Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Летни театрални вечери в Благоевград

| обновено на 28.08.20 в 12:24
8
В подготовка за представлението "Слава"

От 24 до 30 август 2020 г. в Благоевград се провеждат Летни театрални вечери – съвместен проект на Община Благоевград и Драматичен театър ,,Никола Вапцаров“ Благоевград. Всяка вечер от 21:00 часа в Летния театър в квартал "Вароша" се играят представления с множество номинации и награди от България и чужбина.

Театралните вечери започнаха със спектакъл, който има пет номинации за наградите „Икар“ 2020 –,,Слава“ от Питър Куилтър, поставен от  Драматичен театър “Н.О.Масалитинов“ Пловдив. В представлението участват емблематичните за театралната сцена имена – Ивана Папазова, Димитър Банчев, проф. Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова. Режисьорът Стайко Мурджев е един от най-отличаваните творци, когото благоевградската публика познава от „Портретът на Дориан Грей“ и от юбилейния спектакъл „Вапцаров: Песни за човека“.

Номинациите за наградите „Икар“ 2020 на „Слава“ са:

В категория “Водеща женска роля” – Ивана Папазова

В категория “Поддържаща мъжка роля” – Димитър Банчев

В категория “Поддържаща женска роля” – Елена Кабасакалова

В категория “Сценография” – Петя Боюкова

В категория “Режисура” – Стайко Мурджев

  Разговор на Райна Ванчева с режисьора Стайко Мурджев можете да чуете в звуковия файл – > 

„Камъни в джобовете“ от Мари Джоунс на Сдружение „Арт перспектива“ е вторият спектакъл в рамките на Летните театрални вечери в Благоевград. За около час и половина, младите актьори Юлиян Петров и Александър Хаджиангелов пресъздават общо 14 персонажа.„Навсякъде, където сме пътували – и в страната и в чужбина – ни изпращат с продължителни аплодисменти, очакваме това да се случи тази вечер и в Благоевград. Днес представлението ще бъде изиграно за 20-ти път и очакваме с нетърпение срещата с благоевградската публика“ –  каза за Радио Благоевград режисьорът Венцислав Асенов.

  Разговор на Райна Ванчева с режисьора Венцислав Асенов можете да чуете в звуковия файл – > 

Моноспектакълът на Силвия Лулчева “# Мъжът ми е виновен“ е поредното представление в рамките на Летните театрални вечери в Благоевград. Пиесата е написана специално за актрисата. Автор на текста и режисьор на постановката е Лиза Шопова. Премиерата беше през февруари на сцената на Сатиричния театър, а в сряда вечер е срещата с благоевградската публика. „Публиката в Благоевград разбира от театър и това донякъде е един летен изпит за всеки актьор“ – споделя Силвия Лулчева.

  Разговор на Райна Ванчева със Силвия Лулчева можете да чуете в звуковия файл – >

На 27 август, от 21:00 ч., ще бъде представен спектакъла ,,АЗ, СИЗИФ“  на ТЕАТЪР „АЗАРЯН“ – НДК, режисура и драматургия: Веселка Кунчева,  с участието на Стоян Дойчев, а текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев. Определен като куклен моноспектакъл за възрастни, спектакълът ефектно съчетава предметен и физически театър.

Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала и едва достигнал до него, да се претъркулва обратно надолу. Той се превръща в нарицателно за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с като че ли незнаен смисъл. С комичността, която носи абсурда, „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит като едно неизменно завръщане на човека към себе си.

Спектакълът  “Аз, Сизиф” е горд носител на наградата “WIND” на фестивала “PUF” в Пула, Хърватия, също така носител на две големи награди от Международния театрален фестивал за куклено изкуство „Пинокио“ в полския град Лодз – за сценография на Мариета Голомехова и за най-добър актьор за изпълнението на Стоян Дойчев, известен още като Асенчо от филма „Възвишение“. Номинация за награда "Икар", 2014 на Съюза на българските артисти за куклен спектакъл.

Спектакълът е отличен на международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“, 2013 с награда за експериментални и нови форми, наградата на младата театрална критика, награда за мъжка роля, награда за  сценография, награда за авторска музика на Христо Намлиев.

  Разговор на Райна Ванчева с Веселка Кунчева, режисьор и драматург на "Аз, Сизиф" можете да чуете в звуковия файл – > 

На 28 августот 21:00 ч., е представлението на Народния театър ,,Иван Вазов" – моноспектакъла,,Всички страхотни неща" от Дънкан Макмилан и Джони Донахоу, с участието на Бойко Кръстанов, режисьор – Владимир Пенев.

