Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни театрални вечери в Благоевград

| обновено на 28.08.20 в 12:24
8
В подготовка за представлението "Слава"

От 24 до 30 август 2020 г. в Благоевград се провеждат Летни театрални вечери – съвместен проект на Община Благоевград и Драматичен театър ,,Никола Вапцаров“ Благоевград. Всяка вечер от 21:00 часа в Летния театър в квартал "Вароша" се играят представления с множество номинации и награди от България и чужбина.

Театралните вечери започнаха със спектакъл, който има пет номинации за наградите „Икар“ 2020 –,,Слава“ от Питър Куилтър, поставен от  Драматичен театър “Н.О.Масалитинов“ Пловдив. В представлението участват емблематичните за театралната сцена имена – Ивана Папазова, Димитър Банчев, проф. Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова. Режисьорът Стайко Мурджев е един от най-отличаваните творци, когото благоевградската публика познава от „Портретът на Дориан Грей“ и от юбилейния спектакъл „Вапцаров: Песни за човека“.

Номинациите за наградите „Икар“ 2020 на „Слава“ са:

В категория “Водеща женска роля” – Ивана Папазова

В категория “Поддържаща мъжка роля” – Димитър Банчев

В категория “Поддържаща женска роля” – Елена Кабасакалова

В категория “Сценография” – Петя Боюкова

В категория “Режисура” – Стайко Мурджев

  Разговор на Райна Ванчева с режисьора Стайко Мурджев можете да чуете в звуковия файл – > 

„Камъни в джобовете“ от Мари Джоунс на Сдружение „Арт перспектива“ е вторият спектакъл в рамките на Летните театрални вечери в Благоевград. За около час и половина, младите актьори Юлиян Петров и Александър Хаджиангелов пресъздават общо 14 персонажа.„Навсякъде, където сме пътували – и в страната и в чужбина – ни изпращат с продължителни аплодисменти, очакваме това да се случи тази вечер и в Благоевград. Днес представлението ще бъде изиграно за 20-ти път и очакваме с нетърпение срещата с благоевградската публика“ –  каза за Радио Благоевград режисьорът Венцислав Асенов.

  Разговор на Райна Ванчева с режисьора Венцислав Асенов можете да чуете в звуковия файл – > 

Моноспектакълът на Силвия Лулчева “# Мъжът ми е виновен“ е поредното представление в рамките на Летните театрални вечери в Благоевград. Пиесата е написана специално за актрисата. Автор на текста и режисьор на постановката е Лиза Шопова. Премиерата беше през февруари на сцената на Сатиричния театър, а в сряда вечер е срещата с благоевградската публика. „Публиката в Благоевград разбира от театър и това донякъде е един летен изпит за всеки актьор“ – споделя Силвия Лулчева.

  Разговор на Райна Ванчева със Силвия Лулчева можете да чуете в звуковия файл – >

На 27 август, от 21:00 ч., ще бъде представен спектакъла ,,АЗ, СИЗИФ“  на ТЕАТЪР „АЗАРЯН“ – НДК, режисура и драматургия: Веселка Кунчева,  с участието на Стоян Дойчев, а текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев. Определен като куклен моноспектакъл за възрастни, спектакълът ефектно съчетава предметен и физически театър.

Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала и едва достигнал до него, да се претъркулва обратно надолу. Той се превръща в нарицателно за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с като че ли незнаен смисъл. С комичността, която носи абсурда, „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит като едно неизменно завръщане на човека към себе си.

Спектакълът  “Аз, Сизиф” е горд носител на наградата “WIND” на фестивала “PUF” в Пула, Хърватия, също така носител на две големи награди от Международния театрален фестивал за куклено изкуство „Пинокио“ в полския град Лодз – за сценография на Мариета Голомехова и за най-добър актьор за изпълнението на Стоян Дойчев, известен още като Асенчо от филма „Възвишение“. Номинация за награда "Икар", 2014 на Съюза на българските артисти за куклен спектакъл.

