Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гърция въведе нови правила за влизане в страната

ГКПП Кулата
Снимка: БГНЕС

Граничният пункт „Кулата-Промахон“ е най-сигурен за преминаване на туристи, тръгнали за море в Гърция. 

Днес без проблем ще се пропускат леки коли и през Маказа-Нимфея. От полунощ  южната ни съседка  въведе нови правила за влизане в страната, които засягат всички страни, включително и  държавите- членки на ЕС. 

Туристите  трябва да  са попълнили електронен формуляр за локализиране на пътници и да имат активен персонален QR-код, с който влизат в страната. Информацията от снощи на гръцкото посолство у нас, че туристи ще могат да влизат от България в Гърция само през пункта Кулата-Промахон се опроверга рано тази сутрин, когато нашите гранични власти съобщиха, че леки автомобили се пропускат и на останалите  пунктове - Илинден, Маказа, Капитан Петко войвода и Ивайловград.  Никой обаче не можеше да каже докога. Малко след 9 часа пункта Илинден-Ексохи беше затворен  за туристи от гръцка страна. Пропускат се само камиони и сезонни работници.

През Маказа-Нимфея днес ще преминават леки автомобили, тъй като пунктът  беше упоменат в електронната платформа  за регистрация на пътуванията и много хора, получили персонални кодове са заявили именно него. Няма опашки от чакащи леки автомобили на Кулата. На границата се минава бързо,  като не на всички пътуващи се проверяват персоналните QR кодове. От Гранична полиция съветват хората да представят хартиено  копие от попълнения формуляр за локализиране на пътници. По-интензивен туристически трафик се очаква към края на седмицата. 


Вижте още

И Перник без автобусен транспорт за два часа

От 9 до 11 часа днес Перник ще бъде без градски транспорт, съобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, която е собственик на една от най-големите транспортни фирми в града. Местните превозвачи няма да изпълняват и междуселищните линии, общественият превоз на пътници се преустановява за два часа и по..

публикувано на 25.11.20 в 07:42

Автобусни превозвачи от област Благоевград се пресъединяват към националния протест

Десетки автобусни превозвачи от Благоевградска област се присъединяват към националния протест с искане за наказателно преследване и ефективни присъди на нерегламентираните превози.  Почти напълно ще спрат линиите по Републиканската пътна мрежа, а градският транспорт ще стачкува ефективно от 9 до 11 часа, е решението на автобусните превозвачи..

публикувано на 25.11.20 в 07:33

4382 нови случая на коронавирус

4382 са новите случаи на коронавирус при направени 10 474 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са близо 42 процента от изследваните. София, Пловдив и Варна отново са градовете с най-много новозаразени. 6365 пациенти с коронавирус са настанени в болница, 392 - в интензивно отделение...

публикувано на 25.11.20 в 07:29

Слънчева ноемврийска сряда

Днес ще бъде предимно слънчево, в сутрешните часове на места в низините видимостта ще бъде намалена.  Максималните температури ще са между 7° и 12°.

публикувано на 25.11.20 в 07:24

Възобновено е движението по пътя Кюстендил – Гюешево

ТИР се преобърна по-рано днес на пътя Кюстендил – Гюешево, което затрудни преминаването на автомобили край село Жиленци. Към момента тежкотоварния камион е изваден от пътя, съобщиха за Радио Благоевград от Областно пътно управление Кюстендил. Движението по пътния участък се извършва нормално. При възникналия пътен инцидент няма пострадали пътници,..

публикувано на 24.11.20 в 15:07

Община Перник се нуждае от максимален овърдрафт

Кметът на Перник Станислав Владимиров иска местният Общински съвет да даде съгласие общината да изтегли овърдрафт с максимален размер 3.5 млн. лв. Парите са необходими за разплащане на просрочени задължения. Поради COVID-кризата, финансово състояние на общината не е добро и това затруднява нормалното й функциониране, се казва във внесената от кмета..

публикувано на 24.11.20 в 15:00

На ГКПП „Промахон“ преустановяват проверките с бързи тестове

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация, че на ГКПП „Промахон“ гръцките власти временно преустановяват проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили.  Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр.  За останалите, на които е разрешено влизането в Гърция през..

публикувано на 24.11.20 в 14:10