Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обл. управител Бисер Михайлов: Да бъдем отговорни в поведението си, медиците са изключително натоварени!

„160 са болните от covid-19, настанени в лечебните заведения на Благоевградска област към момента, 53 са свободните легла“ – съобщи на брифинг областният управител Бисер Михайлов. Той призова всички граждани да бъдат изключително отговорни в поведението си „Подценявайки заболяването, ние натоварваме здравната система, медиците работят на предела на силите си.“

   След проведеното заседание на Областния щаб, свикано заради усложнената обстановка с коронавирусната инфекция, той представи следните данни за натовареността на болниците и свободните легла.

  В МБАЛ – Благоевград – лежащо болни – 35,  свободни легла 5, с възможност за откриване на допълнителни в „Хирургия“, където ще бъдат открити 25 легла. В интензивния сектор е 1 болен. Свободните реанимационни легла са 10.

  МБАЛ – Разлог – болницата разполага с 33 легла, към момента хоспитализирани са 12 болни, свободните легла са 6. Очаква се да бъдат освободени 10 допълнителни легла за прием на болни.

  МБАЛ „Иван Скендеров“ – гр. Гоце Делчев – лежащо болни към момента – 43, свободни легла 8, от общо 52. Очаква се в началото на седмицата да бъдат изписани пациенти и да се освободят допълнителни легла.

  Тубдиспансер -  Благоевград – 13 са лежащо болните, има 1 свободно легло, очаква се в понеделник да бъдат освободени 3-4 легла.

  Болница „Пулс“ в Благоевград – 18 за лежащо болните към момента, до края на деня се очаква потвърждаване на нови болни, като общия им брой ще стане 23. Свободните легла са 8.

  Болница Югозападна – гр. Сандански – настанени 21 с коронавирусна инфекция, 10 са свободните легла с възможност за откриване на допълнителни в очно отделение.

  Болницата в Петрич  – 9 лежащо болни, свободни са 10 легла.

Областният управител Бисер Михайлов обобщи, че към днешна дата здравната система и болничните заведения в Благоевградска област могат да поемат допълнително заболели. „Надявам се да сме изключително отговорни, за да не се препълват болниците. Директорите на болниците докладваха, че навсякъде са осигурени в достатъчни количества защитни облекла и консумативи. Единствено към ЦСМП ще бъдат насочени определени количества ръкавици за медицинския персонал.

  Има заразен медицински персонал в ЦСМП-Благоевград, в Болница „Пулс“ – 1 общопрактикуващ лекар.  Общо са 5 човека, един от тях е в по-тежко състояние.

Бисер Михайлов в репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл – > 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Белоградчишките скали в Северозападна България

Предимно слънчево време

На 17 октомври, четвъртък, времето ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обяд и над Централна България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България временно силен от север. Максималните температури ще бъдат от 13° в североизточните до 20° в крайните..

публикувано на 17.10.24 в 05:42

Съюзът на съдиите призова ВСС да не избира главен прокурор и председател на ВАС

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет, чийто членове от две години са с изтекъл мандат, да не избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд. Това става дни след като  за поста на Обвинител номер едно беше номиниран само изпълняващия функциите в момента Борислав Сарафов и ден преди Съветът да открие процедурата..

публикувано на 16.10.24 в 16:14

Ремонтират настилки на кръстовища в Петрич

От днес започват дейностите по ремонт на настилки на трасето от кръстовището на  ул. „Рокфелер“ с ул. „Елтепе“ (до гробищния парк) и   ул. „Елтепе“, ул. „Солунска“ и участък от ул. „Места“ до бензиностанция „Круиз“, гр. Петрич. Това налага временна организация за движение по споменатите улици, като ще се въведе пропускателен режим в участъците, по..

публикувано на 16.10.24 в 14:07

Кметът Байкушев предлага регистрирани одитори с доказан опит да заверяват финансовите отчети

Да бъде въведен ясен регламент за избор на одитори за заверка на годишните финансови отчети на общинските публични предприятия, предлага кметът на Благоевград Методи Байкушев, който внесе за обсъждане в ОбС проект на Правила за избор на регистриран одитор за заверка на годишни финансови отчети на общинските публични предприятия.   Въвеждането на..

публикувано на 16.10.24 в 14:01

Петима с номинации за почетни граждани на Дупница

Пет са номинациите за почетни отличия по повод празника на Дупница 19 октомври.  За почетен гражданин е номинирана посмъртно родената в Дупница легендарна джаз певица Леа Иванова. Номинация за почетен знак е получил собственикът на IT компания и основен доброволец при гасенето на пожара в Рила Димитър Димитров. Вносители на двете предложения са..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Откраднаха голяма сума пари от фирмен офис в Перник

Крадци са разбили фирмен офис в Перник и са откраднали голяма сума пари от метална каса.  Сигналът е подаден вчера на тел. 112.  Оперативно-следствена група извършила оглед на местопроизшествието. Установено е, че в помещенията на фирмата е проникнато чрез изкривяване на дограма, съобщиха от полицията.  По данни на материално отговорното лице от..

публикувано на 16.10.24 в 11:24

Цените на жилищата в Европа растат

България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината. Най-голям спад в цените е регистриран в Люксембург, Финландия и Франция, а най-сериозен ръст: в Полша, България, Литва и Хърватия. В сравнение с предходното тримесечие цените остават стабилни в Унгария, повишават се обаче в 23..

публикувано на 16.10.24 в 11:16