Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мончева: В РЗИ в момента се правят PSR тестове само на лица с оплаквания и контролни проби

Новорегистрираните с COVID-19 за отминалата седмица в област Благоевград са по-малко в сравнение с предната седмица „– каза за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Благоевград, която уточни, че от потвърдените 163 случая са хоспитализирани 25 лица, а останалите 138 са на домашно лечение, като повечето от тях са безсимптомни. 1057 са регистрираните с COVID-19 от началото на пандемията, 355 са излекуваните, 151 са хоспитализираните, от тях 4 са на интензивно лечение.

За съжаление поредни три седмици регистрираме по 2-3 случая на заразени медицински работници – общопрактикуващи лекари, медицински сестри или персонал. По-малко са заболелите от COVID в детска възраст. През миналата седмица децата под 2 годишна възраст са 4.“ – поясни д-р Мончева и допълни, че в момента в здравната инспекция се правят само контролни PSR тестове, както и тестове на лица, които имат симптоми на заболяването.

Разговор на Райна Ванчева с д-р Веселка Мончева можете да чуете в звуковия файл:

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В ромския квартал в Кюстендил разясниха последствията от заразяването с коклюш

Здравна лекция, част от информационна кампания посветена за превенция и борба срещу болестта коклюш се проведе в в ромския квартал „Изток” в Кюстендил. Срещата се състоя по настояване на жителите на квартала. По време на здравната беседа организирана от ромският активист Стефан Лазаров местните жители пожелаха да получат яснота как да се предпазват от..

публикувано на 23.04.24 в 18:46

Катастрофа на АМ " Струма"

Движението се осъществява в една лента при км 79 на "АМ Струма'' в посока София поради ПТП. Временно се ограничава изпреварващата лента. Трафикът се осъщтествява в активната и аварийната лента  и се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 23.04.24 в 17:23

Обсъдиха мерки за превенция на престъпността в Разлог

В сградата на Общинския съвет в Разлог се организира днес среща с цел актуален анализ на оперативната обстановка на територията на общината, спецификите на престъпността, инфраструктурата, пътната безопасност и сигурността. В нея взеха участие председателят на Общинския съвет адв. Иван Димитров, зам.-кметовете на община Разлог: инж. Гергана Костова и..

публикувано на 23.04.24 в 16:44

Нарушено водоподаване на бул. "Пейо Яворов" в Благоевград

На 24.04. от 08:00 до 17:00 ч., ще бъде нарушено водоподаването за бул. "Пейо Яворов" в Благоевград, поради монтаж на два броя регулатори на налягането. От ВиК Благоевград се извиняват за безпокойството.

публикувано на 23.04.24 в 16:37

Спортен празник в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Спортен празник „130 години от пристигането на швейцарските учители по гимнастика в България“  се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. В закритата спортна зала на университета студенти от специалност „Физическо възпитание и спорт“, преподаватели от катедра „Теория и методика на физическото възпитание“ и ученици от Трето основно училище..

публикувано на 23.04.24 в 15:51

АУБ посреща хорови състави на престижен международен фестивал

Поредното издание на Международния фестивал на студентските хорови състави се открива тази вечер в Благоевград. Негови организатори са АУБ и Хоровият състав към университета, с диригент проф. Христо Кротев. До 26-ти април на фестивалните сцени ще се изявят млади таланти от страната и чужбина, обединени в единайсет състава. Партньори..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Кюстендил представиха концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Обществени обсъждания на концепции, преминали административно съответствие и съвместимост, в които участие има общината в Кюстендил, бяха представени днес. Общият брой на концепциите от област Кюстендил е 11, от които осем – с участието на общината. Идеята на тези публични обсъждания е да бъдат припознати като необходими за изпълнение, а след..

публикувано на 23.04.24 в 14:41