Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският център за транспортни политики: Шофьорска книжка не може да се отнеме на границата за фиш, за който не сте били уведомени

Снимка: БГНЕС

През последната седмица беше разпространена информация за това, че на ГКПП ще бъдат връчвани и събирани наложените глоби за допуснати нарушения по реда на ЗДвП по вече получени документи за налагане на административна санкция. 

От Европейския център по транспортни политики подчертават, че е много важно е да бъде разяснено, че Свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС) няма да бъде отнемано, ако на ГКПП ви бъде връчен фиш за налагане на административно наказание, за който вие не сте били уведомени.

Напротив, ще запазите правото си да обжалвате наложеното наказание в 12-дневен срок или ако прецените, ще може да го заплатите веднага на граничния пункт.

СУМПС ще бъде отнемано тогава, когато вече имате наложена санкция, били сте уведомени по надлежния ред за това наказание, но не сте заплатили глобата си в предвидения в закона 12-дневен срок, както и ако не заплатите глобата на място на ГКПП.

Този метод за налагане и събиране на наказания е валиден и сега във връзка с Чл. 171, т. 1, д) от ЗДвП “временно отнемане на СУМПС – който управлява МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба”. Правото на гранична полиция да връчва документи за налагане на административни санкции е във връзка с чл. 165, Ал. 2 т. 2 от ЗДвП: “имат право да изземат и задържат документи по т. 1, както и да отнемат табелите с регистрационен номер в допустимите от закона случаи;”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Екип на РИОСВ– София е извършил последваща проверка за замърсяването на река Струма

След като река Струма беше ярко оцветена от отпадни води в района на Перник, общината в областния град не е изпълнила предписанията на софийската екоинспекция. Това съобщават от РИОСВ-София, откъдето предвиждат административно-наказателни мерки. При проверката е било установено, че предписанията не са изпълнени.  Предвид установените нарушения и..

публикувано на 09.10.24 в 17:34

Романът "Железният светилник" оживява на благоевградска сцена

С премиера на спектакъла "Железният светилник" посреща публиката си тази вечер Драматичният театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Постановката и драматургичният вариант по едноименния роман на Димитър Талев са дело на режисьора Калин Ангелов. "Енергията в романа е огромна. Това, което аз улових, е опитът за противопоставяне на отделния индивид срещу..

публикувано на 09.10.24 в 16:01

112 години от Освобождението на град Гоце Делчев

Община Гоце Делчев ще отбележи с празнична програма 112-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.  Програмата ще започне на 14 октомври /понеделник/ с откриване на изложбата “Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия”. Изложбата ще бъде в Общинския исторически музей, а откриването е в 17.30 часа...

публикувано на 09.10.24 в 15:14

Приемат се заявления за празничния базар по случай Деня на Перник

От днес се приемат заявления за празничния базар на открито в Перник по случай Деня на града – 19 октомври, съобщават от общината. Масите на търговците ще бъдат разположени на кестеновата алея в градския парк и на алеята между Синдикалния дом и река Струма. Разрешените за продажба стоки са детски играчки, сувенири, масова бижутерия, захарни и тестени..

публикувано на 09.10.24 в 14:07

Оранжерия за краставици гори край Благоевград

Пожар гори в ораженрия за краставици, собственост на съпруга на зам-кмета на община Благоевград Боряна Шалявска.  Оранжерията се намира в близост до Бирената борса в града.  Два екипа на противопожарната служба в Благоевград са на място и гасят огъня.  Частично е изгоряла дървена постройка и земеделска техника. Очевидец на пожара разказа за Радио..

публикувано на 09.10.24 в 13:14

Задържаха перничанин за продажба на дрога

32-годишен перничанин е задържан в момент на продажба на дрога. Преди ареста му са били задържани и осем души, пазарували от него, съобщават от пресцентъра на ОДМВР в Перник. Дилърът е известен на полицията. Той е осъждан и в момента е в условията на пробация за друго провинение. В полицейското му досие освен за наркотици фигурират данни и за ползване..

публикувано на 09.10.24 в 12:27

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол, а от 12 до 17..

публикувано на 09.10.24 в 11:02