Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евродепутатите призовават Комисията да засили действията срещу опасни химикали

В понеделник комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) прие резолюция с 65 гласа „за“ и 1 глас „въздържал се“, която призовава Европейската комисия да представи нова стратегия за устойчива политика в областта на химикалите, която ефективно да осигурява високо ниво на защита на здравето и околната среда, свеждайки до минимум излагането на опасни химикали. 

Необходими са също така допълнителни регулаторни мерки за адекватна защита на уязвимите групи като деца, бременни и кърмещи жени и възрастни хора.

Новата стратегия за химическите вещества трябва изцяло да отразява принципа на предпазливостта и принципа „замърсителят плаща“, както и процесът й на одобрение да бъде по-прозрачен. Тя също така трябва да насърчава разработването по-конкурентен начин на безопасни и устойчиви алтернативни материали, включително чрез ясен ангажимент за осигуряване на средства за научни изследвания.

Резолюцията призовава за цялостна рамка на ЕС относно веществата, нарушаващи функциите на ендокринната система, за да се намали ефективно степента, в която хората и околната среда са изложени на тях. Трябва да бъдат включени специфични разпоредби в законодателството относно използването на такива вещества при производството на играчки, материали, предназначени за контакт с храни и козметика, където да бъдат обозначени като канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията.

Резолюцията също така призовава Европейската комисия да вземе под внимание множеството призиви на Европейския парламент да подобри процедурата на ЕС за разрешаване на пестициди и да ускори прехода към пестициди с нисък риск.Вижте още

Дете на 4 години от детско заведение в Кюстендил е с доказана положителна проба за коронавирус

Дете на 4 години, посещаващо детска ясла в Кюстендил, е с доказана положителна проба за коронавирус, съобщи на брифинг кметът на града Петър Паунов. Контактните деца в групата са 18, на които утре предстои да бъдат взети проби за изследвания.  Изследвани ще бъдат и четиримата души от персонала на детското заведение, които ще останат под карантина,..

публикувано на 02.07.20 в 15:47

7 млн. лева са необходими за реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово"

Кметът на Радомир Пламен Алексиев иска от МРРБ целево финансиране в размер на близо 7 млн. лева за реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово", съобщи общинският пресцентър. До министерството е изпратено писмо, към което са приложени копия на разработения инвестиционен проект и количествено-стойностни сметки. Реконструкцията..

публикувано на 02.07.20 в 15:43
Лъчезар Кацарски (1962 – 2020)

На 4 юли ще бъде поклонението пред актьора Лъчезар Кацарски

Поклонението пред Лъчезар Кацарски ще се състои на 4 юли 2020 (четиридесет дни от смъртта), от 17:00 ч. в Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград.    Вход към поклонението:  централно фоайе на голяма зала. "За да изпратим духа му от този свят така, както той би искал." – се посочва в съобщението, което трупата на Драматичния..

публикувано на 02.07.20 в 15:34

Нараства напрежението и недоволството на туристи и шофьори на камиони на граничния пункт „Кулата-Промахон“

Километрични са опашките от леки и товарни автомобили, които са блокирани на автомагистрала „Струма“.  Колоната от чакащи леки коли и тежкотоварни автомобили вече е след отбивката за Петрич. Към Гърция пътуват много семейства с деца. Всички са блокирани на магистралата и не могат да излязат от опашките. Чакането с часове и горещото..

публикувано на 02.07.20 в 15:11

С над 6 млн. лв по-малко задължения на община Перник през първото полугодие отчита кметът Станислав Владимиров

С над 6 млн. лв са намалили задълженията на община Перник през първото полугодие на годината, въпреки спада на приходите заради пандемията и извънредното положение. Това заяви кметът Станислав Владимиров пред местния Общински съвет. 5 млн. лв. по-малко приходи за месец май, около 4 млн. лв. по-малко за юни спрямо предходната година. Такава е..

публикувано на 02.07.20 в 15:04

Кметът на Перник Станислав Владимиров: 52 993 лв. е струвало почистването на коритото на река Струма

52 993 лв. е струвало започналото в края на миналата година почистване на коритото на река Струма и речния бряг на територията на Перник. Работено е в района от площад „Кракра”до ЖП моста при местността „Кървавото“, като дължината на участъка е 2 400 м. Дейностите са били извършени от фирма за озеленяване, с която е имало сключен договор. Това се..

публикувано на 02.07.20 в 14:59

Двама загинали при тежка катастрофа край Невестино

Тежко ПТП е възникнало на пътя Кюстендил – Дупница (малко след с. Невестино) между мотоциклет и лек автомобил, съобщават от пресцентъра на ОД МВР - Кюстендил.  Починал е на място мотоциклетистът, водачът на лекия автомобил е починал на път кюстендилската болница. Местопроизшествието се обслужва и в момента, временно е затворено движението в този..

публикувано на 02.07.20 в 13:34