Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С презентация „Благоевград – минало и настояще“ отбелязаха 70 години от преименуването на града

Регионалната библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград отбеляза 70-та годишнина от преименуването на града с мултимедийна презентация под мотото „Благоевград – минало и настояще“. 5-минутен филм представя пълната промяна на Благоевград през последните 7 десетилетия. Гостите на изложбата имаха възможност да видят и изложба от книги, снимков материал, печатни издания, свързани със смяната на името – от Горна Джумая на Благоевград. Беше представена и най-старата книга, свързана с града -  издадена през 1929 година с автор Васил Шарков.

На 9 май 1950 година град Горна Джумая е преименуван на Благоевград с Указ, публикуван в Държавен вестник, който също беше част от изложбата. „Който не помни историята, няма да погледне в бъдещето. Историята дава на човек гордост, размисли… Благоевград е истински европейски град днес! Трябва и ние да продължим в същия дух – да пазим града чист, да оставим на поколенията още по-хубав  град и да надграждаме постигнатото“ – каза един от гостите на събитието.

Мултимедийната презентация е част от проект на Регионалната библиотека за дигитализация на всички документи, свързани с Благоевград.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл – > 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места: "Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това огнище между..

публикувано на 31.07.24 в 14:14

Освободиха директора на Профилакториума в Перник

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков бе освободен от поста си с решение на местния ОбС. На негово място временно до назначаването на конкурс бе избрана Ина Петрова. Емил Ненков напуска Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по собствено желание. Очаква се той да..

публикувано на 31.07.24 в 14:03

Кметът на Дупница забрани използването на пиротехнически изделия

Кметът на Дупница Първан Дангов забрани използването, възпламеняването и употребата на пиротехнически изделия.  Заповедта е във връзка с усложнената противопожарна обстановка, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и други запалителни материали на обществени места, закрити помещения, в близост до..

публикувано на 31.07.24 в 11:44

Кметът на Перник с гневна реакция за побоя в града

Кметът на Перник Станислав Владимиров реагира остро на поредния акт на насилие в града. Във фейсбук профила си той публикува снимка на един от нападателите на пребитата пред денонощен магазин 56-годишна жена, подчертавайки, че го прави за назидание.  „В Перник вече има нулева толерантност към престъпниците. Ние се борим и ще направим града ни спокоен и..

публикувано на 31.07.24 в 11:15

Пожарът в Малешево продължава да бушува, вече е низов

Пожарът в Малешевска планина, който вчера лумна над село Микрево и бързо се разрасна, продължава да гори. Няма риск за села и хора, каза на брифинг  директорът на пожарната в Благоевград Валентин Василев. „Целта е да се осигури дежурство във всички населени места от противопожарни екипи, военни и горски служители. Имаме на терен достатъчно техника,..

публикувано на 31.07.24 в 10:19

Гърция: Вятърът разпали пожара край границата с България

В Гърция вятърът разпали по-голям фронт на пожара до българската граница, пише БНР. Температурите се понижиха, но рискът от пожари остава. Пожарът в планината Славянка на българската граница тази нощ се е активирал от силния вятър. Огънят се е приближил опасно до  село Ахладохори, съобщават пожарникарите. През нощта жителите на селото са получили..

публикувано на 31.07.24 в 10:00

Няма опасност пожарът от Пехчево да навлезе на българска територия

От ЮЗДП и "Държавно горско стопанство - Симитли" следят ситуацията с големия пожар, който гори в  община Пехчево, Република Северна Македония.  Директорът на горското стопанство - инж. Благой Кишев, съобщи, че към момента няма опасност огънят да премине на наша територия.  Пожарът се намира на около 10 - 12 км от българо-македонската граница...

публикувано на 31.07.24 в 09:22