Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсиите – по-високи с 6,7% от 1 юли, минималната става 250 лв.

Снимка: БТА

250 лева ще е минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли. Увеличението е с 13,9 на сто спрямо сегашният ѝ размер, съобщава Националният осигурителен институт (НОИ).

Всички останали пенсии, отпуснати до края на миналата година, се актуализират по Швейцарското правило със 6,7 на сто, също от началото на следващия месец.

Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева, средната ще достигне 412 лева.

Минималната лична пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто с трайно увреждане е в размер на 115 от стажа за стаж. Така тя ще бъде 287 лева и 50 стотинки. За хората с инвалидност от 71 до 90 процента съответно 262 лева и 50 стотинки.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване също са процент  от минималната за стаж и възраст. За тях съответно определеният минимум е 312,50 лева, за хората с най тежки увреждания и 287,50 лева за тези с 71 до 90 процента увреждане.

Най ниският размер остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя е 141,63 лева.

Добавката за чужда помощ, която е 75 на сто от социалната, ще бъде 106, 22 лева.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли. НОИ няма да изпраща разпореждания. Документът може да се получи на място в териториалните поделения чрез пощите с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване, съобразно заявеното от хората.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Книги за смет" в Благоевград

12-то поредно издание на кампанията "Книги за смет" стартира днес от Благоевград. Идеята й е срещу всеки предаден килограм пластмаса за рециклиране, участниците да получават по една книга по избор, а тази година стартира и специално издадената за инициативата поредица "Буквите, които ни свързват". "Фокусът на самата кампания е върху кирилицата. За..

публикувано на 20.04.24 в 13:07

Благоевград посрещна най-добрите експерти в сферата на дигиталното предприемачество

За втора поредна година Благоевград е домакин на форум за дигитално предприемачество. През целия ден в зала „22 септември“ едни от най-доказалите се професионалисти в сферата споделят експерти знания и разказват своите истории на успеха.  Събитието е част от мащабния проект Digital4Bulgaria, който тази година ще се проведе общо в 15 от големите..

публикувано на 20.04.24 в 12:05

Надиграване „Приятели чрез танца” в Перник

15 любителски фолклорни състава ще вземат участие в традиционното надиграване „Приятели чрез танца”, което ще се проведе днес в Перник. Организатори на събитието са Община Перник и танцова къща “Приятели чрез танца“ към сдружение „Дай,бабо,огънче!“.  Общият брой на участниците е 280. Танцьорите са от Перник, София – град, София - област, Петрич, Гоце..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Облачно време

На 20 април над източната половина от страната ще е облачно с валежи от дъжд. Над западната половина облачността ще се разкъса и намалее, през деня до предимно слънчево. След обяд от запад отново ще се увеличи и на места главно в планинските райони там ще превали дъжд. Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в котловините на Югозападна..

публикувано на 20.04.24 в 07:42

Лидерите на ПП на среща в Благоевград

Двама човека в държавата - министър председателят и президента трябва да трябва да изберат правителство, което трябва да организира честни избори. Това заяви в Благоевград съпредседателят на Продължаваме промяната, Асен Василев. По думите му партиите в този кабинет нямат място. Това е причината един или двама членове на ПП да бъдат изключени от партията...

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Откриха официално новата сграда на Административен съд - Благоевград

Новата сграда на Административният съд в Благоевград е дълго чакана, каза за Радио Благоевград председателят на съдебната институция Стоянка Пишиева. Днес се състоя официалното откриване на новата сграда, на което присъстваха висши магистрати, заместник-министърът на правосъдието Георги Николов, представители на местната власт и областния управител..

публикувано на 19.04.24 в 21:29

Третокласници пресъздадоха моменти от живота на Георги Измирлиев – Македончето

Ученици от Пето средно училище „Георги Измирлиев“ в Благоевград изнесоха поетичен рецитал и пресъздадоха впечатляващи моменти от т.нар. Горноджумайски период от биографията на Георги Измирлиев – Македончето. Събитието е съвместно с Регионалния исторически музей  и е по повод 173 години от рождението на горноджумайския апостол от Априлското въстание...

публикувано на 19.04.24 в 16:24