на български държавни институции. Творбите са отделяни от фондовете на художествени галерии, подбрани са от общи изложби или са дарявани от авторите.
Изложбата  ще остане в кюстендилската галерия до месец август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Перник обяви обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване

Община Перник е обявила обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване с прогнозна стойност 15 млн. лв за три години. Дейностите ще се осъществяват по квартали, промишлени зони, вилни и селищни образувания и курортни местности и в останалите населени места в общината, като обхвата на дейността и обектите  ще се актуализират ежегодно.  Дейностите..

публикувано на 23.07.24 в 17:54

XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е домакин на XVII конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Мотото на конференцията  е „Образованието като грижа и ценност“. В Университетския център „Бачиново“ си дават среща 45 директори и учители в неделни български училища зад граница. „В програмата са включени теми, свързани с..

публикувано на 23.07.24 в 16:02

На среща между институциите беше обсъдена обстановката, свързана с пожарите, както и кампанията „Безотговорността е най-опасната искра“

На срещата, организирана от областния управител на Благоевград, присъстваха представители на всички възлови институции в областта, свързани с осигуряването на безопасността на хората, както и с опазването на природата в пожароопасния сезон.  Зам.-директорът на ЮЗДП – инж. Ваня Каменова, коментира актуалната обстановка за пожара, пламнал в Гърция...

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Засега няма опасност пожарът да навлезе от Гърция в България

Тежката ситуация с пожарите в страната бе повод за проведената работна среща в община Благоевград с участието на представители от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН), Регионалната дирекция по горите, областната администрация, кметове на населени места,..

публикувано на 23.07.24 в 15:41

Празник на моето село в Долно Драглище

Празникът е посветен на годишнината от Илинденско – Преображенско - Кръстовденското въстание от 1903 година - венецът на българското националноосвободително движение. В тази борба взимат участие и дават живота си за село Долно Драглище 29 въстаници. Потомците на храбрите въстаници ще преклонят глава в почит пред  делото им и ще поднесат..

публикувано на 23.07.24 в 15:02

Нужна е държавна подкрепа за българското образование в чужбина

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента, като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от организации на българи. Данните бяха обявени от Ваня Балчева, директор на дирекция "Образование на..

публикувано на 23.07.24 в 13:47

В Банско в знак на почит и незабрава: Венци и изложба за Вапцаров

В деня на смъртта на поета, пред неговия паметник на площада, носещ името му, се събраха  стотици жители и гости на Банско, за да почетат недописаната книга на живота му. Споменът за Никола Вапцаров беше озвучен с любимите му бански песни и с музика по негови стихове. В знак на почит и незабрава, кметът на общината Стойчо Баненски и..

публикувано на 23.07.24 в 12:28