Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват през юли

Хераклея Синтика, снимка: http://www.archaeologia-bulgarica.com/

Археологическите разкопки на древния град Хераклея Синтика се очаква да започнат през месец юли.

Ако се разчита само на финансиране от община Петрич, проучванията ще продължат 18 дни, но ако бъдат предоставени и държавни средства, то те ще продължат по-дълго, каза за Радио Благоевград директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов:

„Археологическите проучвания тази година ще бъдат изключително ограничени. Става дума само за Западната част от форума, която не е разкрита. Две трети вече са разкрити и експонирани, т.е. Източната част.

Остава само Западната част, която е пред навеса, където са ситуирани и служителите на музея. През 2019 година, това беше уникално, в четирите обекта на музея имахме посещаемост колкото в националните музеи в София – близо 60 000 души, които бяха с билет и около 100 000 по различни образователни и социални програми.

Освен основните четири обекта – Хераклея Синтика, Национален парк музей „Самуилова крепост“, къщата музей на Ванга и Експозиционната зала на Историческия музей, от 2019 година започнахме да поддържаме още четири обекта, където има информационни табели и те са социализирани, но няма ежедневен персонал.“.

Според Сотир Иванов, голямото постижение, особено през последните месеци във връзка с пандемията от Covid-19, е разработването на интернет платформи и презентации в YouTube, които към момента виртуално са посетени от жители на над 80 страни по света.

Презентациите са представени на два основни езика – български и английски, но някои и на още два – руски и гръцки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче..

публикувано на 07.05.24 в 14:01

Паметник на участниците във войните откриха в село Мосомище

В едно от най-големите и будни села в община Гоце Делчев – Мосомище, почетоха Деня на храбростта и Българската армия с изключително важно събитие – откриване на паметник, посветен на участниците във войните от селото. Инициативата е на учениците от 11 клас в НПГ „Димитър Талев“ Мариян Картулев, Ивайло Солев, Георги Илиев и Любомир Димитров – всичките..

публикувано на 07.05.24 в 13:39

Цветя за 100 години от смъртта на Дядото в Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 100 години от смъртта на Димитър Благоев. Ритуалът по полагане на цветя се състоя пред паметника на Дядото. Ученици от Второ основно училище, чиито патрон е Благоев, припомниха моменти от живота му. Пред паметника на Дядото на площад „Георги Измирлиев“ цветя положиха зам.- кметът на Община Благоевград..

публикувано на 07.05.24 в 12:07

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание, Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията. Тя беше..

публикувано на 07.05.24 в 10:20

По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят във влаковете..

публикувано на 07.05.24 в 10:17

Сандански посреща чудотворната икона на света Богородица

Утре, на Светла сряда, в 17:00 ч. чудотворната икона на света Богородица „Св. Пояс“ ще пристигне в град Сандански, пред сградата на община Сандански. Утвърдена традиция е в навечерието на празника – Светла сряда, в града да бъде посрещната чудотворната икона на Света Богородица „Св. Пояс“, която пристига от църквата „Св. Антоний“ в град Мелник. С..

публикувано на 07.05.24 в 10:01

Последен срок за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите 2 в 1

Днес до 17 часа е крайният срок, в който партиите, коалициите и Инициативните комитети правят предложения до Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на кандидатски листи за изборите за Европейски парламент. Днес е и последният срок, в който районните избирателни комисии ще регистрират кандидатските листи за изборите за Народно събрание...

публикувано на 07.05.24 в 09:27