Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 000 лева спечели живописец в изложбата конкурс "Историческа живопис"

2
Димитър Димитров, Мирослав Йотов, Веселин Чакъров, Ивелин Михайлов

От 6-ти май до 24-ти май се проведе изложба конкурс „Историческа живопис“, която е първата такава изложба, провеждана в България през последните 30 години. В изложбата участваха художници от 5 държави – Русия, Казахстан, Германия, Украйна и България. 

Целта на изложбата конкурс е да подпомогне живописци, които творят на историческа тематика и по-конкретно –  антична и средновековна история, случила се по нашите земи.

Конкурсът се проведе в 2 етапа – избор на публиката и оценки от квалифицирано жури. 

Проф. Маргарита Ваклинова, проф. Аксиния Джурова и доц. Николай Нинов бяха членове на журито, като техните оценки бяха равностойни с оценките на публиката. Първото място бе отредено за Мирослав Йотов с неговата картина "Прием при цар Симеон Велики“.  Второ място е за Веселин Чакъров и картината му „Чудото с патриарх Евтимий“, на трето се нареди  Дияна Брешкова с нейната картина на „Царица Ирина“. 

Общият награден фонд е 13 000 лева, като суми от 10 000, 2 000 и 1 000 лева са наградите на победителите съответно на първо, второ и трето място. 

Финалистът Мирослав Йотов разказва за картината „Прием при цар Симеон“, че е: „ Картина, която изобразява епохата до най-малки детайли. Целта на картината е да се покаже величието на цар Симеон, да се предаде визуално в пълния блясък обстановката на Велики Преслав, гостите които приема царя.  Предал съм максимално автентично времето и обстановката, за да може да се усети духа на времето и епохата от зрителя, тъй като това е една част от историята, с която винаги сме се гордели като българи и исках отново да я припомня на народа ни. В картината заложих дълбок психологически разказ на всички присъстващи: различните персонажи на народи- гости на царя, царското семейство, придворните. По това време Симеон не само е бил равен на византийския император, но и повече от него и това величие съм пресъздал максимално достоверно с помощта на консултанти по епохата, за да остане за бъдещите поколения."

За избора на темата „Чудото с патриарх Евтимий“ художникът Веселин Чакъров, класиран на второ място споделя: „Нарисувах един мрачен епизод от българската история, когато пада столицата на Второ българско царство – Велико Търново. Патриархът e трябвало да бъде обезглавен, когато палачът вдигнал меча да отсече главата му, той се парализирал. Тогава османците решават той да не бъде убит, а изпратен в заточение. Пращат го в сегашния Бачковски манастир, където живее до края на дните си. За мен беше провокация това, че сюжетът предразполага към нещо доста мрачно, но носи емоционален заряд и послание за поколенията. Посланието, закодирано в цялата картина е, че винаги има надежда, патриарх Евтимий е символ на непреклонния български дух.“

Дияна Брешкова, която се нареди на 3-то място, сподели причината да избера да рисува царица Ирина: Царица Ирина Комнина втора жена на цар Иван Асен Втори.Тя е дъщеря й  на епирския деспот Теодор Комнин пленен с цялото си семейство от българския цар.Тя е била много красива и силна жена и не остава незабелязана от българския владетел.Говори се ,че след смъртта на Иван Асен II тя става регент на сина им Михаил II и управлява от негово име.Това е накратко нейната история.Аз реших да я нарисувам ,защото търсех силен и впечатляващ женски образ в нашата история.Короната е рисувана по възстановка на оригинала на короната й.“ 

Организаторите от Исторически парк планират изложбата да се превърне в ежегодна инициатива, като са планували догодина наградният фонд да е бъде в двоен размер, за да може все повече да се подкрепят българските творци.

Видео от оценките и награждаването на участниците в изложба-конкурс „Историческа живопис“: https://bit.ly/2LXpegK 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Благоевградското село Изгрев на протест на 3 юни заради сметището

Благоевградското село Изгрев се готви за протест на 3 юни. Недоволството на хората е заради сметището, което от дълги години тормози жителите на населеното място. „Във всички търговски обекти се събираха подписи, които вече са над 250“, обяви кметът на селото Йордан Китанов. Днес той е разговарял и с кмета Методи Байкушев, който го уверил, че..

публикувано на 21.05.24 в 15:14

НП „Рила“ и ЮЗУ „Н. Рилски“ партньори в Европейския ден на „Натура 2 000“

32 години от създаването на мрежата от защитени територии „Натура 2 000“ в Европейския съюз, отбелязват с редица инициативи еколозите от Национален парк „Рила“.  В събитията се включиха днес и партньорите им от Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Целта е да се задълбочат политиките, свързани с опазването на биологичното..

публикувано на 21.05.24 в 13:41

Празнично шествие за 24 май в Гоце Делчев

24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура ще бъде отбелязан тържествено в гр. Гоце Делчев. По повод най-българския празник, Община Гоце Делчев и учебните заведения в града организират традиционно празнично шествие, което ще тръгне в 11.00 часа от площад „Гоце Делчев”. То ще премине през улица „Търговска” и ще..

публикувано на 21.05.24 в 13:25

Благоевград изпрати над 100 военнослужещи на мисия в Косово

Благоевград изпрати над 100 военнослужещи за поредна мисия в Косово.  Тържествената церемония се състоя на площад "Георги Измирлиев" в областния център. В тържествения ритуал на площад „Георги Измирлиев“ се включиха военнослужещите, които ще отпътуват за Косово. Официалната церемония се проведе в присъствието на началникa на отбраната..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

Инж. Валентин Чамбов взе участие в Националния семинар по биоикономика

Инж. Валентин Чамбов взе участие в Националния семинар по биоикономика, който се проведе в София. В изказването си директорът на ЮЗДП подчерта, че горският сектор е силно зависим от свързаните с него преработвателни промишлености и би следвало в програмните и стратегическите документи, които секторът готви, да се толерират високоефективните..

публикувано на 21.05.24 в 13:14

Разследват незаконно търсене на археологически обекти

Окръжна прокуратура – Благоевград ръководи разследване по досъдебно производство за извършено престъпление – търсене на археологически обекти без съответно разрешение с използване на технически средства и моторни превозни средства. Производството е започнато с оглед на местопроизшествие в местността „Софан Било“ в района на община Якоруда. Претърсени..

публикувано на 21.05.24 в 11:51

За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как..

публикувано на 21.05.24 в 10:55