Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужденец е с наказание, не е декларирал над 100 хиляди евро на границата

Съдът в Кюстендил наложи наказание на чужд гражданин, недекларирал над 100 хиляди евро при преминаване на границата, съобщиха от прокуратурата. Подсъдимият И.Я., привлечен към наказателна отговорност от Районната прокуратура в Кюстендил, се е признал за виновен за извършеното от него престъпление.

Около 13 часа на 20 август, гражданинът на Северна Македония пристигнал на митническия пункт "Гюешево", като при влизане на територията на България, мъжът не изпълнил задължението си да декларира наличните у него парични средства, в размер, превишаващ 10 000 евро. С действията си чужденецът нарушил разпоредбите на валутния закон,  допълниха от прокуратурата.

При проверка, извършена от митнически служители, е било установено, че македонският гражданин не е декларирал сумата от 108 600 евро. По случая е било образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил, приключило със сключено между страните споразумение, което е било  одобрено от съда.

На чужденеца е наложено наказание от шест месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. Веществените доказателства – предмет на престъпното деяние, в размер на 108 600 евро, са му върнати.     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Перник с гневна реакция за побоя в града

Кметът на Перник Станислав Владимиров реагира остро на поредния акт на насилие в града. Във фейсбук профила си той публикува снимка на един от нападателите на пребитата пред денонощен магазин 56-годишна жена, подчертавайки, че го прави за назидание.  „В Перник вече има нулева толерантност към престъпниците. Ние се борим и ще направим града ни спокоен и..

публикувано на 31.07.24 в 11:15

Пожарът в Малешево продължава да бушува, вече е низов

Пожарът в Малешевска планина, който вчера лумна над село Микрево и бързо се разрасна, продължава да гори. Няма риск за села и хора, каза на брифинг  директорът на пожарната в Благоевград Валентин Василев. „Целта е да се осигури дежурство във всички населени места от противопожарни екипи, военни и горски служители. Имаме на терен достатъчно техника,..

публикувано на 31.07.24 в 10:19

Гърция: Вятърът разпали пожара край границата с България

В Гърция вятърът разпали по-голям фронт на пожара до българската граница, пише БНР. Температурите се понижиха, но рискът от пожари остава. Пожарът в планината Славянка на българската граница тази нощ се е активирал от силния вятър. Огънят се е приближил опасно до  село Ахладохори, съобщават пожарникарите. През нощта жителите на селото са получили..

публикувано на 31.07.24 в 10:00

Няма опасност пожарът от Пехчево да навлезе на българска територия

От ЮЗДП и "Държавно горско стопанство - Симитли" следят ситуацията с големия пожар, който гори в  община Пехчево, Република Северна Македония.  Директорът на горското стопанство - инж. Благой Кишев, съобщи, че към момента няма опасност огънят да премине на наша територия.  Пожарът се намира на около 10 - 12 км от българо-македонската граница...

публикувано на 31.07.24 в 09:22

Самолети се включват в гасенето на пожара в Малешевска планина

Над 6000 дка държавни горски територии и над 3000 дка земеделски земи са засегнати от пожара в Малешевска планина. Това съобщават о оперативния щаб, ситуиран в Микрево. От ЮЗДП е направен обход на района. Тази сутрин 40 служители са мобилизирани на този пожар, а над 30 са на пост в Славянка. 8 горски противопожарни автомобила участват в гасенето. Няма..

публикувано на 31.07.24 в 08:26

Между 10 и 12 000 дка горят в Малешевска планина и в планината Славянка

Сложна остава ситуацията и при двата пожара в Малешевска планина и в Струмяни, както и в планината Славянка. И двата фронта остават активни.  От община Струмяни обявиха бедствено положение заради борбата с пожара. 30 пожарни гасят огъня край Струмяни, няма опасност за населението Освен стотиците огнеборци - осигурена е и летателна техника - два..

публикувано на 31.07.24 в 07:23

Слънчево и топло време

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. В планините също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по най-високите върхове на Рила и Пирин умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра - около 15°.

публикувано на 31.07.24 в 07:10