PC-article-page mc-
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници напуснаха залата, редовното заседание на Общинския съвет в Благоевград се провали

Редовното заседание на Общинския съвет – Благоевград бе провалено днес, тъй като съветниците не намериха консенсус по това дали да влезе допълнително  в дневния ред точката по предложение на Калоян Ханджийски за предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет Андон Тодоров.

20 от съветниците гласуваха "За", 8 – "Против", а 9 – "Въздържал се". Започнаха дебати, продиктувани от различно тълкуване на Закона за местното самоуправление и местната администрация и след няколко по-остри реплики, съветникът Радослав Тасков предложи всички, които са гласували "За" разглеждане на точката, да напуснат залата. Така, след демонстративното напускане, заседанието остана без кворум. 

Това провали разглеждането и на останалите точки в дневния ред, които бяха: Отчет за дейността на Общинския съвет за първото полугодие на 2020 г. и Предложение № 60-00-199/15.06.2020 г., относно предстоящо извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД. 

Като допълнителна точка днес трябваше да бъде гласувано и предложението на д-р Николай Янакиев за прекратяване на договора му с Общинско дружество "Център за психично здраве", на което д-р Янакиев вече е 22 години на ръководния пост. Съветниците трябваше да гласуват и кандидатстването на Общината по проект със социална насоченост на стойност 18 500 лева. 

Във връзка с Предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки на Регионална здравна инспекция – Благоевград и в изпълнение на Заповеди на Министъра на здравеопазването, заседанието започна при закрити врати за граждани, предвид извънредната епидемиологична обстановка. Представители на медиите имаха възможност да отразяват. 

"Горещата" точка за прекратяване предсрочно правомощията на председателя Андон Тодоров е прехвърлена от минало заседание. Предложението е на съветника Калоян Ханджийски, който изтъква като мотиви: авторитарен режим на работа от страна на председателя, неработещ и неефективен Общински съвет и други. Андон Тодоров изтъкна, че прекратяването би било законосъобразно само при определени обстоятелства, но не и тези, посочени от Калоян Ханджийски. Радослав Тасков репликира, че председателят не е "защитен" от Закона, и "който избира председателя, той може и да го свали" и, че такива примери има в страната 25 на брой. Албина Анева предложи преди да се гласува тази точка да бъде разгледана от комисиите в Общинския съвет, тъй като в комисиите не са постъпили допълнителните предложения, а без да бъдат запознати съветниците с детайлите, не биха могли да гласуват. Изразени бяха и други мнения.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пострада горски служител в Славянка

Служител на ЮЗДП е пострадал на терен в планината Славянка. По обед по време на разчистване на терена, изгоряло дърво го е ударило, но горският служител, който е от Горското стопанство в Гърмен не е сериозно пострадал, казаха за Радио Благоевград от Държавното предприятие.  Спряно е разпространението на пожара в българската част на планината..

публикувано на 07.08.24 в 13:30

Боровинки по 14 лв./кг заляха пазара в Благоевград

В средата на лятото, пазарът в Благоевград привлича с изобилието от зеленчуци и плодове, сряда е пазарният ден на благоевградчани и затова ще проверим какви плодове и зеленчуци се предлагат от производители от област Благоевград  и на какви цени, кое е по-скъпо спрямо миналата година, какви трудности изпитват търговците  и производителите. Сряда е..

публикувано на 07.08.24 в 13:24

Пет семейства със златни сватби за 50 г. на град Земен

Пет семейства от община Земен отпразнуваха златна сватба. Събитието е част от празничната програма по повод 50-годишнината от обявяването на Земен за град. Половинвековният семеен живот на семействата - юбиляри Ангелови, Георгиеви, Николови, Пеневи и Стойневи съвпада с половинвековния юбилей и на град Земен, подчерта в приветствието си към тях кметът..

публикувано на 07.08.24 в 13:01

Млади таланти в Джаз академията учат от майстори и свирят в Банско

До 10 август, успоредно с основните концерти в Банско джаз фест, публиката може да слуша и види 7-те селектирани музикални проекта в поредното издание на Джаз академията. Проектът дава възможност на млади изпълнители и музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се срещнат и получат уроци от майстори на джаза от България и света, да създадат..

публикувано на 07.08.24 в 11:51

Депутатите приеха програмата на НС за седмицата

Депутатите приеха предложената програма за работа на Народното събрание за седмицата, така както бе предложена от председателя на Народното събрание. В нея фигурират 21 точки, като сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене, е и този за въвеждане на еврото в България. Над 20 точки в предварителната програма на..

публикувано на 07.08.24 в 10:52

Повдигнаха обвинение на мъж за закана за убийство

74-годишен мъж е привлечен като обвиняем заради закана за убийство, съобщиха от полицията в Перник.  Дълго време, той  заплашвал съпругата си, че ще я убие. След подаден сигнал от нея и проведено разследване възрастният мъж е привлечен като обвиняем.  При доказване на вината му в съда го грози наказание „лишаване от свобода“ за срок до 6 години.

публикувано на 07.08.24 в 10:29

Жена пострада, след като колата й се запали от неизправна газова уредба

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил по време на движение, съобщиха от ОДМВР- Перник. Инцидентът е станал вчера, около 17,15 ч. на автомагистрала „Струма“ след трети тунел посока Перник. По първоначални данни взривът възникнал след като 29-годишната жена, която шофирала автомобила, запалила цигара. Експлозията най-вероятно е в резултат на..

публикувано на 07.08.24 в 10:18