Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%

Новият министър министър на здравеопазването Костадин Ангелов представи мерките до края на годината по отношение борбата с коронавирусната инфекция. Те са в две направления – апаратурно оборудване и разходи за персонал. До края на 2020 г. ще бъде отпуснат допълнително четвърт милиард лева.

Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%. 12,4 милиона лева ще бъдат насочени за увеличение на заплатите на над 6 хиляди души в системата. 2 468 служители на РЗИ също ще получат 30% -тно увеличение на заплатите си. 9,5 милиона лева ще бъдат насочени в 44 лечебни заведения, в които се лекуват вирусни и инфекциозни заболявания, каза още министър Ангелов, а 2 милиона лева ще отидат в болници за лечение на белодробни болести. 12 центъра за психично здраве също ще получат допълнително финансиране. 19 милиона лева допълнително ще получат над 70 общински болници.

До края на годината НЗОК ще разполага със 126 милиона лева за увеличение с 10% на клиничните пътеки. Освен хиляда лева допълнително за всички на първа линия, те ще получат и туристически ваучери на стойност 210 лв. По отношение на апаратурата ще бъдат закупени още 133 апарата за белодробна вентилация. Министър Костадин Ангелов обяви, че предстои среща с областните медицински щабове, за да се види каква е готовността им за справяне с епидемията.


Вижте още

1100 ваксини са поставени за ден в Благоевградска област

1100 ваксини срещу COVID-19 са поставени в имунизационните центрове в област Благоевград само за един ден.  В болници с усложнения от коронавирусна инфекция са настанени 327 пациенти, като 16 от тях са в интензивни отделения.  Шест лаборатории в областта получиха от РЗИ  2000 безплатни  антигенни  теста,  като ще се заплаща само..

публикувано на 23.10.21 в 13:16

В срок върви подготовката за изборите в област Кюстендил

Нормално и в срокове върви организационно-техническата подготовка за провеждане на предстоящите избори на 14 ноември – за президент, вицепрезидент и народни представители –  съобщиха от областната администрация в Кюстендил. Заявен е и необходимият брой бюлетини за област Кюстендил, чийто брой е същият, както за предходните избори – 132 хил. за..

публикувано на 23.10.21 в 12:47

Катастрофа затруднява движението по пътя Благоевград – Симитли

Временно движението по пътя Благоевград – Симитли, в района на село Железница, при км 370, се осъществява в една лента, поради пътен инцидент, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват указанията на "Пътна полиция".

публикувано на 23.10.21 в 12:19

Община Благоевград с два нови микробуса за нуждите на социални центрове

С два нови микробуса за нуждите на потребители на социални услуги разполага Община Благоевград. Те отговарят на всички съвременни изисквания за извозване на хора с двигателни проблеми, като са оборудвани с електрическа платформа с дистанционно управление за трудноподвижни хора. Единият от автомобилите е предназначен за Дневен център за..

публикувано на 23.10.21 в 11:48

Благоевград се включва в инициатива по повод Световен ден на ходенето

Благоевград отново се включва в инициатива по повод Световен ден на ходенето. Стартът ще бъде даден днес от 11.00 часа с маратон, като началото на маршрута е при моста на река Благоевградска Бистрица в началото на Алеята на здравето и ще продължи по нея до парк „Бачиново“. Всеки участник ще получи талон за участие в томбола с награди...

публикувано на 23.10.21 в 08:16

Ваксинационни пунктове през почивните дни в Благоевградска област

Изнесени ваксинационни пунктове ще работят на редица места в страната и през тази събота и неделя, съобщават от Министерство на здравеопазването. Днес и утре имунизационният кабинет на РЗИ – Благоевград ще работи от 9.00 до 16.00 ч. В град Гоце Делчев през почивните дни ще работят два кабинета за ваксинация: в МБАЛ „Иван Скендеров“ – от 7..

публикувано на 23.10.21 в 08:14

172 нови сучаи с коронавирус в Благоевградска област

4826 са новите случаи на установени заразявания с коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 15,7% от направените 30 772 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са новите случаи в София – 1399, следват областитe Пловдив и Варна. В Благоевградска област новите случаи са 172,..

публикувано на 23.10.21 в 07:49