Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Националният земеделски музей гостува в Дупница с изложбата „Тютюнът“


Тази експозицията е първата публична проява след двумесечното извънредно положение. Посещенията в музея ще се осъществяват при спазване на всички противоепидемични мерки. Влизането става задължително с маски.Изложбата показва историята на тютюна като земеделска култура и като индустрия, както и историята на неговото разпространение в България. Представени са различните видове тютюн и тяхното приложение и употреба. Изложени са машини за ръчно свиване на цигари, кутии за рязан тютюн и енфие, кесийки за тютюн, цигарета, хаван за рязане и други предмети, използвани от българите в бита и в земеделската работа, свързана с тютюнопроизводството. Изложени са и цигарени кутии на различни производители както от началото на 20-ти век, така и познатите ни от близкото минало като „Арда“, „Шипка“, „Янтра“, „Родопи“, „Фемина“ и др.“, каза за Радио Благоевград  директорът на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска.


Галерия

Вижте още

От сряда деца отново ще творят в музея в Разлог

От 8 юли 2020 г. Община Разлог и Историческия музей – Разлог за поредна година стартират интересни и забавни летни занимания за деца. Инициативата е под мотото ,,Да творим в музея“ и е подходяща за деца от 7 до 12-годишна възраст. До 31 август тази година, по определен график и на групи, в двора на музея ще се провеждат дейностите, в които могат да се..

публикувано на 04.07.20 в 17:10

Йордан Грозданов: “Пирин“ подновява тренировки в понеделник“

След десетдневния лагер в курорта „Албена“, отборът на ФК “Пирин“ подновява тренировки  на 6 юли (понеделник). Старши треньорът Уорън Фийни е планирал подготовката така, че „орлетата“ да достигнат върхова форма в началото на новия шампионат  във Втора лига. Засега са предвидени три контроли. Първата  е на 10 юли – с „Монтана“, в софийския..

публикувано на 04.07.20 в 17:01

Опашката преди "Кулата – Промахон" бавно намалява

Колоната от чакащи автомобили е дълга около 9 километра, но започва на 11-ия километър преди граничния пункт. На около 2 километра от него "Пътна полиция" пропуска автомобилите на "серии" от около 30 – 40 автомобила, за да не се създава струпване в зоната за граничен контрол. Въпреки дългото чакане от 5 и половина часа, пътуващите са предимно спокойни,..

публикувано на 04.07.20 в 15:19

11 километра е опашката на АМ "Струма" преди ГКПП "Кулата"

Скоростта на придвижване в колоната е под 1 км в час (засечено чрез GPS-координати). Движението в участъка на магистралата от Струмяни до началото на опашката в момента е изключително слабо, но бавното придвижване в колоната не дава основание да се очаква, че тя може драстично да намалее в следващите няколко часа. В обхвата на достъп на нашия репортер..

публикувано на 04.07.20 в 13:06

Слабо посещение на туристи отчитат от музея в Рилския манастир

„ В делничните дни от понеделник до пътък почти липсват посетители. Повече хора идват в събота и неделя, когато музеят работи с удължено работно време – до 19.30 часа. Около 50 процента от посещенията миналата година са били от чужди туристи, но сега основно българи посещават експозициите“ ,  съобщи уредникът на музея в Светата..

публикувано на 04.07.20 в 11:12

Над 10 километра е опашката на ГКПП "Кулата"

Изключително интензивен е трафикът на ГКПП "Кулата". Към 8 часа опашката от чакащи за влизане в Гърция леки автомобили бе над 10 километра. Голяма част от туристите са от Република Сърбия – те могат да стигнат до южната ни съседка единствено през този пункт, след като Гърция затвори пунктовете си за вход от Република Северна Македония. Екипи на..

публикувано на 04.07.20 в 09:13

Опасно време в планините до края на деня

На повечето места в станата ще има разкъсана облачност. До края на деня се очкават валежи и гръмотевични бури. „ Туристите, тръгнали на преход в планината, трябва да подходят с особено внимание и да преценят маршрутите и възможностите си. Да се избягват високите части в планините, да се тръгва с подходяща екипировка, заредени мобилни телефони,..

публикувано на 04.07.20 в 08:43