Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Баничанските чорапи с приз от европейския конкурс "Моето лично културно съкровище"

Отличената снимка в европейския конкурс "Моето лично културно съкровище"

Баничанските чорапи спечелиха поредно признание, сред голяма конкуренция на Международен Дунавски фестивал в град Улм, Германия.  "Моето лично културно съкровище" е състезание между различни селища в европейски държави, като всеки кандидат изпраща снимка с текст или видео, които да показват личното културно наследство на общността. Читалище "Изгрев" – село Баничан участва в конкурса със снимка на баничанско момиче с типичните за региона чорапи и печели специален приз. 
"Отличието е повод за гордост не само за нас, но и за културното наследство от Гоце Делчев! Ежедневната култура има много аспекти и е свързана с хората, които я ценят и живеят с нея. Визираме миналото с поглед към бъдещето! Длъжни сме да изграждаме мостове към по-младото поколение!" – така от баничанското читалище коментират в социалните мрежи постижението си. 

Вижте още

ОбС – Благоевград одобри заем от 5 млн. лева

ОбС – Благоевград одобри заем от 5 млн. лева Общинските съветници в Благоевград приеха дългосрочен дълг от 5 млн. лева за реконструкция на 9 улици в Благоевград. Кметът Румен Томов уточни, че вървят обществени поръчки в които участват само благоевградски фирми. Очаквайте подробности!

публикувано на 26.02.21 в 12:23

Заведенията в Благоевград имат готовност да отворят

Заведенията в Благоевград имат готовност да отворят от 1 март. „В момента тече подготовка на обектите за посрещане на клиентите. Ще има и ресторанти, които няма да могат да рестартират дейността си“, съобщи за Радио Благоевград Васил Димитров зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград. Основното притеснение..

публикувано на 26.02.21 в 10:58

Коронавирусът създаде нова фобия

Изследователи идентифицираха нов тип фобия, свързана с коронавируса. Този тип тревожност има три различни компонента: постоянна тревога, прекалени притеснения и страхове и избягване на срещи с хора. Терминът "коронафобия" се въвежда за описание на страха от коронавирус, който пречи на ежедневието на човека. И въпреки че все още не е официална диагноза,..

публикувано на 26.02.21 в 10:54

Архивни документи за ваксинацията в Кюстендилско през 1893 – 1942 г. показват в изложба

Архивни документи за ваксинацията в Кюстендилско през 1893 – 1942 г. показа Териториалната дирекция "Държавен архив" в Кюстендил. Изложбата е споделена в социалните мрежи и е във връзка с настоящата епидемиологична обстановка в страната и ваксинирането на населението срещу COVID-19. Архивът представя част от най-старите документи, в които има данни за..

публикувано на 26.02.21 в 10:19

Шофьори на линейки в Гоце Делчев недоволни заради неполучени бонуси

Шофьори на линейки в Гоце Делчев недоволстват заради неполучени пари в размер на 1000 лева за работа на първа линия в условията на пандемия. Директорът на Спешния център в Благоевград коментира, че най-вероятно става въпрос за грешка. До момента шофьорите не са декларирали недоволството си пред ръководството, уточни д-р Красимир..

публикувано на 26.02.21 в 10:15

"Марек Юнион Ивкони“ победи гостуващия „Добруджа“ с 3:1 гейма

„Марек Юнион Ивкони“ победи гостуващия  „Добруджа“ с 3:1 гейма (19:25, 25:19, 25:19, 25:23) в среща от 11-ия кръг на мъжката волейболна Суперлига в Първата осмица. Добричлии поведоха в резултата, след като взеха шест от последните седем разигравания в първия гейм. Дупничани доминираха във втората и в третата част и стигнаха до обрат. В..

публикувано на 26.02.21 в 10:10

Продължава засиленият здравен контрол през ГКПП „Кулата – Промахон“

Гърция затегна здравния контрол при влизане в страната. И днес продължават бързите тестове за шофьорите на тежкотоварни автомобили преминаващи през ГКПП „Кулата – Промахон“. Опашки от чакащи да преминат границата през нощта не е имало, потвърди за Радио Благоевград говорителят на гранична полиция Лора Любенова. „Както за шофьорите на леки..

публикувано на 26.02.21 в 09:52