Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

117 години от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в местността „Предел“

В знак на признателност и почит, на паметника на илинденци в местността „Предел“, който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край, венци и цветя поднесоха инж.Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова, Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански, както и евродепутатът Ангел Джамбазки. За да почетат паметта на загиналите,  участие взеха и фолклорна група „Разложки мераци“ и духов оркестър към Народно Читалище "15 септември 1903-1909 г." – Разлог. Пред разветите знамена и паметника, за кратко слово застана евродепутатът Ангел Джамбазки, който напомни за огромната жертвоготовност на участниците във въстанието.

„И нашият Разложки край плати своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, както трябва да го наричаме. Защото и тук имаме над 200 убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град – Мехомия. Прекланяме се пред духовната сила и саможертва на героите за национално освобождение! Поклон пред тяхната решителност и героизъм!“, посочи в словото си кметът на Община Разлог – инж. Красимир Герчев, цитиран от пресцентъра на Община Разлог.


Вижте още

В ареста остават братята, нападнали жена в село Чуковец

Двамата братя, нападнали и ограбили 82-годишна жена в радомирското село Чуковец, остават в ареста. По искане на Районна прокуратура – Перник, съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража.  Двамата са привлечени към наказателна отговорност по чл. 198, ал. 1 от НК. Престъплението е извършено на 1 август през нощта. Маскирани, братята,..

публикувано на 06.08.20 в 12:53

Кризисният щаб за борба с коронавируса на община Благоевград заседава утре

Кметът на община Благоевград Румен Томов свиква Кризисния щаб във връзка с разпространението на коронавирус и завишаване на новорегистрираните случаи. Кризисният щаб на Община Благоевград ще заседава на 7 август, петък, от 16,00 часа в зала „22 септември“. На заседанието ще се вземат спешни мерки, свързани с общественото здраве по отношение на..

публикувано на 06.08.20 в 12:38

Рекордът за добив на пшеница в Пернишко е в община Радомир

40 на сто от засетите с пшеница площи в Пернишко вече са ожънати. Към момента средният добив е 300 кг/дка, като рекордът от 415 кг/дка е в община Радомир. 15 311 ха са засетите площи с жито в област Перник. Почти половината от тях са в житницата на региона – Радомир. Жътвата на есенния ечемик е приключена. Реколтирани са всички 976 ха в шестте общини..

публикувано на 06.08.20 в 11:50

ОД МВР – Благоевград променя работното време на звената за издаване на лични документи

Във връзка с увеличения прием на заявления за издаване и подмяна на български лични документи и с цел улесняване на гражданите при тяхното административно обслужване от 10 август до 11  септември звено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Благоевград ще работи с удължено работно време. Звената в Благоевград, Гоце Делчев, Петрич,..

публикувано на 06.08.20 в 11:38

МБАЛ – Благоевград е в готовност да разкрие още едно COVID отделение

МБАЛ – Благоевград има готовност за разкриване на още едно отделение за пациенти с коронавирус, ако броят на заразените продължи да расте. В момента болните в лечебното заведение са 35,  като почти всички са с двустранни пневмонии каза за Радио Благоевград директорът на болницата д-р Огнян Митев. Той заяви, че не трябва да има притеснение, защото..

публикувано на 06.08.20 в 11:31

На Портала за отворени данни се публикува актуална информация за COVID-19

На Националния портал за отворени данни, който се поддържа от Държавна агенция „Електронно управление“ https://data.egov.bg/   е създаден раздел COVID-19, в който се публикува достоверна информация за ситуацията, свързана с коронавируса. Данните автоматично се актуализират ежедневно. Те са в отворен машинночетим формат и могат да бъдат повторно..

публикувано на 06.08.20 в 11:19
Румен Томов

Румен Томов: Трябват лекари и медицински сестри

За втори пореден ден Благоевградска област е на първо място в страната по брой заразени с COVID-19, нови 97 случая на коронавирус от общо 303 за страната, това показват официалните данни, публикувани в Единния информационен портал към полунощ. Отделенията в Областната Болница са пълни, но Община Благоевград има готовност за разкриване на нови..

публикувано на 06.08.20 в 11:07