Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%

Новият министър министър на здравеопазването Костадин Ангелов представи мерките до края на годината по отношение борбата с коронавирусната инфекция. Те са в две направления – апаратурно оборудване и разходи за персонал. До края на 2020 г. ще бъде отпуснат допълнително четвърт милиард лева.

Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%. 12,4 милиона лева ще бъдат насочени за увеличение на заплатите на над 6 хиляди души в системата. 2 468 служители на РЗИ също ще получат 30% -тно увеличение на заплатите си. 9,5 милиона лева ще бъдат насочени в 44 лечебни заведения, в които се лекуват вирусни и инфекциозни заболявания, каза още министър Ангелов, а 2 милиона лева ще отидат в болници за лечение на белодробни болести. 12 центъра за психично здраве също ще получат допълнително финансиране. 19 милиона лева допълнително ще получат над 70 общински болници.

До края на годината НЗОК ще разполага със 126 милиона лева за увеличение с 10% на клиничните пътеки. Освен хиляда лева допълнително за всички на първа линия, те ще получат и туристически ваучери на стойност 210 лв. По отношение на апаратурата ще бъдат закупени още 133 апарата за белодробна вентилация. Министър Костадин Ангелов обяви, че предстои среща с областните медицински щабове, за да се види каква е готовността им за справяне с епидемията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Намаляват времето на синята зона в Дупница

Синята зона в Дупница ще е с намалено работно време на 11 и 12 юли. Причината е в горещото време и очакваните още по-високи температури. Днес и утре паркирането ше се таксува от 08.00 до 16.00 часа. Мярката не се отнася за паркинга при парк “Рила”, който ще се заплаща до 18.00 часа.  На инкасаторите в Синята зона е осигурена вода от Община Дупница...

публикувано на 11.07.24 в 08:26

ЮЗУ започва записването на новите си студенти

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Записването на новоприетите студенти започва от днес. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок до 16 юли като представят лична карта, диплома за завършено средно образование и квитанция за платена..

публикувано на 11.07.24 в 07:42

Кюстендилски волейболистки ще представят България на Световните ученически игри

Кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов награди отбора на ПМГ "Проф. Емануил Иванов", класирал на първо място в България на Ученическите игри по волейбол във възрастова група 5.-7. клас. Отборът ще представи България на Световните ученически игри през април 2025 година в Белград, Сърбия. Атанасов връчи почетен плакет за високи постижения в..

публикувано на 10.07.24 в 14:07

Арестуваха перничанин отглеждал канабис край Бобов дол

Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества е проведена от служители на ГДБОП на територията на община Бобов дол. Със съдействието на служители от полицейското управление в Бобов дол, вчера е извършено претърсване на землището на с. Шатрово По време на акцията антимафиотите установили нива, засята с..

публикувано на 10.07.24 в 13:23

Международен събор „Краище”

Традиционният международен събор "Краище" ще се състои този петък, 12 юли, в местността Голеш, край едноименното село, разположено в най-южните части на Босилеградска община в Република Сърбия. Съборът е организиран от общините Кюстендил, община Крива Паланка (Република Северна Македония) и община Босилеград (Република Сърбия). Всяка година съборът..

публикувано на 10.07.24 в 12:49

Започва реконструкция на общежитие на гимназия в Сандански

Днес бе поставено символично начало на строително – монтажните дейности по цялостната реконструкция и оборудване на ученическите общежития на ЗПГ „Климент Тимирязев“ в град Сандански. Символично начало на строителните дейности бе дадено от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов след отслужен водосвет от архиерейския наместник отец Георги Танчев...

публикувано на 10.07.24 в 11:53

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първо класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок от 11 до 16 юли 2024 г., като представят лична карта, диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Документи се..

публикувано на 10.07.24 в 11:01