  Разговор на Райна Ванчева с актьора Бойко Кръстанов можете да чуете в звуковия файл – >

29 август е вечерта, в която ще бъде представен моноспектакъла  на Васил Дуев "Всичко на масата" по Чарлз Буковски, Театрална работилница ,,Сфумато“ и SPAM STUDIOS. Сценична адаптация и постановка: Ана Батева. Спектакълът е с Номинация "Икар", 2017 за главна мъжка роля,

И още награди за "Всичко на масата": за най-добър спектакъл на "BALKAN THEATRE TIRANA FEST" в Албания; за сценичен експеримент и иновация на Интернационалния фестивал "Актьорът в Европа" в Ресен, Македония; за най-добър спектакъл на Интернационалния фестивал на монодрамата "MONOACT" в Печ, Косово. Премиерата на спектакъла е на Интернационалния фестивал на монодрамата 2016 в Битоля, Македония. През 2017-та спектакълът е поканен на още четири фестивала в Русия, Монголия, Турция и Сърбия.

  Разговор на Райна Ванчева с Ана Батева можете да чуете в звуковия файл:

Последната вечер – 30 август, от 21:00 ч., е запазена за емблематичните ,,ХахХа ИмПро ТеаТър“ с представлението “ХаХаХа ИмПро в…” . Благоевградчани ще имат възможността да се насладят на експерименталния тип театър. Импро (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката.

Можете да бъдете сигурни, че никога няма да видите второ такова шоу, изиграно точно по същия начин – казват организаторите на Летните театрални вечери. Импро е различно всеки път. Импро е като традиционния театър, но без предварително написан текст, с играещи помежду си актьори, режисиращи се сами, и едновременно с това измислящи сюжета, без предварително наговаряне. Импро е спонтанно, енергийно и забавно. 

 Разговор на Райна Ванчева с Ивайло Рогозинов, артистичен директор на ХаХа ИмПро ТеаТър можете да чуете в звуковия файл – >


Галерия

Вижте още

Областният управител на Перник с COVID-19

Областният управител на Перник и лидер на областната структура на ГЕРБ Емил Костдинов е с коронавирус. Вчера вечерта той е почувствал общо неразположение и болки в гърлото и се е самоизолирал. Тази сутрин си е направил антигенен тест, който се оказал положителен. Положителен е бил резултатът и от последвалия PCR  тест. Костадинов е поставен под..

публикувано на 02.12.20 в 19:26

Внезапно почина зам.-областният управител на Перник Васил Павлов

Внезапно почина зам.-областният управител на Перник Васил Павлов, съобщиха от Областната администрация. Той е издъхнал снощи в дома си. Вчера Павлов е бил на работа, но не е имал признаци на неразположение. Васил Павлов бе назначен за зам.-областен управител на Перник през 2017 година от квотата на "Обединени патриоти". Сред ресорите, за  които..

публикувано на 02.12.20 в 15:55

Клуб по шахмат създават в Огняново

Клуб по шахмат предстои да бъде сформиран към Работническия клуб „Спорт и здраве“ в Гоце Делчев. Клубът ще сформира дейността си в началото на следващата година в Огняново. До момента има записани в клуба 7 деца, съобщи за Радио Благоевград председателят - Иван Ижбехов. „Деца от 7 до 18 години могат да се записват за участие в клуба по..

публикувано на 02.12.20 в 15:47

Наградиха призьорите в конкурса "Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта"

Деветнайсет ученици от Кюстендил, Дупница, Сапарева баня и Бобов дол са определени за призьори в Областния конкурс "Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта", организиран от Окръжния съд в Кюстендил, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница. Участниците от Кюстендил бяха наградени днес от председателя на Окръжния съд Пенка..

публикувано на 02.12.20 в 14:42

Фирми в Дупница освободени от такси и наеми

Над 100 фирми освобождава от наеми и такси Община Дупница. Предложението е на кмета Методи Чимев. То засяга наемателите на общински терени, които са преустановили дейността си за периода на извънредната ситуация. Сред тях са всички с договорни отношения за ползване на търговски площи, пазари, тротоари, улични платна и др.  Мярката трябва да бъде..

публикувано на 02.12.20 в 14:30

60 свободни места за медици са обявени в Перник

60 свободни места за медици са обявени в Перник, съобщиха от местното Бюро по труда. Търсят се 20 лекари при заплата 1 600 лв и 20 медицински сестри с възнаграждение от 1200 лв. Свободните места за санитари също са 20, като заплащането при тях е по договаряне.  Две свободни работни места за медицински сестри има и в най-голямото пернишко село Драгичево...

публикувано на 02.12.20 в 14:25

Пенсионерките от Гърмен с жест към медиците в гоцеделчевската болница

Днес дамите от пенсионерския клуб в село Гърмен дариха вкусни ястия на медиците от МБАЛ "Иван Скендеров", град Гоце Делчев. Те организираха и кулинарна изложба в лечебното заведение, съобщи за Радио Благоевград  бившият секретар на Читалище "Искра" Иван Търтов.  Търтов увери, че това няма да бъде единичен жест към хората, които са на първа линия в..

публикувано на 02.12.20 в 14:03