Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Баничанските чорапи с приз от европейския конкурс "Моето лично културно съкровище"

Отличената снимка в европейския конкурс "Моето лично културно съкровище"

Баничанските чорапи спечелиха поредно признание, сред голяма конкуренция на Международен Дунавски фестивал в град Улм, Германия.  "Моето лично културно съкровище" е състезание между различни селища в европейски държави, като всеки кандидат изпраща снимка с текст или видео, които да показват личното културно наследство на общността. Читалище "Изгрев" – село Баничан участва в конкурса със снимка на баничанско момиче с типичните за региона чорапи и печели специален приз. 
"Отличието е повод за гордост не само за нас, но и за културното наследство от Гоце Делчев! Ежедневната култура има много аспекти и е свързана с хората, които я ценят и живеят с нея. Визираме миналото с поглед към бъдещето! Длъжни сме да изграждаме мостове към по-младото поколение!" – така от баничанското читалище коментират в социалните мрежи постижението си. 

Вижте още

ЮЗУ „Неофит Рилски“ е домакин на онлайн международна конференция

Международна научна конференция на тема „Културно наследство и културен туризъм в трансграничния регион България – Гърция“ ще се проведе на 27 ноември 2020 г. (петък). Заради пандемията от COVID-19 научното събитие ще се проведе онлайн. Конференцията е организирана в рамките на проект "Интегриране на трансграничното значение на историческите и..

публикувано на 25.11.20 в 10:58

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Противоепидемичните мерки започват в петък – 27 ноември и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет. Спират се учебните занятия във всички образователни институции – всички ученици от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимания по интереси, занимални и т.н...

публикувано на 25.11.20 в 09:53

Автобусните превозвачи в Кюстендил също протестират

Автобусни превозвачи от Кюстендил ще участват в протестни действия днес, съобщиха членове на Конфедерацията на автобусните превозвачи от Кюстендил.  От 9.00 часа до 11.00 часа ще бъде преустановен общественият превоз на пътници по редовните автобусни линии от републиканската, областната, междуобластната и общинската транспортна схема. Причината..

публикувано на 25.11.20 в 08:14

И Перник без автобусен транспорт за два часа

От 9 до 11 часа днес Перник ще бъде без градски транспорт, съобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, която е собственик на една от най-големите транспортни фирми в града. Местните превозвачи няма да изпълняват и междуселищните линии, общественият превоз на пътници се преустановява за два часа и по..

публикувано на 25.11.20 в 07:42

Автобусни превозвачи от област Благоевград се пресъединяват към националния протест

Десетки автобусни превозвачи от Благоевградска област се присъединяват към националния протест с искане за наказателно преследване и ефективни присъди на нерегламентираните превози.  Почти напълно ще спрат линиите по Републиканската пътна мрежа, а градският транспорт ще стачкува ефективно от 9 до 11 часа, е решението на автобусните превозвачи..

публикувано на 25.11.20 в 07:33

4382 нови случая на коронавирус

4382 са новите случаи на коронавирус при направени 10 474 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са близо 42 процента от изследваните. София, Пловдив и Варна отново са градовете с най-много новозаразени. 6365 пациенти с коронавирус са настанени в болница, 392 – в интензивно отделение...

публикувано на 25.11.20 в 07:29

Слънчева ноемврийска сряда

Днес ще бъде предимно слънчево, в сутрешните часове на места в низините видимостта ще бъде намалена.  Максималните температури ще са между 7° и 12°.

публикувано на 25.11.20 в 07:24