Спектакълът е отличен на международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“, 2013 с награда за експериментални и нови форми, наградата на младата театрална критика, награда за мъжка роля, награда за  сценография, награда за авторска музика на Христо Намлиев.

  Разговор на Райна Ванчева с Веселка Кунчева, режисьор и драматург на "Аз, Сизиф" можете да чуете в звуковия файл – > 

На 28 августот 21:00 ч., е представлението на Народния театър ,,Иван Вазов" – моноспектакъла,,Всички страхотни неща" от Дънкан Макмилан и Джони Донахоу, с участието на Бойко Кръстанов, режисьор – Владимир Пенев.

  Разговор на Райна Ванчева с актьора Бойко Кръстанов можете да чуете в звуковия файл – >

29 август е вечерта, в която ще бъде представен моноспектакъла  на Васил Дуев "Всичко на масата" по Чарлз Буковски, Театрална работилница ,,Сфумато“ и SPAM STUDIOS. Сценична адаптация и постановка: Ана Батева. Спектакълът е с Номинация "Икар", 2017 за главна мъжка роля,

И още награди за "Всичко на масата": за най-добър спектакъл на "BALKAN THEATRE TIRANA FEST" в Албания; за сценичен експеримент и иновация на Интернационалния фестивал "Актьорът в Европа" в Ресен, Македония; за най-добър спектакъл на Интернационалния фестивал на монодрамата "MONOACT" в Печ, Косово. Премиерата на спектакъла е на Интернационалния фестивал на монодрамата 2016 в Битоля, Македония. През 2017-та спектакълът е поканен на още четири фестивала в Русия, Монголия, Турция и Сърбия.

  Разговор на Райна Ванчева с Ана Батева можете да чуете в звуковия файл:

Последната вечер – 30 август, от 21:00 ч., е запазена за емблематичните ,,ХахХа ИмПро ТеаТър“ с представлението “ХаХаХа ИмПро в…” . Благоевградчани ще имат възможността да се насладят на експерименталния тип театър. Импро (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката.

Можете да бъдете сигурни, че никога няма да видите второ такова шоу, изиграно точно по същия начин – казват организаторите на Летните театрални вечери. Импро е различно всеки път. Импро е като традиционния театър, но без предварително написан текст, с играещи помежду си актьори, режисиращи се сами, и едновременно с това измислящи сюжета, без предварително наговаряне. Импро е спонтанно, енергийно и забавно. 

 Разговор на Райна Ванчева с Ивайло Рогозинов, артистичен директор на ХаХа ИмПро ТеаТър можете да чуете в звуковия файл – >




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доброто ражда успехи!

Слав Петков, председател на Българската федерация Адаптирана физическа активност връчи сертификат за дарение  на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград с благодарност  за направеното дарение в размер на 2 440 лв. в подкрепа на федерацията. По инициатива на Ученическия съвет всяка година в гимназията се организира благотворителна..

публикувано на 26.04.24 в 17:56

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията на..

публикувано на 26.04.24 в 16:02

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове,..

публикувано на 26.04.24 в 14:32

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложението за референдум

Общинските съветници на Благоевград отхвърлиха предложението на 12 техни колеги за провеждане на местен референдум относно тегленето на нов заем от община Благоевград. Предложението влезе като извънредна точка на днешното редовно заседание на местния парламент.  Предложението за провеждането на референдума, касаещ тегленето на нов заем представи..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Шампионат за тежковозни коне в Разлог

На 4 май (събота) от 10 часа, сдружение “ДВАЛ“- Разлог, с подкрепата на община Разлог, организира традиционен шампионат на тежковозните коне в България. „Шампионатът се организира два пъти годишно – пролет и есен, и е причина да се изгради модерна база за отглеждане на едни от най-силните тежковозни коне на България“– споделя организаторът..

публикувано на 26.04.24 в 12:40