Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Автобусни училищни превозвачи от Кюстендил настояват за помощ от държавата

Снимка: БГНЕС

Автобусни превозвачи от Кюстендил, осъществяващи специализиран превоз на ученици на територията на общината, са изпратили петиция до министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на транспорта Росен Желязков и премиера Бойко Борисов, в която настояват за изплащане на част от сумите по сключените в началото на годината договори.
Петицията е подписана от 11 превозвачи от Кюстендил, за част от които превоза на ученици е била единствената дейност, която са осъществявали.
"Заради затварянето на училищата поради епидемията от коронавирус, бизнесът ни спря да работи, а служителите ни останаха на улицата", каза  Иван Иванов. Той посочи, че мярката 60/40 е неефективна, а към днешна дата превозвачите продължават да плащат данъци, застраховки, прегледи.
"Същевременно схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", с което се цели подпомагане на местните производители, продължават да се изпълняват дори и при затворени училища", коментира Иванов.
Превозвачите настояват да бъдат изплатени 40 процента от сумите по договорите, сключени в началото на учебната година. "По този начин ще успеем да възстановим поне част от пропуснатите ползи", каза Иванов.
Превозвачите са категорични, че исканията им не са политически, а икономически, но допълват, че са готови и на стачни действия.

Вижте още

Сдружение „Хора и традиции“ организира възстановка на традиционната брежанска сватба

Сдружение „Хора и традиции“ организира тази неделя в Брежани възстановка на едни от най-красивите обредни действия и ритуали на брежанската традиционна сватба. Възстановката е по проект „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“, който сдружението изпълнява по Програмата за културно наследство на Национален фонд..

публикувано на 06.06.20 в 17:42

Община Разлог осигури 11 нови работни места по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания"

Община Разлог в качеството си на бенефициент по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Oбщина Разлог”, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г. осигури 11 нови работни места. Кметът инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, заедно с екипа за управление по проект „Патронажна грижа за..

публикувано на 06.06.20 в 14:03

Отворени за посещения са Стобските пирамиди

„ Обектът е открит и това допринася са безопасността на туристите, предвид въведените противоепидимчни мерки. Все още няма много туристи, но се надяваме в следващите дни да се засили потокът от посещения. За миналата година невероятният лабиринт от високи до 12 метра скални конуси е бил посетен от над 10 хиляди души, стотици от тях са..

публикувано на 06.06.20 в 10:15

41 нови и 980 активни Covid-случая у нас, 147 са в болница

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби.  980 са активните случаи на инфекцията към момента.  Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България.  По данните, публикувани там, общият брой на случаите на Covid-19 досега e 2 668 , а оздравелите са 1 528 души...

публикувано на 06.06.20 в 09:25

Лоши са условията за туризъм в планината

На повечето места в станата има разкъсана облачност. До края на деня са  очакват се валежи и гръмотевични бури. Туристите, тръгнали на преход в планината, да подходят с особено внимание – с подходяща екипировка и да преценят маршрутите и възможностите си.  До 14 юни всички хижи в страната остават затворени. Това съобщи..

публикувано на 06.06.20 в 09:20

Няма да има курбан за здраве за Свети Дух в мемориален комплекс „Памет и Вяра“ над Благоевград

Във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка и въведените конкретни противоепидемични мерки на територията на страната, до 14 юни тази година, Община Благоевград  съобщава, че традиционният курбан в мемориалния комплекс „Памет и Вяра“ , на 8 юни, няма да бъде проведен. 

публикувано на 06.06.20 в 08:08

Допълнителни автобуси на Задушница

За гражданите на Благоевград ще бъдат осигурени допълнителни автобуси на Задушница от фирмите, които обслужват линиите до гробищните паркове. Община Перник осигурява безплатен транспорт до централния гробищен парк за Черешова задушница. Автобусите ще се движат по маршрут от спирката при Централната ремонта база на всеки 15 минути от 8:00 ч...

публикувано на 06.06.20 в 07:31