Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39 планинари от Разлог изкачиха връх Ботев – 2376 м в Стара планина

Да носиш любовта към планината в сърцето си  е нещо специално. Това е и мечта и истинско вдъхновение – да покориш един връх, да се изкачиш до най-високото преминавайки бавно, внимателно през трудни пътеки и места, и накрая най-горе, на високото да погледнеш от върха и обгърнеш с поглед пълен с любов пътят, по който си минал – труден и стръмен, но вдъхновяващ, както и цялата планина и гледка, която се разкрива пред теб. От върха, който си покорил с обич и вдъхновение.
Това е силата и пътеводната светлина за група запалени планинари от Разлог, които през изминалия уикенд изкачиха връх Ботев, за мнозина от групата сбъдната мечта и отдавна пазен порив. Групата наброява 39 човека, сред които и членове на Туристическо дружество "Пирин" – Разлог.
Както споделят някои от участниците в прехода, той е бил изпълнен с невероятни усещания за допирът с планината, и въпреки трудностите – променливото време, гъстата мъгла и слънце, дъжд и дори градушка прекрасните моменти на усещането да се качиш до върха с приятели и преминавайки през трудни но прекрасни места е било уникално.
Групата тръгва в събота сутринта от Разлог с преспиване на хижа "Плевен", която зарадва планинарите с невероятна гледка към Северен Джендем. Рано сутринта в неделния ден в 6.30 потеглят към връх Ботев – 2376 м, най-високият връх в Стара планина. И там – горе разкриват частници в прехода, почувствали истинско сливане с планината, в цялата й мощ и великолепие – едно докосване до величието на Стара планина, природата, и красотата на гледката от връх Ботев. Следва слизане надолу и преход към Райското пръскало и хижа "Рай", едно наистина райско място, чудесен кът за отдих и почивка за покоряващите планината. Време да споделят впечатления, да увековечат величието и красотата на видяното. След което тръгват към местността Паниците/Калофер , откъдето започва пътя към дома и свършва двудневния преход, който е една щастливо сбъдната мечта.
"Да покориш връх Ботев със съратници, които обичат планината, и се чувстват истински свързани с нейната магия и величие, е прекрасно усещане, което остава в теб завинаги. Щастлив момент, сбъдната мечта и радостта да споделиш с приятели върхът и трудният, но удовлетворяващ път на изкачването! " – споделят още планинари от Разлог, участвали в изкачването на връх Ботев през изминалия уикенд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:38

Катастрофа на АМ“ Струма“ при отклонението за Кочериново

Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се е преобърнал. В резултат на удара е загинала шофьорката на леката кола, пострадал е пътник от автомобила. Катастрофата е станала малко преди 12 часа. На място работят екипи, а пътни полицаи оказват съдействие на пътуващите, каза за Радио Благоевград Катя Табачка, говорител..

публикувано на 06.07.24 в 13:24

Заровалии откриха паметна плоча на предците си

Наследниците на бежанци от село Зарово, Солунско в Егейска Македония днес откриха паметен знак на предците си, които след опожаряването на родното им място на 16 юни 1913 година го напускат   и се заселват в пределите на Горна Джумая, Илинденци , Крупник и в други краища на страната.  Отец Андон Шавулев отслужи водосвет и прочете заупокойна молитва..

публикувано на 06.07.24 в 12:27

Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия

От тази вечер започва тържественото посрещане на българския патриарх Даниил като Софийски митрополит. В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София от 18 часа ще бъде отслужена патриаршеска вечерна служба, последвана от молитва на гроба на покойния патриарх Неофит, който се намира в притвора на храма. Българският патриарх Даниил ще бъде посрещнат..

публикувано на 06.07.24 в 11:48

Разложкото село Баня отбелязва своя празник

В първата събота на юли село Баня отбелязва своя празник. Изключителна интересна е идеята ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която цели да провокира всички банялии, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. „Скъпи наши съграждани, - написаха организаторите, - които сте толкова далече тялом, а всъщност толкова близо до нас, направете свое..

публикувано на 06.07.24 в 09:29

Наследници на родове от село Зарово откриват паметна плоча в Благоевград

Паметна плоча, посветена на 110-годишнината от преселването на българите от село Зарово, Солунско, в Горна Джумая ще бъде открита в Благоевград. Мемориалът е изработен от Инициативен комитет, учреден от наследниците на преселниците. Церемонията ще се състои на 6 юли от 10:30 часа до сградата на Младежки дом - Благоевград.

публикувано на 06.07.24 в 09:02

14-то издание на фолклорния фестивал “Рила ни гледа” в Дупница

 Във форума участват 53 вокални и танцови състави от страната и чужбина. Той се провежда на голямата сцена в парк “Рила” и е с конкурсен характер. Председател на журито е проф. д-р Даниела Дженева. След награждаването тази вечер е планиран рецитал на народната певица Гуна Иванова, организирана е и “Фолкотека под звездите”. Гостите могат да  посетят и..

публикувано на 06.07.24 в 08:39