Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мониторинг на растителни видове в природен парк „Рилски манастир“

Снимка: Теодора Михова

Експерти от природен парк „Рилски манастир“ към Изпълнителна агенция по горите продължават наблюденията на защитени и лечебни видове растения на територията на парка. През изминалата седмица се проведе мониторинг в районите на Илийна река, Тиха Рила и връх Калин. Наблюдавани са видовете: жълт планински крем, петниста и жълта тинтява, многогодишна сверция, мащерка, риган и др.

Всички събрани данни се съхраняват в създадената база данни на природен парк „Рилски манастир”. Ежегодно се изпращат и данни за защитени растителни видове, които са включени в утвърден от МОСВ график до Изпълнителна агенция по околна среда и водите, където се обработват и се качват в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Банско отново става столица на джаза

От 3 до 11 август Банско отново става столица на световния джаз с 27-то издание на Банско джаз фестивал. 18 държави, 135 изпълнители, 24 концерта на голяма сцена; 3 държави, 45 участници, 21 концерта на дневните сцени; 18 международни проекта, 4 съвместни, 5 български. По площадите и улиците, в парка и заведенията – навсякъде ще слушаме джаз...

публикувано на 29.07.24 в 10:18

Премиерът и вътрешният министър ще огледат района на пожара в планината Славянка

Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посетят село Петрово, край което бушува пожарът българо-гръцката граница. По-късно премиерът и вътрешният министър ще посетят и граничния пункт Кулата-Промахон. Военнослужещи със специализирана техника от Благоевград отново се включват в гасенето на големия горски..

публикувано на 29.07.24 в 10:14

Експерти разясняват проекта за подмяна на отоплителните уреди в Благоевград

Община Благоевград ще проведе пресконференция по проект за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление. Събитието ще се състои на 29.07.2024 г. (понеделник) от 15:00 часа в зала “22-ри септември”. На пресконференцията ще се анонсира стартирането на първата..

публикувано на 29.07.24 в 10:03

Продължава борбата с огъня в планината Славянка

Десети ден продължава борбата с огъня на гръцко-българската граница в планината Славянка. Тази нощ пожарът, който обхвана над 70 декара от нашата територия, остана под контрол, каза за РБ директорът на горското стопанство в петричкото село Катунци Пламен Поюков. В момента на терен са 80 души. А  днес отново летателна техника от двете страни на..

публикувано на 29.07.24 в 09:44

Откриват детски риболовни училища в Благоевградска област

По време на Общото събрание на Националния ловно-рибарски съюз бе взето решение да се организират и финансират риболовни училища, съобщиха от пресцентъра на съюза. Става въпрос за 10 сдружения, които имат кръгли годишнини през 2024 г. Експертите на НЛРС-СЛРБ стартираха срещите със сдруженията, като първите бяха с ръководствата на ЛРС-Петрич, ЛРС-Гоце..

публикувано на 29.07.24 в 09:35

Ремонтират училищно общежитие в Банско за над 2 милиона лева

Община Банско стартира изпълнението на още един мащабен проект -“Основен ремонт, реконструкция и обновяване на общежитието на Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“ - гр. Банско“ по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG-RRP-1.011-0003-C01 „Ремонт и модернизация на ученическо общежитие на Професионална лесотехническа..

публикувано на 29.07.24 в 09:26

Горещините продължават

Жълт код за опасно горещо време е обявен за днес в   21-а области на страната, сред които Благоевградска и Кюстендилска.Днес  ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се повишат още и максималните ще са предимно между 33° и 38° градуса.

публикувано на 29.07.24 в 08:15