Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какви са проблемите на Oбщина Благоевград според кметското ръководство

За сериозни проблеми информираха днес представителите на кметското ръководство на Oбщина Благоевград. Екипът на Румен Томов изнесе детайли от съществени нарушения, на които са се натъкнали заместниците му от началото на годината до сега. Ресорните ръководители оповестиха основните си притеснения на редовен брифинг, който се състоя в зала 22 септември, при спазване на епидемичните изисквания за подобен род срещи.

Тежка финансова година се очертава пред представителите на местната власт в страната. Благоевград не прави изключение в тази посока. Трудно събираеми данъчни постъпления; финансови притеснения за малкия и среден бизнес; предизвикателства пред социалната политика и инвестиционните намерения; и осигуряването на добър обществен ред след извънредното положение - това бяха основните акценти от днешния брифинг на кметското ръководство.

Кметът Румен Томов се ангажира в търсенето на по-добра перспектива за търговците, ресторантьори и хотелиери. Той коментира и станалият прословут казус с фестивала „Франкофоли“.

Заместник-кметът по икономическите дейности, Ясен Попвасилев  припомни наследените пасиви от 28 млн. лв. Задължения. Както и наложените санкции по отминали реализирани , в размер на 7 млн. лв.

Той отново  подчерта тежкото финансово състояние на общината. И не бе оптимистично настроен относно успешното финализиране на настоящата финансова година, ако не се получи някаква подкрепа от държавата.

Че не му е леко в този специфичен период намекна и заместникът по строителството, Евгени Терзиев. Въпреки успешно реализираните до този момент инвестиционни проекти, свързани с подобряване на общинската инфраструктура, проблеми се очертават при заложения ремонт на сградата в която се помещават читалището и камерната опера в Благоевград.

По време на социалната рестрикция, през която преминахме, социалната политика в община Благоевград е вървяла в нормално темпо – поне в това ни увери ресорният заместник-кмет по хуманитарните дейности, Василиса Павлова. Тя определи като успешно новото начало за културните и образователните звена в общината. Но и изтъкна проблем, изникнал в един от социалните центрове, излязъл на светло след пожара в Дома за възрастни в кв. Струмско.

Типично като за силов заместник-кмет, най-оптимистичен бе Любен Милев. Като цяло той даде добра оценка за дейностите в неговия ресор. Но и изнесе пред медиите сериозни нарушения, констатирани при ревизията на „Синята зона“ в Благоевград. И по-конкретно как са се разпределяли пропуските, отдавани за безплатно паркиране.   

Репортаж на Бойка Браткова можете да чуете в звуковия файл – > 


Галерия

Вижте още

12 години затвор за подсъдим за опит за убийство и незаконно влизане в чуждо жилище от въоръжено лице в Благоевград

Състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от съдия Петър Пандев, призна за виновен С. Кескинов за това, че на 19. 02. 2019 г., около 4:00 часа в гр. Благоевград, направил опит да влезе в чуждо жилище, като е употребил за това сила – счупил външно стъкло на прозореца на стая, обособена като кухня; счупил външната дръжка на входната врата..

публикувано на 10.05.21 в 17:10

Глоби за 11 хиляди лева са наложили от началото на годината горски инспектори от Кюстендил

Глоби за 11 хиляди лева са наложили от началото на годината горски инспектори от Кюстендил, съобщиха от Регионалната дирекция по горите /РДГ/.        Извършените проверки от началото на годината са 2 220. По контрола и опазването на горските територии са проверени 270 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 600 обекта за добив на..

публикувано на 10.05.21 в 15:24

В Благоевград организират конкурс за детска рисунка "Моето щастливо детство"

Община Благоевград и Детска градина „1-ви юни“ организират конкурс за детска рисунка „Моето щастливо детство“. Конкурсът се провежда по повод Международния ден на детето – 1-ви юни, и цели популяризиране на детското творчество в областта на изобразителното изкуство. В конкурса могат да участват децата от всички детски градини на територията на..

публикувано на 10.05.21 в 14:51

Безплатни очни прегледи в Сандански

Безплатните очни прегледи в Сандански ще се проведат на 14 май. Община Сандански се включва в Национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи. Инициативата „Зрението е всичко! Прегледай се!“ се организира от Български лекарски съюз, Българско дружество по офталмология и Байер България, с подкрепата на община Сандански. Мобилният очен..

публикувано на 10.05.21 в 14:32

Започва втори прием по подмярка COVID 1

 ДФ „Земеделие“ стартира от 17 май до 4 юни 2021 г. прием на заявления за подпомагане по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1 от мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ от ПРСР 2014-2020 г...

публикувано на 10.05.21 в 14:28

Транспортираха Владимир Каролев в "Пирогов"

Специализирана линейка на правителствена болница транспортира тежко ранения при падане в Пирин Владимир Каролев. За да консултират лекарите в Разлог, където беше настанен рано тази сутрин, в местната болница пристигнаха здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Владимир Каролев е с черепно-мозъчна..

публикувано на 10.05.21 в 13:02

Препоръчва се на пътуващите към и от югозападната част на София да ползват обходни маршрути

Във връзка със започващия на 12 май ремонт на пътя за София през Владая ОД на МВР в Перник препоръчва на пътуващите към и от югозападната част на София да ползват обходни маршрути. Строителните дейности ще продължат до 14 декември и ще доведат до затрудняване на пътното движение и образуване на задръствания с колони от чакащи автомобили. За да се..

публикувано на 10.05.21 в 12:50