Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Километрична опашка на “Кулата“

Снимка: Слушател на БНР

Изключително интензивно е движението към Гърция през граничния пункт „Кулата – Промахон“. Около 5 километра е опашката от леки автомобили преди зоната за контрол. Колоната от чакащи туристи се е образувала още рано сутринта, съобщават нашите гранични власти. Преобладават колите с румънска и българска регистрация. Пет екипа и десет служители на Гранична полиция работят на гишетата за граничен контрол от българска страна. Гръцките им колеги са само трима и това сериозно забавя пропускането към южната ни съседка. Здравните власти в Гърция продължават масовото взимане на проби за PCR тестове, независимо че такива с отрицателен резултат трябва да има всеки, влизащ на територията на страната им. Причината за това е завишеният брой на заразени през последните дни, голяма част от които са чужденци, отишли на почивка в Гърция. Има вероятност ограничителните мерки по отношение на българските и румънските туристи да бъдат повишени заради ръста на заболели в съответните държави. Около два процента е делът на българите и румънците, избрали морската почивка в Гърция. Най-засегната от противоепидемичните мерки е северната част на страната, сочат икономическите анализи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикалнен спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

Изкуственият интелект в ЮЗУ

Подготвени ли сме за навлизането на изкуствения интелект в различни социални и икономически сфери от живота ни. Да се страхуваме ли от дигиталния свят и какво е предимството на високите технологии – това бяха част от темите, които разискваха студенти и преподаватели от Стопанския факултет на ЮЗУ. "Изкуственият интелект е все по-напредваща..

публикувано на 16.04.24 в 16:10

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Дни на иновациите в образованието в Благоевград

Дни на иновациите в образованието започнаха в Благоевград. Организатори на събитието са Центърът за творческо обучение и Община Благоевград.  Първият модул е насочен към директори и учители на детски градини от цялата област. Те ще бъдат запознати с актуална информация за новите технологии, методи и форми на преподаване. Семинарът в зала „22..

публикувано на 16.04.24 в 15:32

Кметът Методи Байкушев обяви 2 май за неучебен ден в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май 2024 г. за неучебен ден на територията на областния център.  Определеният за почивен ден се пада между 1 май, когато отбелязваме Ден на труда и 3 май, когато тази година според православния календар е Разпети петък.  По този начин учениците ще почиват шест дни (от 1 до 6 май,..

публикувано на 16.04.24 в 15:23

Над 9000 лева събраха за Теди на концерт в Благоевград

9177.60 лв. и 50 евро е събраната сума в подкрепа на Теди. Децата на Благоевград танцуваха и пяха в подкрепа на 9-годишното момиче. Благотворителният концерт-спектакъл се състоя в зала „Пейо Яворов“, където повече от два часа публиката не спря да аплодира децата с големи сърца от Балетна школа „Релеве“, Център за танци „Влахов“, "Денс Студио..

публикувано на 16.04.24 в 14:28

Артисти от "Клоуни без граници" забавляваха хора в риск от Кюстендил

Артисти от германската организация "Клоуни без граници" посетиха и забавляваха обитателите на Центровете от семеен тип "Сияние" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Синева". Клоуните изнесоха две представления пред близо 50 младежи с увреждания. "Клоуни без граници" е международна неправителствена организация, състояща се от..

публикувано на 16.04.24 в 13:52