Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Детство по ноти" – концерт на лауреати от "Звезди в Радиото"

На 1-ви юни – Международния ден на детето, Радио Благоевград подари на своите слушатели концерт с участието на лауреати в конкурса "Звезди в Радиото". Тази година, в края на месец март по традиция, трябваше да бъде десетото издание на популярния конкурс за млади изпълнители "Звезди в Радиото", но поради извънредното положение се отложи за през есента. Но фонотеката на Радио Благоевград разполага с прекрасните изпълнения на децата, печелили първите места в деветте издания до сега – това са песни, създадени специално за победителите в конкурса и продуцирани от БНР – Радио Благоевград. 

"Звезди в Радиото" е конкурс за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика . Организатори са Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) – Благоевград със съдействието на Регионалното управление на образованието – Благоевград.

Наградата за първо място в разделите "Фолклор" и "Популярна музика" е песен, продуцирана от БНР Радио Благоевград. Класираният на първо място в раздел "Инструменталисти" получава  професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. Така десетки талантливи деца получават възможността да работят в професионалната среда на Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград с ръководител д-р Маргарит Русев. За надарените деца специално пишат песни композитори като Валери Димчев, Петьо Кръстев, Борис Янев, Милан Георгиев и други. Текстовете на песните са на поети – приятели на Радио Благоевград – Петя Хантова, Елица Виденова, Герасим Балабанов, Георги Савеклиев и други. 

В проекта си "Инвестирай в младостта", Радио Благоевград е партньор и на множество фестивали в региона, в които се включва като поощрява със специални награди млади изпълнители. Наградите са професионални звукозаписи в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. По този начин Радиото на Югозапада дава криле на младите хора, тръгнали по пътя на изпълнителското изкуство. 

В празничния детски концерт на 1-ви юни звучаха следните песни и изпълнители:

1. Александрина Механджийска – „Приятелството съществува“; Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Петя Хантова

2. Анелия Трендафилова – „Направило моме“; Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

3. Даниела Георгиева /лауреат "Звезди в Радиото 2017 " – раздел Фолклор"/ – „Не виткай се, Софче“, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

4. Методи Методиев /лауреат на конкурса "Звезди в Радиото" -– раздел "Инструменталисти "/ – „Копаница“, Музика и аранжимент: Боян Боянов

5. Ванина Калъпсъзова – „Непокорна“, Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Елица Виденова

6. Дарина и Анабел Дамянови  – „Неделя дойде“ /Звезди в радиото 2019 – раздел Фолклор 1 награда/, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

7. Мария Костадинова – „Море сокол пие“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

8. Елиза Огнянова – „Цонино хоро“ /инструментал/, Музика: Румен Сираков, аранжимент: Боян Боянов

9. Елита Георгиева – „Ако се загубим“, Музика и аранжимент: Борис Янев, текст: Георги Савеклиев

10. Мартин Златарски – „Зора се зазорила“, Музика и текст: народен, аранжимент: Веселинка Боянова

11. Моника Христова – „Слънце зайде“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

12. Константина Димитрова – „Няма да спра“, Музика и аранжимент: Милан Георгиев, текст: Герасим Балабанов

13. Снежана Карамфилкова – „Го фатиле“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

14. Фатме Кальор – „Излел е Дельо хайдутин“, Музика и текст: народен, Радослав Владимиров – гайда

15. Мирела Миладинова – „Ела ти ела“, Музика и аранжимент: Петьо Кръстев, текст: Петя Хантова

16. Соня Ковачка – „Севдо, Севдо“, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

17. Христина Ангелова – „Ягоди в снега“, Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Елица Виденова

В звуковия файл можете да чуете целия концерт – > 
Вижте още

Радио Благоевград организира семинар за цифровия сертификат за COVID

„Цифровият сертификат на ЕС за COVID” беше темата на дискусията, организирана от Радио Благоевград в рамките на проекта на БНР „Рестартирай Европа! По-силна за теб!“, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент. Участници в събитието бяха преподаватели от Стопанския факултет на Югозападния университет и представители на туристическия..

публикувано на 15.06.21 в 14:14
Радиоводещият Михаил Дюзев връчва наградата на Елеонора Тахова

Елеонора Тахова е победител в конкурса за чиста журналистика "Web Report"

Журналистката Елеонора Тахова от Радио Благоевград бе отличена тази вечер с наградата в категория "Подкаст" в конкурса за чиста журналистика "Web Report". Церемонията по награждаване се проведе в Литературен клуб "Перото" в НДК в София. Тазгодишното послание на конкурса бе "Когато авторите говорят с факти", а Елеонора спечели първото място с..

публикувано на 11.06.21 в 21:18

Наградиха победителите в конкурса "Звезди в Радиото 2021"

На тържествен концерт в зала "Яворов" в Благоевград бяха връчени наградите на победителите в Десетото издание на конкурса за млади изпълнители в областта на класическата, популярната и фолклорната музика "Звезди в Радиото". Конкурсът е за индивидуални изпълнители, които в настоящата учебна година са ученици в 5-ти, 6-ти или 7-ми клас. Организатори са НХГ..

обновено на 11.06.21 в 13:52

Концерт и награждаване на победителите в "Звезди в Радиото 2021"

На 10 юни (четвъртък), от 18:00 часа в зала "Яворов" ще се състои концертът и награждаването на победителите в Десетото издание на конкурса за млади изпълнители "Звезди в Радиото 2021". Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика. Организира се от Радио Благоевград и НХГ „Св. Св...

публикувано на 08.06.21 в 19:00

Победителите в конкурса "Звезди в Радиото 2021"

Класиране  на участниците в Десети конкурс за млади таланти   „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО 2021” ПОБЕДИТЕЛИ: РАЗДЕЛ „ФОЛКЛОР” : БИЛЯНА БОЙКОВА БОРИСОВА – гр. Бобов дол РАЗДЕЛ „ПОПУЛЯРНА МУЗИКА” : БОЯН ГЕОРГИЕВ ГЕОРГИЕВ – гр. Благоевград РАЗДЕЛ „ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ” : ДАН СТАНИСЛАВОВ ХРИСТОВ – ПИАНО – гр...

публикувано на 02.06.21 в 11:22

Млади таланти блестят чрез "Звезди в радиото"

"Звезди в радиото" е традиционен конкурс за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика, провеждан за вече 10-и път. Организира се от БНР – Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) – Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието..

обновено на 23.05.21 в 08:20

Закрита бе 23-ата изложба на жените творци от Благоевград

В Арт салона на Радио Благоевград днес  бе закрита 23-ата изложба на жените творци от Благоевград, организирана от Дружество "Искрици", с председател Татяна Лазарова. 19 художнички участваха в проявата с вече многолетна традиция, а проф. Георги Драчев обобщи впечатленията си от изложбата с думите "Много високо ниво". Въпреки че е официално..

публикувано на 13.05.21 в 19:05