Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гърция въведе нови правила за влизане в страната

ГКПП Кулата
Снимка: БГНЕС

Граничният пункт „Кулата-Промахон“ е най-сигурен за преминаване на туристи, тръгнали за море в Гърция. 

Днес без проблем ще се пропускат леки коли и през Маказа-Нимфея. От полунощ  южната ни съседка  въведе нови правила за влизане в страната, които засягат всички страни, включително и  държавите- членки на ЕС. 

Туристите  трябва да  са попълнили електронен формуляр за локализиране на пътници и да имат активен персонален QR-код, с който влизат в страната. Информацията от снощи на гръцкото посолство у нас, че туристи ще могат да влизат от България в Гърция само през пункта Кулата-Промахон се опроверга рано тази сутрин, когато нашите гранични власти съобщиха, че леки автомобили се пропускат и на останалите  пунктове - Илинден, Маказа, Капитан Петко войвода и Ивайловград.  Никой обаче не можеше да каже докога. Малко след 9 часа пункта Илинден-Ексохи беше затворен  за туристи от гръцка страна. Пропускат се само камиони и сезонни работници.

През Маказа-Нимфея днес ще преминават леки автомобили, тъй като пунктът  беше упоменат в електронната платформа  за регистрация на пътуванията и много хора, получили персонални кодове са заявили именно него. Няма опашки от чакащи леки автомобили на Кулата. На границата се минава бързо,  като не на всички пътуващи се проверяват персоналните QR кодове. От Гранична полиция съветват хората да представят хартиено  копие от попълнения формуляр за локализиране на пътници. По-интензивен туристически трафик се очаква към края на седмицата. 


Вижте още

Дете на 4 години от детско заведение в Кюстендил е с доказана положителна проба за коронавирус

Дете на 4 години, посещаващо детска ясла в Кюстендил, е с доказана положителна проба за коронавирус, съобщи на брифинг кметът на града Петър Паунов. Контактните деца в групата са 18, на които утре предстои да бъдат взети проби за изследвания.  Изследвани ще бъдат и четиримата души от персонала на детското заведение, които ще останат под карантина,..

публикувано на 02.07.20 в 15:47

7 млн. лева са необходими за реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово"

Кметът на Радомир Пламен Алексиев иска от МРРБ целево финансиране в размер на близо 7 млн. лева за реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово", съобщи общинският пресцентър. До министерството е изпратено писмо, към което са приложени копия на разработения инвестиционен проект и количествено-стойностни сметки. Реконструкцията..

публикувано на 02.07.20 в 15:43
Лъчезар Кацарски (1962 – 2020)

На 4 юли ще бъде поклонението пред актьора Лъчезар Кацарски

Поклонението пред Лъчезар Кацарски ще се състои на 4 юли 2020 (четиридесет дни от смъртта), от 17:00 ч. в Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград.    Вход към поклонението:  централно фоайе на голяма зала. "За да изпратим духа му от този свят така, както той би искал." – се посочва в съобщението, което трупата на Драматичния..

публикувано на 02.07.20 в 15:34

Нараства напрежението и недоволството на туристи и шофьори на камиони на граничния пункт „Кулата-Промахон“

Километрични са опашките от леки и товарни автомобили, които са блокирани на автомагистрала „Струма“.  Колоната от чакащи леки коли и тежкотоварни автомобили вече е след отбивката за Петрич. Към Гърция пътуват много семейства с деца. Всички са блокирани на магистралата и не могат да излязат от опашките. Чакането с часове и горещото..

публикувано на 02.07.20 в 15:11

С над 6 млн. лв по-малко задължения на община Перник през първото полугодие отчита кметът Станислав Владимиров

С над 6 млн. лв са намалили задълженията на община Перник през първото полугодие на годината, въпреки спада на приходите заради пандемията и извънредното положение. Това заяви кметът Станислав Владимиров пред местния Общински съвет. 5 млн. лв. по-малко приходи за месец май, около 4 млн. лв. по-малко за юни спрямо предходната година. Такава е..

публикувано на 02.07.20 в 15:04

Кметът на Перник Станислав Владимиров: 52 993 лв. е струвало почистването на коритото на река Струма

52 993 лв. е струвало започналото в края на миналата година почистване на коритото на река Струма и речния бряг на територията на Перник. Работено е в района от площад „Кракра”до ЖП моста при местността „Кървавото“, като дължината на участъка е 2 400 м. Дейностите са били извършени от фирма за озеленяване, с която е имало сключен договор. Това се..

публикувано на 02.07.20 в 14:59

Двама загинали при тежка катастрофа край Невестино

Тежко ПТП е възникнало на пътя Кюстендил – Дупница (малко след с. Невестино) между мотоциклет и лек автомобил, съобщават от пресцентъра на ОД МВР - Кюстендил.  Починал е на място мотоциклетистът, водачът на лекия автомобил е починал на път кюстендилската болница. Местопроизшествието се обслужва и в момента, временно е затворено движението в този..

публикувано на 02.07.20 в 13:34