Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джаз и занаяти в Банско

Богата е съпътстващата програма на XXIII-тото издание на Международния Джаз фестивал в Банско. За гостите на най-голямото музикално джаз събитие в Югозапада, програмата Културни вечери „Традиции и изкуство” ще представя демонстрации на занаяти и изкуства.

Още преди началото на фестивала, в петъчния ден, от 17:00 часа,  Николай Кулин ще представи изкуството на дърворезбата. Всеки, който желае да се запознае с тънкостите на това изкуство, може да го направи пред Туристическия информационен център.

В съботния следобед – на 8 август – организаторите са подготвили още една интересна демонстрация – плетене на шушони и демонстрация на българска бродерия. Музикалният съпровод ще бъде на Женска фолклорна група „Пирински бисери” с ръководител Йорданка Чорбаджийска.

В понеделник – 10 август – гостите на фестивала ще имат възможността да наблюдават демонстрацията на плетене на кука игла. Занаятът ще бъде съпроводен от Мъжка фолклорна група „Банскалии” с ръководител Димитър Касапинов.

Във вторник – 11 август – видният майстор Николай Кулин отново ще представи дърворезба, придружен от Женска фолклорна група „Извор” с ръководител Йорданка Маркова.

В сряда – 12 август – занаятчийските демонстрации ще се пренесат във „Велянова къща”, където Мария Кушлева ще покаже тъкане на разбой. Пред Туристически информационен център ще звучат изпълненията на самодейци от Читалище „Димитър Благоев” – град Добринище. 

Всички демонстрации ще продължат от 17:00 часа до 19:00 часа, музикалните представления са с начален час: 18:00 часа. 

При лошо време демонстрациите и фолклорната програма ще бъдат преместени на първия етаж на Туристически информационен център.Галерия

Вижте още

МОСВ одобри 14 проекта на Община Сандански за чиста околна среда

Министерството на околната среда и водите и ПУДООС одобриха финансирането на всичките 14 проекта, с които Община Сандански кандидатства в кампанията "Чиста околна среда“. Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов каза за Радио Благоевград, че проектите включват спортни площадки, кътове за отдих, детски площадки в седем населени места в..

публикувано на 27.02.21 в 19:37

Опасно! Дърво падна при Градската градина в Благоевград

Изкоренено дърво, държащо се само на навеса, който е монтиран на откритата площ между Градската градина и хотел “Ален Мак” в Благоевград, създава предпоставки за инциденти.  От Община Благоевград съобщиха, че за случая е уведомена Гражданска защита, която заедно със Звеното по "Обществен ред и сигурност” към Общината, е обезопасила района.  В..

обновено на 27.02.21 в 18:21

Откриват банкова сметка за пострадалия при катастрофа Кристиан от Петрич

Близки и приятели подемат инициатива за набиране на средства за пострадало при катастрофа момче, съобщава Община Петрич. На 25 февруари Кристиан Ивайлов Чамишки е претърпял пътно транспортно произшествие, вследствие на което е получил множество травми и се нуждае от оперативна намеса. Форсмажорните обстоятелства са наложили събирането на..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

Въпреки Световната купа по ски, Банско не е пълно с туристи

Въпреки Световната купа по ски, която се провежда този уикенд в Банско, хотелите в курорта не отчитат сериозна заетост на легловата база. Това каза за Радио Благоевград Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. „Сякаш малко илюзорно се смята, че Банско е пълно, предвид това, че само струпването на лифта е критерият, по..

публикувано на 27.02.21 в 17:29

Мартеници вече красят село Полена

Село Полена, в Община Симитли, е украсено с големи мартеници. Инициативата е на младежи от селото и на кмета Веселин Топузов. Той уточни, че тази инициатива се прави за поредна година. Младежите сами купуват конци и правят мартениците. Тази година са направени около 100 мартеници, с дължина 30-40 см. Мартениците вече са поставени на места в..

публикувано на 27.02.21 в 16:51

Сериозни загуби за камионите преминаващи през ГКПП „Кулата-Промахон“

Сериозни загуби и неустойки търпят  малките фирми  за товарни превози, заради  въведеното от гръцките  власти тестване на шофьорите на камиони на ГКПП „Кулата-Промахон“.  Недоволството ескалира  и може да прерасне в спонтанно блокиране на  движението на българска територия. От два дни с решение на гръцките здравни власти  антигенни..

публикувано на 27.02.21 в 13:21

Изтича срокът за промени в коалициите за изборите

Изтича срокът за промени в коалициите за изборите В срок до днес ЦИК извършва промени в състава на регистрирана коалиция при излизане от състава ѝ на партия, както и при включване на нови в коалицията или промяна в наименованието ѝ, предаде БТА. Според хронограмата за парламентарните избори в срок до днес Централната избирателна комисия..

публикувано на 27.02.21 в 10:12