Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Благоевград ще гласуват за нови наемни цени на пазара, прекратяване концесията на Аквапарка и дали да има производствена зона

51 са точките, включени в дневния ред на утрешното заседание на Общинския съвет в Благоевград. Ябълка на раздора се очаква да бъде точката за изменение на ОУП за изграждане на индустриална зона. Преди дни в социалната мрежа кметът инж. Румен Томов призова общинските съветници: „да спрат да правят политика на инат, крайно време е решенията им да са в полза на благоевградчани“. И още от написаното от градоначалника:

„На предстоящата сесия на Общински съвет следва да се разгледа решение за изменение на ОУП, решение чакано дълги години, решение продиктувано от нуждата в Благоевград да има индустриална зона и тя да е глътка въздух за колабиращата икономика. Ето защо останах озадачен от отрицателното становище на една от постоянните комисии. Нека не превръщаме Благоевград в заложник на лични и бизнес интереси и политически амбиции.“

По време на днешната пресконференция председателят на Общинския съвет Андон Тодоров бе категоричен, че по това предложение има груби нарушения. А заместникът му Евгени Бибов допълни: „Не ми се вярва точката да бъде приета. Става дума за три зони. Там, където общината иска да прави бизнес парк, е трудно изпълнимо. Не виждам защо първо трябва да променяме предназначението, после да изкупуваме имоти. Тъй като там повечето, да не кажа 90%, са частни имоти. Ако сменим предназначението, цената ще се вдигне три пъти. Това се очаква да бъде смесена многофункционална зона."

По думите на Андон Тодоров, за да се направи една такава зона, са необходими поне 5-6 години.

„Не искам хората да се заблуждават, че някой иска да направи индустриална зона, а Общинският съвет пречи. Процедурата е страшно дълга."

На утрешната сесия предстои да бъде гласувано намаляване на базовите наемни цени на пазара в областния център, с цел подкрепа за бизнеса след COVID-19. 

„Имаше протестно писмо от хора, които стопанисват маси на пазара, че искат намаляне цените на наемите. Стигнахме до извода, че това трябва да се направи за тях. При всички положения ще бъдат намалени базовите цени, има предложение това да се случи дори с 30%“, каза Андон Тодоров.

„Идеята е да подпомогнем хората в това тежко положение, свързано с епидемията. Пазарите няма да работят на печалба, но няма да бъдат и на загуба. На тези хора дължим компенсация в последните 6 месеца, когато те плащаха наемите си съвестно. По-ниските цените ще бъдат в сила поне за шест месеца напред“, допълни зам.-председателят на ОбС-Благоевград Кирил Ваклинов.

След постъпило искане от жители на село Делвино общинските съветници ще гласуват населеното място да бъде с кметство, а не с наместник.

„Близо 600 са регистрираните български граждани с двойно гражданство. Преди време подобна беше ситуацията в село Дъбрава“, заяви Тодоров.

Двама благоевградчани предстои да получат звание „Почетен гражданин“. Това са Михаил Йорданов Цонев и посмъртно – художникът и педагог доц. Атанас Дафинов.

Прекратяване на договора за концесия на Аквапарка в Благоевград – още една тема, която се следи с обществен интерес и ще бъде дискутирана на утрешното заседание.

„Закритият басейн е пълен с вода, а вътре се е превърнало в сборище на наркомани. Сградата е общоопасна, което означава, че всеки момент може да падне. Това е притегателно място, затова е спешно още утре да предприемем мерки за прекратяване на тази концесия. Има вероятност да влезем в съд, но по-добре да направим нещо, отколкото да не правим нищо“, каза Кирил Ваклинов.

На пресконференцията стана ясно, че се работи и по процедурите за изграждане на нови черкви в Благоевград – едната на пазара, другата – в района на бившата казарма. Около 500 кв. ще бъде тази при търговските площи, ще има пространство и за озеленяванe. Предвижда се паркингът да бъде запазен.

Храмът в района на казармата ще бъде по-голям. Предвижда се да бъдат отделени около 7-8 декара . „ПУП-а трябва вече да е готов. Дано не изпуснем някой срок, за да не си вземат терена от Военното министерство, заради непроменено предназначение и забавяне", каза още Евгени Бибов.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Елеонора Тахова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава гасенето на пожара в село Преколница

 Екипите се опитват да достигнат до местата, където огънят гори низово, теренът е недостъпен и опасен за ръчно гасене, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. Почистват се стари, горски пътища, за да се опитат екипите да достигнат до фронта на пожара, който  върви към село Цървен дол, но няма опасност за населението. Вероятно до..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в Благоевград

Община Благоевград уведомява жителите, в това число и пчеларите, че започва обработка срещу комари около водни обекти на обществени места в града. Дезинсекцията срещу възрастни форми на комари (имаго) ще се извърши на 15, 16 и 17 юли. Целта е да бъде намалена популацията на насекомите в паркове, алеи, междублокови пространства, места за отдих и др...

публикувано на 13.07.24 в 13:29

Фестивалът "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил

Четвъртото издание на фестивала "Хисарлъка Experience" се провежда в Кюстендил. Стотици са гостите на феста, които са се качили на античната крепост над града, където е построена сцена за вечерните концерти от програмата на фестивала. В парка специалисти кулинари предлагат храна и напитки, а артисти - свои произведения. На музикалната сцена първата..

публикувано на 13.07.24 в 12:10

Актуална информация за пожарите

Осогово: До момента 150 декара са опожарени. Фронтът към село Преколница е овладян. В момента пожарът е с фронт към селата Коприва и Цървен дол, но много далече от тях. В момента, в който огънят излезе от дерето, веднага бива потушаван. Още малко има в дерето и се очаква да излезе, за да изгаси. 8 горски служители са на място и 9 пожарникари. Няма..

публикувано на 13.07.24 в 11:57
Снимката е илюстративна

Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония

Потушени са всички огнища на граничната бразда. От македонска страна има две огнища, едното е на около 500 метра от браздата, другото е по- далече, каза за Радио Благоевград инж. Петко Ангелов от ЮЗДП. На място са горски служители и пожарникари, а община Петрич осигури  булдозер, който почисти пограничните пътища от растителност, за да не може..

публикувано на 13.07.24 в 11:26

Скулптурата от Хераклея Синтика беше пренесена благополучно до музея в Петрич

Близо 6 часа продължиха дейностите по опаковането и изваждането на мраморната статуя, открита в Античен град Хераклея Синтика. С помощта на специализирана техника и придружена от полицейски кордон статуята бе пренесена в Исторически музей Петрич. Оттук насетне ще започне работа по реставрацията ѝ.  Засега не са намерени липсващите части от ръцете...

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата"

Трафикът е интензивен за леки автомобили  на ГКПП „Кулата“ за всички видове превозни средства. Във връзка със значително увеличения трафик през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГД"Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с..

публикувано на 13.07.24 в 10:21