Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три пъти по-малко ще плащат за ползването на минералната вода представителите на туристическия бранш в община Гърмен

Снимка: Община Гърмен

Три пъти по-малко ще плащат за ползването на минералната вода представителите на туристическия бранш в община Гърмен. Решението бе взето на последното заседание на общинския съвет, където съветниците гласуваха за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. До сега туристическия бизнес  заплащаше на цена от 1,20 лева за ползването на един кубик минерална вода. След взетото от местния парламент решение ще е само 35 стотинки за кубик – намалението е със  71%.

Кметът на общината Феми Иса мотивира предложението с факта, че именно туристическия бранш е понесъл най-драстични загуби по време на карантината и извънредното положение в началото на годината. Приетите нови цени се доближават до тези в други общини, където също се заплаща на кубик минерална вода от порядъка на 35-30 стотинки за кубик. 

Очакванията на ръководството на община Гърмен е по този начин да се осигури възможност да преструктурират финансите си хората заети в туризма в района, да запазят работни места и разбира се да продължат да извършват дейност, и да не се стигне до закриване на обекти. Спестените от разликата в заплащането на минералната вода средства ще бъдат използвани за рестарт на деността, коментират собствениците. Те изразиха и своята благодарност от проявеното разбиране от страна на местната управа, диалогът и създаденият работещ законов механизъм в помощ на бизнеса и хората.

Вижте още

Планираното за утре изкачване на връх Руй се отменя

Планираното за утре (събота) масово изкачване на връх Руй се отменя, съобщават от Трънското туристическо дружество. Причината е лошата метеорологична прогноза и очакваните към обяд гръмотевични бури. За да не рискуват здравето и живота на участниците е взето решение походът, който е в рамките на традиционното международно изкачване на връх Руй от..

публикувано на 18.06.21 в 15:51

„Пирин“ започна лятна подготовка

На стадион „Христо Ботев“  ФК „Пирин“ започна лятна подготовка. Водосвет за здраве, успех и благополучие отслужиха свещениците Андон Шавулев и Светослав Кючуков.  Присъстваха вр.и.д. кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, десетки фенове, футболни специалисти. Под ръководството на..

публикувано на 18.06.21 в 15:07

Решават бъдещето на водния сектор в Дупница

Бъдещето на водния сектор в Дупница ще се решава на извънредна сесия на Общинския съвет. Решението е взето единодушно от председателите на политически групи. Темата на сесията е предложението на СДС за напускане на Областната ВиК асоциация, механизмите за осъществяването му и очакваните резултати. Местният парламент трябва да вземе решение по..

публикувано на 18.06.21 в 14:52

Извънредна автобусна линия за Задушница в Кюстендил

Община Кюстендил ще осигури извънредна автобусна линия по повод Черешова задушница на 19 юни, с цел улесняване придвижването на хората, пристигащи от селата и околността. Това съобщиха от пресцентъра на Общината в Кюстендил.       Маршрутът предвижда тръгване от спирката на пазара до новия траурен парк в 11:00 часа. Цената на билета е 1.00 лев.

публикувано на 18.06.21 в 14:13

Общината в Кюстендил набира проекти за финансиране

Процедура за набиране на проектни идеи за финансиране от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи обяви Общината в Кюстендил. Крайният срок за подаване на проектните идеи е 15 юли. Общият размер на средствата, заложени във фонда за тази година, е 90 000 лв. Минималната сума на финансовата помощ за проект е 1 000 лв., а максималната – 5 000 лв...

публикувано на 18.06.21 в 14:10

Промени в ръководствата на "ДГС Петрич" и "ДГС Струмяни"

От днес със заповеди на директора на Югозападното държавно предприятие са извършени кадрови размествания в две териториални поделения.  Директорът на „ДГС Петрич” инж. Янко Илчев, под чието ръководство стопанството в южния град постигна добри финансови и икономически резултати, поема управлението на „ДГС Струмяни”. Колегата му инж...

публикувано на 18.06.21 в 12:32

Ученици от Перник на платен стаж в местната „Топлофикация”

И през следващата учебна година ученици от Перник ще бъдат на платен стаж в местната „Топлофикация”, съобщиха от дружеството. Бъдещите стажанти са възпитаници на технологичната професионална гимназия „Мария Кюри”. Седем нови единадесетокласници от учебното заведение, изучаващи електротехника и електрообзавеждане ще стажуват в цех „Електрически” от..

публикувано на 18.06.21 в 12:24