Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Ситуацията с Covid-19 не налага връщане на ограничителни мерки

Снимка: Кети Тренчева

Ситуацията с разпространението на коронавируса към момента не налага връщане на ограничителните мерки. Огнищата, които възникват на различни места, са контролируеми на този етап“. Това заяви в Разлог министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който е на посещение в Благоевградска област.

Имаме ясно разписан алгоритъм на национално и европейско ниво, по който се отчитат рисковете от разпространението и справянето с COVID-19. Най-важните индикатори са свързани с броя на заболелите и готовността на лечебните заведения - като апаратура и човешки ресурс, да приемат заразените с усложнения“, каза министър Ангелов.

Засега системата е устойчива и не се налага връщане на ограничителните мерки, но ние сме готови да ги въведем, ако балансът, който имаме, не издържи, заяви здравният министър.

Обстановката в областта министърът коментира така:

В момента в болницата в Разлог има настанени 15 с клинична картина и с положителни проби, и 17 със клинични и образни данни съмнителни за коронавирусна пневмония“.

Най-големият проблем е с недостига на кадри и натовареността на хората в здравеопазването, призна министърът. Така той обясни и новите огнища на зараза в домовете за възрастни хора в Русе и Варна, където част от персонала работи и в болници. Министерството е готово да оборудва лаборатории за PCR изследвания и в по-малките лечебни заведения, но пречката е, че няма обучени хора. 


Вижте още

Пет са новозаразените с коронавирусна инфекция в област Кюстендил за последните три дни

Общо пет са новозаразените с коронавирусна инфекция в област Кюстендил за последните три дни – от 18 до 20 септември, съобщиха от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Две от новите положителни проби са на пациенти от община Кюстендил , а останалите три – от община Дупница.  В специализираното отделение на болницата в Кюстендил има един..

публикувано на 21.09.20 в 14:31

Елита Георгиева и Антония Рангелова са победителите на фестивала "Пей сърце" в Кюстендил

Елита Георгиева от Кюстендил и Антония Рангелова от София са победителите от фестивала на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце" в Кюстендил, чието 14-то издание се състоя през почивните дни, съобщиха организаторите от местното читалище "Братство". Сред отличените изпълнители са Димитър Стоймиров (Кюстендил), педагозите Жана Райнова (Кюстендил)..

публикувано на 21.09.20 в 13:41

Изграждането на три нови детски градини, нова сграда на профилирана гимназия и приют за бездомни кучета, обяви на пресконференция кметът на община Благоевград Румен Томов

Преминаването на едносменен режим на обучение налага изграждане на нова сграда на профилирана гимназия в Благоевград, както и пристройка на Седмо училище "Кузман Шапкарев". Новата гимназиална сграда ще бъде пред ЗМК,  изграждането й е на стойност 4 милиона лева, сградата ще поеме учениците от Езиковата или от Природо-математическата гимназия – каза..

публикувано на 21.09.20 в 13:15

Ателие ,,Разложки шевици" в Националния исторически музей в София

В събота в Националния исторически музей в гр. София се състоя ателие ,,Разложки шевици". Инициативата беше организирана от Националния исторически музей и Исторически музей - Разлог. Събитието предизвика огромен интерес, като много гости успяха да се насладят на красивите разложките шевици, наречени запески. Много от дошлите дами се включиха в..

публикувано на 21.09.20 в 12:51

Детското отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник от днес отново работи с пациенти

Детското отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, което на 18 септември бе поставено под карантина заради заразен с коронавирус лекар, от днес отново работи с пациенти, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Анатоли Митов. Карантината е премахната по разпореждане на РЗИ. Карантината в детското отделение в Перник бе премахната след като..

публикувано на 21.09.20 в 12:08

Шампионите на „Гран При Благоевград 2020“

Състезанието по мотокрос на мотополигон „Зелен дол“ –четвърти кръг от Републиканския шампионат, се проведе при отлична организация и изключително голям зрителски интерес. Ето и шампионите в отделните класове: МХ 50 – Никола Мутафчиев МХ 65 – Дани Цанков МХ 85 – Християн Георгиев МХ 2 – Жулиан Георгиев МХ 1 – Майкъл Иванов..

публикувано на 21.09.20 в 11:57

Част от Перник ще остане без вода днес заради изграждането на новия водопровод на улица "Отец Паисий"

Ограниченията във водоподаването ще засегнат 12 улици в централната градска част.  Водата ще бъде пусната след приключване на строително- монтажните дейности в рамките на деня.  Част от село Кладница също няма да има вода заради авария на ул. "Райна Княгиня".

публикувано на 21.09.20 в 11:03