Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорд за Общинския съвет в Благоевград

7
Андон Тодоров

Рекорден брой точки – 72 – са включени в заседанието на предстоящата сесия на Общинския съвет – Благоевград утре. Постъпили са извънредни предложения за още няколко точки, информира на пресконференция днес председателят на местния парламент Андон Тодоров. 

Горещ юлски ден ще бъде утре за Общинския съвет в Благоевград, не само защото температурите са много високи, но и защото се очакват доста разгорещени дебати по няколко от и без това немалкото точки в дневния ред. 

Една от "горещите" теми, според Андон Тодоров ще бъде приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общинските жилища в Община Благоевград. Според новата наредба се завишава прагът на доход, необходим за кандидатстване за социални жилища, както и възможност в надпреварата за жилища да участват и нуждаещи се не само от града, но и от цялата община. 

На сесията ще влезе на първо четене Наредба за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Благоевград. Председателят на Общинския съвет определи проблема с уличните кучета като изключително важен за разрешаване. 

Предложението на кмета на община Благоевград Румен Томов, общински имот, намиращ се на кооперативния пазар да се дари на Православната църква за строеж на нов храм също е залегнало в дневния ред на сесията. 

На журналистите направи впечатление, че в дневния ред не е включено няколкократно пробваното да мине за гласуване в местния парламент предложение на Калоян Ханджииски за предсрочно прекратяване на мандата на председателя Андон Тодоров. Аргументът, изтъкнат днес бе, че комисията „Жалби и контрол“ към Общинския съвет е отхвърлила предложението на Калоян Ханджийски като несъстоятелно, тъй като в изложението не са посочени факти и конкретика. Според Тодоров "няма нито един законов елемент в предложението на Калоян Ханджийски".

Според Андон Тодоров искането на отстраняването му е "активно мероприятие", зад което стои кметът на Община Благоевград Румен Томов. На пресконференцията Тодоров категорично заяви, че според него кметът иска да измести центъра на общественото внимание от "проблемите, с които общинското ръководство затрупа града".  Тодоров допуска, че тази липса на диалогичност е вследствие на свикването на заседание на Общинския съвет за избиране на временно изпълняващ длъжността Кмет на Община Благоевград. На пресконференцията Андон Тодоров представи на журналистите копие на протокола от това заседание, за да се види, че от 39 присъстващи общински съветници 33-ма гласуват "За", нито един не гласува "Против", а шестима от ГЕРБ – "Въздържал се", с което иска да покаже, че както той самият се изрази "председателят не е сам, председателят без 20 човека зад себе си е нищо".

Извън влезлите и невлезлите точки в дневния ред на утрешната сесия, Андон Тодоров изказа пред медиите критика по отношение на проведения Джаз фестивал, поддържането на зелените площи в общината и уличната мрежа, състоянието на Зоопарка.  "Ако не видим, че общинското ръководство има желание за решаване на проблемите на града, Общинският съвет има готовност да създаде работна група, която да начертае план за развитие на града, както и да гласува актуализация на бюджета и неоползотворени, но заложени средства да бъдат пренасочени към други дейности" – заяви Андон Тодоров. 

 Според Тодоров, в Благоевград е опорочена системата при образуване на Кризисен щаб за борба с коронавируса, тъй като в щаба не влизат членове на Общинския съвет, а би трябвало.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп..

публикувано на 14.07.24 в 10:44

Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024

Отборите на Испания и Англия ще спорят за трофея на европейското първенство по футбол в Германия.  Финалната среща е на Олимпийския стадион в Берлин от 22 часа.  Испания има във витрината си три купи на континента и 4-ри загубени финала, докато англичаните са финалист от последното първенство.  Срещата ще бъде ръководена от 35-годишния французин..

публикувано на 14.07.24 в 10:29

204 пожара са потушени през изминалото денонощие

Това сочи справка на сайта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН). При един от пожарите е пострадал мъж на 55 г. Инцидентът е станал в гориста местност  в к.к. „Чайка“ във Варна. Мъжът е прегледан на място от екип на Центъра за спешна медицинска помощ и е транспортиран в болница.  С преки материални щети са..

публикувано на 14.07.24 в 10:21

X юбилеен фестивал „Фолклорна среща“ събра най-добрите си участници на едно място

„Фолклорна среща“ в село Елешница, обедини на една сцена най-добрите участници от изминалите години, които представиха уникалния и неповторим български дух и култура. За десета поредна година, разложкото село бе домакин на една пъстра, шарена танцувално - музикална среща. На откритата сцена на площада в Елешница, се събраха 19  от най-добре..

публикувано на 14.07.24 в 08:34

Горещото време продължава

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 35° и 40° градуса. В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 22°.

публикувано на 14.07.24 в 08:28

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29