Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 000 лева спечели живописец в изложбата конкурс "Историческа живопис"

2
Димитър Димитров, Мирослав Йотов, Веселин Чакъров, Ивелин Михайлов

От 6-ти май до 24-ти май се проведе изложба конкурс „Историческа живопис“, която е първата такава изложба, провеждана в България през последните 30 години. В изложбата участваха художници от 5 държави – Русия, Казахстан, Германия, Украйна и България. 

Целта на изложбата конкурс е да подпомогне живописци, които творят на историческа тематика и по-конкретно –  антична и средновековна история, случила се по нашите земи.

Конкурсът се проведе в 2 етапа – избор на публиката и оценки от квалифицирано жури. 

Проф. Маргарита Ваклинова, проф. Аксиния Джурова и доц. Николай Нинов бяха членове на журито, като техните оценки бяха равностойни с оценките на публиката. Първото място бе отредено за Мирослав Йотов с неговата картина "Прием при цар Симеон Велики“.  Второ място е за Веселин Чакъров и картината му „Чудото с патриарх Евтимий“, на трето се нареди  Дияна Брешкова с нейната картина на „Царица Ирина“. 

Общият награден фонд е 13 000 лева, като суми от 10 000, 2 000 и 1 000 лева са наградите на победителите съответно на първо, второ и трето място. 

Финалистът Мирослав Йотов разказва за картината „Прием при цар Симеон“, че е: „ Картина, която изобразява епохата до най-малки детайли. Целта на картината е да се покаже величието на цар Симеон, да се предаде визуално в пълния блясък обстановката на Велики Преслав, гостите които приема царя.  Предал съм максимално автентично времето и обстановката, за да може да се усети духа на времето и епохата от зрителя, тъй като това е една част от историята, с която винаги сме се гордели като българи и исках отново да я припомня на народа ни. В картината заложих дълбок психологически разказ на всички присъстващи: различните персонажи на народи- гости на царя, царското семейство, придворните. По това време Симеон не само е бил равен на византийския император, но и повече от него и това величие съм пресъздал максимално достоверно с помощта на консултанти по епохата, за да остане за бъдещите поколения."

За избора на темата „Чудото с патриарх Евтимий“ художникът Веселин Чакъров, класиран на второ място споделя: „Нарисувах един мрачен епизод от българската история, когато пада столицата на Второ българско царство – Велико Търново. Патриархът e трябвало да бъде обезглавен, когато палачът вдигнал меча да отсече главата му, той се парализирал. Тогава османците решават той да не бъде убит, а изпратен в заточение. Пращат го в сегашния Бачковски манастир, където живее до края на дните си. За мен беше провокация това, че сюжетът предразполага към нещо доста мрачно, но носи емоционален заряд и послание за поколенията. Посланието, закодирано в цялата картина е, че винаги има надежда, патриарх Евтимий е символ на непреклонния български дух.“

Дияна Брешкова, която се нареди на 3-то място, сподели причината да избера да рисува царица Ирина: Царица Ирина Комнина втора жена на цар Иван Асен Втори.Тя е дъщеря й  на епирския деспот Теодор Комнин пленен с цялото си семейство от българския цар.Тя е била много красива и силна жена и не остава незабелязана от българския владетел.Говори се ,че след смъртта на Иван Асен II тя става регент на сина им Михаил II и управлява от негово име.Това е накратко нейната история.Аз реших да я нарисувам ,защото търсех силен и впечатляващ женски образ в нашата история.Короната е рисувана по възстановка на оригинала на короната й.“ 

Организаторите от Исторически парк планират изложбата да се превърне в ежегодна инициатива, като са планували догодина наградният фонд да е бъде в двоен размер, за да може все повече да се подкрепят българските творци.

Видео от оценките и награждаването на участниците в изложба-конкурс „Историческа живопис“: https://bit.ly/2LXpegK 


Галерия

Вижте още

30-ти ден на недоволство и протест в Благоевград

Вече месец благоевградчани излизат на протест всяка вечер, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор. Митингът и тази вечер премина в шествие по главните улици в града. За кратко бе блокирано и движението при пешеходната пътека в района на "Младежки дом.  Недоволните и тази вечер "поднесоха" подаръци на управляващите. Без..

публикувано на 10.08.20 в 20:50

От ПП "Рилски манастир" призоваха да не замърсяваме около кътовете за отдих

От Дирекция „Природен парк Рилски манастир“ призовават посетителите на Парка да не изхвърлят отпадъци извън обособените за това места. За Радио Багоевград Райна Пашова от пресцентъра на ПП „Рилски манастир“ каза, че за да бъде осигурен приятният престой на туристите, на територията се изграждат и възстановяват кътове за отдих, на безопасно..

публикувано на 10.08.20 в 18:56

Болницата в Гоце Делчев набира средства за закупуването на ангиограф

Открита е дарителска сметка за закупуването на скъпоструваща апаратура за изграждането на отделение по инвазивна кардиология в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Кампанията започна, след като този проект беше одобрен на заседание на Общинския съвет. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов е провел среща и с представители на останалите общини..

публикувано на 10.08.20 в 18:39

Жена загина на релсите край Петрич

Около 16:30 часа днес е получен сигнал за прегазена жена от влак между град Петрич и гара Генерал Тодоров, информираха от пресцентъра на ОД МВР - Благоевград.  Самоличността на жената е в процес на установяване. Работата по случая продължава.

публикувано на 10.08.20 в 17:25

Първата в града люлка за деца с увреждания бе монтирана днес в Перник

В градския парк в Перник днес бе монтирана първата в града люлка за деца с увреждания. Обособената за целта площадка е в непосредствена близост с останалите детски площадки в парка, което ще позволи на децата с увреждания да общуват със своите връстници.  На площадката ще бъдат монтирани още няколко съоръжения – пясъчник, специална пързалка с площадка..

публикувано на 10.08.20 в 17:03

Започна рехабилитацията на уличната мрежа в Банско

Стартиралият през 2018 г. проект за рехабилитация на улична мрежа в град Банско: ул. „Цар Симеон“ между кръстовищата с ул. „България“ и ул. „Патриарх Евтимий“ (път II-19), ул. „Глазне“ между кръстовища с ул. „Пирин“ до ул. „Патриарх Евтимий“ (път II-19) и ул. „България“ между кръстовища с ул. „Цар Симеон“ до ул. „Патриарх Евтимий“ (път II-19) е в..

публикувано на 10.08.20 в 16:46

Районен съд – Разлог внедрява Единната информационна система на съдилищата

Започна внедряването на Единната информационна система на съдилищата в Районен съд – Разлог. На официалното представяне на системата присъстваха експерти от Информационно обслужване - Благоевград. Пред магистрати и съдебни служители те представиха функционалните и системни модули на ЕИСС, потребителския интерфейс и възможностите за работа с тях,..

публикувано на 10.08.20 в 16:31