Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Празник на черешата" в Кюстендил няма да има в традиционния му формат, жандармерия отново ще пази черешите

Снимка: БГНЕС

Обмисля се разполагането на повече пунктове за изкупуване на череши в Кюстендилска община през тази година, с цел избягването на струпване на много хора на едно място. Това каза  кметът на община Кюстендил Петър Паунов. 
Паунов посочи, че ако има пазар, ще се търсят подходящи публични места – площади, които да гарантират сигурността и здравето на хората, но и да не създават предпоставки за струпване на много хора. 
Традиционно в черешовите блокове и по дворовете няма да има пунктове, а за охраната на масивите ще се грижат полиция и жандармерия, каза Паунов. Той посочи, че "Празник на черешата" през тази година няма да има в традиционния му формат, но подчерта, че не се изключва възможността да се осъществи по-разширено предлагане за желаещи купувачи от цялата страна, с културна програма.
 "Ще създадем условия за непосредствено достигане до производителя и възможността всеки да може да си купи череши. Ще се постараем, където е възможно, да бъдат откривани тържища, ще оказваме съдействие, за да може продукцията да бъде предлагана на крайния потребител", каза Паунов.
Кметът на Кюстендил допълни, че сигурността ще бъде гарантирана по време на кампанията. Предстои да се детайлизира работата с берачите, превоза им, както и контактите помежду им. В предстоящите срещи ще участват и представители на РЗИ и БАБХ.
   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна изграждането на "Южната дъга" в Сандански

Днес започнаха строителните дейности за изграждането на обходен път, в участъка от кръстовището на ул. „Стефан Стамболов“ до ул. „Огражден“, кв. Изгрев по плана на град Сандански. Символичната „първа копка“ бе направена на терен от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов, председателя на Общински съвет – Георги Батев, архиерейския наместник..

публикувано на 28.08.24 в 15:48

Почетоха паметта на цар Борис III

В памет на цар Борис III днес в Рилския манастир беше отслужена панихида. Службата отслужиха игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий и монашеското братство на манастира. Днес се навършват 81 години от кончината на цар Борис III. На 28 август, в деня на смъртта му, братството на Рилската света обител начело със своя игумен всяка..

публикувано на 28.08.24 в 15:33

Учители и ученици от Благоевград усъвършенстват знания чрез платформа

Учители и ученици от XI ОУ „Христо Ботев“ усъвършенстват знанията си по математика чрез платформата „Кан Академия“. Община Благоевград и Сдружение „Образование без раници“ подписаха меморандум за сътрудничество за съвместна работа с XI ОУ „Христо Ботев“. Споразумението включва не само обмен на добри практики, но и въвеждане на иновативни..

публикувано на 28.08.24 в 14:55

Медицинският хеликоптер с мисия в Благоевград

Въздушната линейка транспортира жена в тежко състояние от Благоевград до София. Тази сутрин медицинският хеликоптер кацна на стадион “Христо Ботев” за да вземе пациентката. „Жената е на 50 години и е с мозъчен кръвоизлив. Постъпила е в 7.00 часа в СПО неадекватна, неконтактна, със затруднено дишане и с пяна по устата“, обясни за Радио..

публикувано на 28.08.24 в 12:12

Локализираха пожара над село Пастра

Пожарът в гората над село Пастра – под връх Калин, който възникна на 24 август, е локализиран на площ от 350 дка низово в иглолистна гора. Доугасяването в периметъра на пожара продължава  днес от пожарникари и служители на горските стопанства. Продължава гасенето на пожара, който възникна в местността Байрямица над село Бистрица в Рила планина на 23..

публикувано на 28.08.24 в 11:41

ВиК Благоевград поддържа и модернизира пречиствателните станции в региона

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград управлява и поддържа общо пет пречиствателни станции за отпадъчни води в региона. Това са станциите в Благоевград, Банско, Разлог, селата Горно Краище и Дагоново (община Белица) и село Юруково (община Якоруда). Най-голямата от тези станции е ПСОВ - Благоевград, която е проектирана за 87 520..

публикувано на 28.08.24 в 11:01

Ръст на делата за държане на наркотици в Кюстендилско

Общо 33 дела за придобиване и държане на наркотични вещества са били образувани в Районния съд в Кюстендил от началото на годината. Осъдените по тях са общо 24, от които осем са получили ефективни наказания "лишаване от свобода". С условни присъди са наказани шестима, а девет обвиняеми са с наложени глоби. Сред осъдените е и малолетна, която..

публикувано на 28.08.24 в 09:58