Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Салчев & Октет Пловдив откриват втората фестивална вечер на Джаз фест Банско, 2020

След "взривяващата" първа фестивална вечер, в която Dirty Purchase  вдигнаха публиката на крака, Маги Алексиева - MEY омагьоса със своя соулфул глас, а знаменитите музиканти Хилда Казасян, Живко Петров, Христо Йоцов, Михаил Йосифов и Димитър Карамфилов дадоха чудесно начало на фестивала, днес на сцената отново ще се качат обичани български изпълнители. 

В 19:30 часа откриват Петър Салчев & Октет Пловдив. След тях са  “Златните години на джаза” с Марина Господинова. 

Въпреки всички усилия, които положи екипът, групата The Juke Joint Royals (Austria) няма да успее да бъде на концерта тази вечер, както беше обявено по програма. Причините са  рестрикции свързани с Covid-19 в Австрия. На мястото на австрийската група ще бъде групата Alexandroff Ragtime Band (Bulgaria).

Петър Салчев е добре познат не само на публиката на Балканите, но и на европейските сцени, участвал е на фестивали в Англия, Германия, Австрия, Дания, САЩ и други. Солист е на Биг бенда на БНР и  на Биг бенд Пловдив. Като солист на Октет Пловдив се представя с характерния си стил в изразните средства на съвременното джаз пеене и музициране. В новата си програма през 2020 г. музикантите са подготвили не само интерпретации на класически джаз теми, но и оригинална съвременна музика от последния авторски проект на октета, записан през тази година.

Вечните песни на Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Франк Синатра, Били Холидей, Нат Кинг Кол и други звезди ще бъдат поднесени с много класа и стил от Марина Господинова със специалното участие на Михаил Йосифов - тромпет. "Златните години на джаза" е своеобразен трибют на великите вокални изпълнители, чиито песни не спират да вълнуват и днес. Проектът обхваща времето, когато джазът се превръща в нещо повече от музика - той става социален феномен и оформя мирогледа на няколко поколения.

Alexander's Ragtime Band е кръг от музиканти, обединени от интереса им към традиционалния джаз – рагтайм, диксиленд, блус.  ARB концертира в различни като инструментариум и брой инструменти формации – единствено ненарушимо правило (с изключение на първите две-три изяви) е отсъствието на ударни инструменти. Дълги години ARB основно е трио –  кларинет, банджо, туба, понякога квартет с  пиано, но в някои случаи са прибавени тромпет, тромбон и саксофон. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

7 души са задържани при спецакция в Перник

Полицията в Перник е задържала седем души в рамките на проведената тази сутрин масирана полицейска операция. Спецакцията е започнала в 6.00 ч. В нея участват служители от ОДМВР, Първо и Второ РУ и представители на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Основно силите на полицията са били съсредоточени в пернишкия квартал..

публикувано на 24.04.24 в 12:28

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 11:43

Благоевград посреща Цветница с концерт на Биг Бенд

С празничен концерт, поздрав към жители и гости на Благоевград, Биг Бенд ще отбележи големия християнски празник Цветница. На 28 април от 11.00 часа на площад „Македония“ почитателите на хубавата музика ще имат възможност да чуят известни мелодии в интерпретация на инструменталистите.

публикувано на 24.04.24 в 11:38

Три нови случая на коклюш в Кюстендилско

Три са новите потвърдени случая на коклюш в Кюстендилска област. Два от случаите са в Кюстендил, в едно семейство извън ромския квартал, където са заболели възрастен и дете. В Дупница има случай на едногодишно дете. "Постоянно има случаи със съмнения", каза д-р Кръстева от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Тя посочи, че всички новородени,..

публикувано на 24.04.24 в 11:15

В 72 секции ще гласуват в Дупница

72 ще бъдат изборните секции в община Дупница на прeдстоящите избори за членове на Европейския парламент и за Народно събрание, които ще се проведат на 9 юни.  Местата са определени със заповед на кмета. 47 са секциите в Дупница, а останалите – в селата. Най-много – 8 , са секциите в ОУ “Неофит Рилски”. Там гласуват живеещите в жк “Бистрица” и в..

публикувано на 24.04.24 в 10:14

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и..

публикувано на 24.04.24 в 09:18