Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реконструкция на носията на воеводата Ильо Марков ще бъде дарена на музея в Кюстендил

Реконструкция на носията на воеводата Ильо Марков (Ильо Воевода) ще бъде дарена на музея в Кюстендил. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей – Валентин Дебочички.

Дарението ще бъде направено на 12 септември, от 14.00 часа, в двора на културния институт. То е от Сдружение "Хайдути" – Пловдив.

Самата носия е реконструирана по снимки на последния български хайдутин – Дядо Ильо Войвода.

Носията включва интерия, елек, риза, потури, тозлуци, фустанела и аксесоари за окръжията.

Ильо Войвода е български хайдутин и революционер, роден през 1805 година в Берово, днес в Северна Македония. Участва в Руско-турската освободителна война на 72-годишна възраст. Назначен е за главен воевода на четите, действащи на запад от връх Шипка. Заедно с митрополит Иларион участва в делегацията, убедила руските командири да влязат в Кюстендил и да го освободят от турската власт. След Освобождението живее в Кюстендил със семейството си. Днес неговата къща е музей.


Вижте още

Община Благоевград организира публично обсъждане за теглене на дълг

Кметът на Община Благоевград кани всички обществени организации и юридически лица на територията на Община Благоевград да участват в публично обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен общински дълг от Община Благоевград, осигурен от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ за финансиране на част от разходите по проект „Ремонт, обновяване и въвеждане..

публикувано на 25.01.21 в 19:21

Фестивалът „Сурва” стана на 55 години

От идеята за “Зимен карнавал” до авторитетния Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва”, Перник – това припомня в своя презентация местната Регионална библиотека „Св. Минков”. Библиотеката притежава над 25 хиляди единици с информация за Сурва, включващи книги, сборници, бюлетини, публикации в периодичния печат, архивни документи и фотоси,..

публикувано на 25.01.21 в 18:51

Голямата лавина Палашица бе свалена с оръдията на НП “Пирин”

"Две системи работят на територията на парка. Те се задействат при всеки обилен снеговалеж", каза за Радио Благоевград Николина Ангелинина – експерт в НП  „Пирин".  Едната система е на западния клон на връх Тодорка. Там има четири оръдия, който свалят лавините в тези четири улея. Улеите се спускат от връх Тодорка към туристическата пътека...

публикувано на 25.01.21 в 16:54

Фестивалът на мелнишкото вино „Златен грозд“ се отменя

Община Сандански отменя фестивала „Златен грозд“, който традиционно се провежда в началото на месец февруари в град Мелник.   Със своя Заповед, кметът на община Сандански – Атанас Стоянов, отменя емблематичния за град Мелник празник. Фестивалът изпълва най-малкия град в страната с гости от близо и далеч. Това създава предпоставка за струпване на..

публикувано на 25.01.21 в 16:17

Изложба под наслов “Сурва – традицията в сърцето” представят в Радомир

Експозицията ще бъде открита утре в Общинския исторически музей и ще бъде на разположени на посетителите до 5 февруари.  Със свои ликове, маски и костюми в експозицията ще се включат сурвакарските групи от кв. “Върба” - Радомир, “Първи борчески квартал” – Радомир, Ромска сурвакарска група от кв. “Бащевица” – Радомир, както и от селата Друган, Прибой,..

публикувано на 25.01.21 в 14:40

Туристи от Трън възстановиха моста на Драговска река

Туристи от Трън възстановиха отнесения от пороите на 11 януари мост на Драговска река. Съоръжението, което е част от маршрута към връх Драговски камик в Гребен планина, е изградено наново, съобщиха от Трънското туристическо дружество. Помощ на трънските туристи са оказали доброволци и членове на Българския планинарски съюз. Новоизграденият мост е..

публикувано на 25.01.21 в 13:42

Спад на зимуващите водолюбиви птици в района на Гоце Делчев

Спад на популациите на зимуващите водолюбиви птици по поречието на река Места отчитат при 20-то среднозимно преброяване.Регистрирани са 326 птици от 26 вида, съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов – координатор на Българското дружество за защита на птиците Гоце Делчев. “По-добро е положението на язовир „Доспат“, където отчетохме над 1000..

публикувано на 25.01.21 в 13:39