Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДВР: 126 задържани, от които 60 с криминални регистрации, и 80 ранени полицаи

Георги Хаджиев
Снимка: БГНЕС

В изминалите 24 часа ситуацията в столицата беше изключително динамична и тежка за работа от страна на полицейските служители. Станахме свидетели на брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи. Във вчерашната вечер станахме свидетели как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства, самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и, разбира се, на мирно протестиращите. Тактиката ни беше изключително пасивна, щадяща. Абсолютно подкрепям решението, което взеха оперативните ръководители на силите на място.

Това каза на брифинг ръководителят на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и допълни:

Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства, на част от твърдите предмети, които хвърляха. На един от филтровъчните пунктове тази сутрин колегите намериха коктейл „Молотов“.

"Цената на постигнатия граждански мир вчера е 80 ранени полицаи с различни травматични увреждания и наранявания. Повечето от тях са прегледани в болничните заведения. На част от обгазените колеги е оказана медицинска помощ на място и те се върнаха обратно в редиците, за да изпълняват своя служебен дълг".

"Призивът ни отново е към цялото общество - да бъдат изключително внимателни и да не се поддават на, бих казал, криминални лица и да спазват законоустановения ред", допълни ръководителят на СДВР.

Акцията е преминала без сблъсъци между полицията и протестиращите. Няма задържани.

Нощта в цифри:

"Резултатите са 126 задържани лица вследствие на агресивните си действия спрямо полицейските служители. От тях 60 човека са с криминалистически регистрации. В момента има образувани над 15 бързи полицейски производства. Вчера в СДВР присъстваха и двама прокурори от Районна прокуратура, които осъществяваха надзор за законност по отношение на действията на полицейските служители. Всички материали ще бъдат докладвани в прокуратурата и ще бъде търсена наказателна отговорност от виновните".

Хаджиев отрече полицията да е използвала нервнопаралитичен газ и подчерта, че тя ползва лютив спрей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Премиерът Главчев: Първите контейнери за настаняване вече са във Воден, обезпечава се и мобилният сигнал

Последни настройки на мобилната клетка текат в село Воден, до часове сигналът ще бъде усилен четири пъти, заяви премиерът Димитър Главчев, който за втори път е в един от най-засегнатите от пожари райони на страната. Във Воден пристигна и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков във връзка с комуникационното обезпечаване на селото...

публикувано на 21.07.24 в 16:11

МВР установи за ден 37 души, шофирали след употреба на алкохол, и 13 – под въздействие на наркотици

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщават от пресцентъра на  МВР.  Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:01

Чистят граничната зона при планина Славянка

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. „В Славянка гори от гръцка страна пожар, на около километър и половина от нашата граница. Гърците го гасят с два хеликоптера. Чистим със специализирана горска техника..

публикувано на 21.07.24 в 12:23

Хиляди в Банско– рок столицата на България

Поредното издание на „Пирински рок вечери“ Банско отново имаше невероятен успех. Събитието събра хиляди любители на рока от цялата страна, предлагайки им две вечери, изпълнени с незабравима музика и енергия. Рок концертите на площад „Никола Вапцаров“ в петък и събота вечер имаха в сетлистите както класически рок химни, така и модерни рок..

публикувано на 21.07.24 в 11:29

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа" на изход за леки автомобили

Във връзка със значително увеличените преминавания през двата пункта и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от граничната полиция препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала..

публикувано на 21.07.24 в 09:48

Пожар в Гърция близо до българската граница

Горски служители от ДГС Катунци и ДГС Гоце Делчев, както и пожарникари, са на границата с Гърция, за да направят опит да не допуснат навлизането на пламналия над Славянка пожар. За сега огънят е на гръцка територия, но е близо до нашата страна. Върхов е, гаси се от два хеликоптера и самолет. Българските горски служители от 5 часа сутринта правят просеки и..

публикувано на 21.07.24 в 08:51
Димитър Главчев

Премиерът Главчев пътува за Воден

Министър-председателят Димитър Главчев пътува за Воден. Премиерът ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да  осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото. В четвъртък министър-председателят Главчев разпореди на министъра на транспорта Георги Гвоздейков да предприеме мерки по проблема. Вчера..

публикувано на 21.07.24 в 08:33