Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С презентация „Благоевград – минало и настояще“ отбелязаха 70 години от преименуването на града

Регионалната библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград отбеляза 70-та годишнина от преименуването на града с мултимедийна презентация под мотото „Благоевград – минало и настояще“. 5-минутен филм представя пълната промяна на Благоевград през последните 7 десетилетия. Гостите на изложбата имаха възможност да видят и изложба от книги, снимков материал, печатни издания, свързани със смяната на името – от Горна Джумая на Благоевград. Беше представена и най-старата книга, свързана с града -  издадена през 1929 година с автор Васил Шарков.

На 9 май 1950 година град Горна Джумая е преименуван на Благоевград с Указ, публикуван в Държавен вестник, който също беше част от изложбата. „Който не помни историята, няма да погледне в бъдещето. Историята дава на човек гордост, размисли… Благоевград е истински европейски град днес! Трябва и ние да продължим в същия дух – да пазим града чист, да оставим на поколенията още по-хубав  град и да надграждаме постигнатото“ – каза един от гостите на събитието.

Мултимедийната презентация е част от проект на Регионалната библиотека за дигитализация на всички документи, свързани с Благоевград.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл – > 


Вижте още

Красиви картини и уникални тоалети белязаха два празника в ЮЗУ „Неофит Рилски“

С красиви картини и уникални тоалети бяха отбелязани 30 години от създаването на специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ и 25 години от създаването на специалност „Мода“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Събитието се състоя в Градската художествена галерия, където благоевградчани имаха възможност да станат свидетели..

публикувано на 29.11.22 в 20:12

Николай Шушков: Не мога да ревизирам работата на предишния областен управител

Областната администрация ще изпълни съдебното определение по казуса с такса смет в Благоевград. Това заяви областният управител Николай Шушков. Той бе категоричен, че не е морално да ревизира работата на своя предшественик Валери Сарандев, по чието време е оспорена за в административния съд за втори път гласувания размер на налога. Според Шушков..

публикувано на 29.11.22 в 18:36

Минималната заплата в строителството става 994 лева

Минималната заплата в строителството се повишава на 994 лв. От 4 на 5 лева на ден се увеличава и разходът за храна, съобщиха от Камарата на строителите. Досега минималната работна заплата в сестора беше 887,5 лева. Промяната е вследствие подписания нов Отраслов колективен трудов договор между Камарата на строителите в България и двете строителни..

публикувано на 29.11.22 в 16:52

Още улици с фрезован асфалт в Благоевград

Още улици и междублокови пространства към тях вече са благоустроени в Благоевград. Това са ул. „Мусала“, „Рилски езера“ и участък от ул. „Ал. Фон Хумболт“. До момента те бяха на земна основа, като вече по продължението им е положен фрезован асфалт, което спестява редица неудобства за жителите.   Подобни дейности се извършват на още места в..

публикувано на 29.11.22 в 15:54

Радев даде началото на "Българската Коледа"

„Българската Коледа“ е много повече от дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално..

публикувано на 29.11.22 в 15:38

Изпълнителният директор на комисия „Фулбрайт“ посети ЮЗУ

Изпълнителният директор на българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“Анджела Родел бе на посещение в ЮЗУ „Н. Рилски“. Тя бе посрещната от ръководителя на катедра „Германистика и романистика“ към Филологическия факултет доц. д-р Дафина Костадинова. По време на работната среща Анджела Родел сподели, че комисия „Фулбрайт“..

публикувано на 29.11.22 в 13:49
Илко Стоянов

Илко Стоянов: Областната администрация създаде "юридическа каша"

Върховният административен съд реши спора между областната и общинската администрация в полза на общината относно решението на Общински съвет – Благоевград, касаещо Такса смет в размер на 2,9 промила, съобщи на пресконференция кметът Илко Стоянов. Той ще настоява пред областния управител Николай Шушков да бъдат наказани лицата от областната..

публикувано на 29.11.22 в 13:33