Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Детство по ноти" – концерт на лауреати от "Звезди в Радиото"

На 1-ви юни – Международния ден на детето, Радио Благоевград подари на своите слушатели концерт с участието на лауреати в конкурса "Звезди в Радиото". Тази година, в края на месец март по традиция, трябваше да бъде десетото издание на популярния конкурс за млади изпълнители "Звезди в Радиото", но поради извънредното положение се отложи за през есента. Но фонотеката на Радио Благоевград разполага с прекрасните изпълнения на децата, печелили първите места в деветте издания до сега – това са песни, създадени специално за победителите в конкурса и продуцирани от БНР – Радио Благоевград. 

"Звезди в Радиото" е конкурс за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика . Организатори са Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) – Благоевград със съдействието на Регионалното управление на образованието – Благоевград.

Наградата за първо място в разделите "Фолклор" и "Популярна музика" е песен, продуцирана от БНР Радио Благоевград. Класираният на първо място в раздел "Инструменталисти" получава  професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. Така десетки талантливи деца получават възможността да работят в професионалната среда на Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград с ръководител д-р Маргарит Русев. За надарените деца специално пишат песни композитори като Валери Димчев, Петьо Кръстев, Борис Янев, Милан Георгиев и други. Текстовете на песните са на поети – приятели на Радио Благоевград – Петя Хантова, Елица Виденова, Герасим Балабанов, Георги Савеклиев и други. 

В проекта си "Инвестирай в младостта", Радио Благоевград е партньор и на множество фестивали в региона, в които се включва като поощрява със специални награди млади изпълнители. Наградите са професионални звукозаписи в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. По този начин Радиото на Югозапада дава криле на младите хора, тръгнали по пътя на изпълнителското изкуство. 

В празничния детски концерт на 1-ви юни звучаха следните песни и изпълнители:

1. Александрина Механджийска – „Приятелството съществува“; Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Петя Хантова

2. Анелия Трендафилова – „Направило моме“; Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

3. Даниела Георгиева /лауреат "Звезди в Радиото 2017 " – раздел Фолклор"/ – „Не виткай се, Софче“, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

4. Методи Методиев /лауреат на конкурса "Звезди в Радиото" -– раздел "Инструменталисти "/ – „Копаница“, Музика и аранжимент: Боян Боянов

5. Ванина Калъпсъзова – „Непокорна“, Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Елица Виденова

6. Дарина и Анабел Дамянови  – „Неделя дойде“ /Звезди в радиото 2019 – раздел Фолклор 1 награда/, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

7. Мария Костадинова – „Море сокол пие“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

8. Елиза Огнянова – „Цонино хоро“ /инструментал/, Музика: Румен Сираков, аранжимент: Боян Боянов

9. Елита Георгиева – „Ако се загубим“, Музика и аранжимент: Борис Янев, текст: Георги Савеклиев

10. Мартин Златарски – „Зора се зазорила“, Музика и текст: народен, аранжимент: Веселинка Боянова

11. Моника Христова – „Слънце зайде“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

12. Константина Димитрова – „Няма да спра“, Музика и аранжимент: Милан Георгиев, текст: Герасим Балабанов

13. Снежана Карамфилкова – „Го фатиле“, Музика и текст: народен, аранжимент: Валери Димчев

14. Фатме Кальор – „Излел е Дельо хайдутин“, Музика и текст: народен, Радослав Владимиров – гайда

15. Мирела Миладинова – „Ела ти ела“, Музика и аранжимент: Петьо Кръстев, текст: Петя Хантова

16. Соня Ковачка – „Севдо, Севдо“, Музика и текст: народен, аранжимент: Петьо Кръстев

17. Христина Ангелова – „Ягоди в снега“, Музика и аранжимент: Валери Димчев, текст: Елица Виденова

В звуковия файл можете да чуете целия концерт – > 
Вижте още
Радостин Иванов

Арт салонът на Радио Благоевград представя изложба на Радостин Иванов

Днес в 18 часа в Арт салона на Радио Благоевград беше открита изложба живопис на Радостин Иванов.   Този нов кураторски проект на художника е част от тазгодишното му турне, преминаващо през Стара Загора, сега Благоевград и след това Пловдив. Той представя колекция от първите три „сезона“ в творчеството си – картини, рисувани през 2015, през 2017 и 2019..

публикувано на 17.06.20 в 19:20
Радостин Иванов

Изложба на Радостин Иванов в Арт салона на Радио Благоевград

На 17 юни (сряда), от 18:00 часа ще се открие самостоятелната изложба на Радостин Иванов в Арт салона на Радио Благоевград. Художникът Радостин Иванов влиза в абстрактното изкуство с маслени бои през пролетта на 2015 година и оттогава пребивава предимно в това измерение. Преди да го вдъхнови рисуването, експериментира в музиката, фотографията и киното...

публикувано на 12.06.20 в 15:21

Празник „Време за природата“ организираха съвместно Радио Благоевград и „ВиК“ ЕООД – Благоевград

  С цветен и емоционален празник, Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, изразиха за пореден път, своето отношение към околната среда и природата. Няколко повода бяха обединени в събитието – днешният Световен ден на околната среда, отминалият 1 юни – Ден на детето и 22 март – Световният ден на водата, който не бе..

публикувано на 05.06.20 в 14:00

Заедно за чиста околна среда – съвместно събитие на Радио Благоевград и ВиК ЕООД – Благоевград

Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград ще отбележат в съвместна инициатива Световния ден на околната среда – 5 юни. С празник на открито, в двора на единствения по рода си в България Музей на водата, двете институции ще заявят своята съпричастност към опазването на околната среда, към това колко е важно да се говори за..

публикувано на 03.06.20 в 17:01
Милко Бошнаков

Музикалният редактор на Радио Благоевград Милко Бошнаков придоби образователна и научна степен „доктор“

Днес, точно в 14:14 часа, след блестяща публична защита на дисертационен труд на тема: „Българската фолклорнопевческа традиция в Долен и Сатовча“, авторитетното петчленно научно жури в състав: проф. д. изк.н. Румен Потеров, проф. д.ф.н. Албена Георгиева-Ангелова, проф. д-р Костадин Бураджиев, доц. д-р Бинка Добрева и доц. д-р Георги Петков присъди на..

публикувано на 29.05.20 в 15:18

Премиера на новата книга на Валентин Дишев – "Янус"

Въпреки нестабилното майско време, което поднесе и дъжд, и вятър, и слънце в един и същи ден, премиерата на новата книга на Валентин Дишев се състоя, на открито, пред сградата на Радио Благоевград. За да бъдат спазени всички необходими противоепидемични мерки.  "Янус" е посветена на двуликия бог.  Янус –   богът  отварял и затварял всички врати,..

публикувано на 28.05.20 в 20:15

Кой печели ваучер за книги в нашата игра

Нашето предизвикателство за 24 май към последователите ни във Фейсбук, бе да покажат книгите, които четат. Благодарим на всички, които се включиха в играта! Ваучер за книги получава Ани Богомилова Стоянова , която бе изтеглена чрез жребий. Честито! Може да си получи наградата от портала на сградата на Радио Благоевград на ул. "Иван Михайлов" №56, след..

публикувано на 24.05.20 в 20:25