Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Радомир откриват изложба “Българското Съединение в изкуството”

| обновено на 06.09.20 в 08:30

Изложба, посветена на творците, които възкресяват за поколенията българското Съединение, откриват в музея в Радомир на 6 септември. Експозицията е съвместна инициатива на Регионален исторически музей – Пловдив и Общински исторически музей – Радомир и е озаглавена “Българското Съединение в изкуството”.

Изложбата съдържа оригинални литографски портрети на княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Доктор Странски, Петко Каравелов, Гаврил Кръстевич и др. Посетителите ще могат да видят и картини на битката при Цариброд, последния бой за Пирот, влизането на княз Александър в София на 26 декември 1885 година след споразумението за примирие и др. 

Експозицията е посветена на творците, които със слово и четка възкресяват за поколенията българското Съединение – Иван Вазов, Георги Данчов, Николай Павлович.

Честванията на Съединението ще продължат вечерта с тържествен ритуал на паметника на първия български офицер, загинал в Сръбско-българската война през 1885 година, подпоручик Константин Цанков и тържествена заря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово. В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на българския..

публикувано на 05.05.24 в 08:26

Слънце ни радва на Великден

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо. Максималните температури на Възкресение ще бъдат между 18° и 23° градуса.

публикувано на 05.05.24 в 08:23

Честито Възкресение Христово!

Православните християни посрещат най-светлия празник – Възкресение Христово. Празник, който връща вярата в доброто и в духовните ценности. Нека той ви донесе здраве, настроение и нова сила за справяне с предизвикателствата на съвременния живот. Нека мъдростта и благородството да ръководят мислите и делата ви...

публикувано на 05.05.24 в 00:10

Пасхално послание на Неврокопския митрополит Серафим

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ  НА НЕВРОКОПСКИЯ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ  202 4г. Обични във възкръсналия Христос Господ, братя и сестри, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Светлата и най-радостна вест за възкресението на Господ Иисус Христос разпръсква мрака на страха, скръбта и разочарованието. „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта..

публикувано на 05.05.24 в 00:05

Град Гоце Делчев почете патрона си

121 години от гибелта на патрона на града отбеляза днес обществеността на Гоце Делчев.  На централния площад, носещ името на Гоце, бяха положени цветя в знак на почит и признателност към неговия живот и дело.  В церемонията участва ръководството на община Гоце Делчев, Неврокопският митрополит Серафим, народни представители, представители на политически..

публикувано на 04.05.24 в 13:39

Благоевград се поклони пред делото на Гоце Делчев

С възпоменателно шествие и ритуал по полагане на венци и цветя отбелязаха днес в Благоевград 121-а годишнината от гибелта на Гоце Делчев.  Организатори на събитието бяха Община Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград, РК Традиция „Георги Измирлиев Македончето“, Сдружение 14-ти пехотен Македонски полк и Военно формирование 26400...

публикувано на 04.05.24 в 13:19

121 години от смъртта на Гоце Делчев

С ритуал по полагане на цветя и шествие благоевградската общественост ще отбележи 121 години от смъртта на Гоце Делчев.  Церемонията ще се състои от 11.30 часа пред паметника на революционера на пл. „Македония“.  От 11.00 часа от Съдебната палата ще тръгне шествие, което ще премине по централната пешеходна улица на Благоевград. В град Гоце..

публикувано на 04.05.24 в 09:13