Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След заседание на Конституционния съд ще се решава за кмета Томов

Снимка: Pixabay

На 24 септември Конституционният съд ще проведе заседание, на което ще се гледа дело по искане на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание. 

Те настояват за обявяване за противоконституционна разпоредбата от Закона за местното самоуправление и местната администрация, която касае отписването от търговския регистър на кметове, които са извършвали такава дейност преди изборите за местна власт. След това заседание ще стане ясно дали Румен Томов ще остане кмет на Благоевград. 

Неговият адвокат Милана Кривачка прогнозира положителен развой на събитията, независимо от решението на Конституционния съд. 

Тя очерта две хипотези – решение на Конституционния съд, обявяващо за противоконституционна гореспоменатата разпоредба, която спъна кмета на община Благоевград Румен Томов. На базата на тази разпоредба ОИК – Благоевград прекрати пълномощията на Томов, който е пропуснал да се заличи от търговския регистър в определения законов срок. Ако Конституционният съд реши, че разпоредбата е ясна и законна, тогава Върховният административен съд ще възобнови служебно делото. И в двата случая Румен Томов има шанс, смята адвокат Милана Кривачка. В първия случай, кметът остава на поста си, във втория също има шансове, тъй като той е предприел необходимите действия в определен срок, поясни Кривачка. 


Вижте още

30 партии и коалиции регистрираха листи в РИК - Благоевград

30 партии и коалиции регистрираха листи с кандидати за народни представители в Районната избирателна комисия в Благоевград, като с пълни листи са едва три политически формации. Само един е издигнат от Иницианивен комитет.  Половината от партиите и коалициите имат под 10 кандидат-депутати в листите си. Най- скромни в своите предложения към избирателите..

публикувано на 04.03.21 в 17:10

Ученици от Гоце Делчев ще творят по повод 3 март

Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Гоце Делчев обявява детски конкурс за есе, стихотворение, кратък разказ на тема „Българският дух през вековете” по повод 3-ти март.  Целта на конкурса е насърчаване на детското творчество и подкрепа на патриотичното възпитание на децата, заяви за..

публикувано на 04.03.21 в 16:23

Националният трибагреник бе развят от десетки домове в Гоце Делчев

Националният трибагреник бе развят от десетки домове, сгради и търговски обекти в град Гоце Делчев на празника – трети март.  С истинска почит, родолюбие и патриотизъм жителите на града поставиха българското знаме в навечерието на Националния празник, и усещането и гледката – да минаваш по улици, от които буквално от всяка къща се вее българския флаг,..

публикувано на 04.03.21 в 15:14
Сградата на Община Дупница

В Дупница набират социални асистенти

Започна приемът на заявления за ползване на социалната услуга “Асистентска подкрепа” в община Дупница. Услугата осигурява ежедневна подкрепа в домашна среда на лица с трайни увреждания или възрастни хора с невъзможност за самообслужване. Тя се предоставя от социален асистент. Максималната продължителност е до 4 часа дневно всеки работен ден...

публикувано на 04.03.21 в 15:12

Кюстендилската галерия е домакин на творческа резиденция

Кюстендил е домакин на 10-дневна творческа резиденция "RESET 2021" с международно участие, която се провежда в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в града. Програмата съдържа теоретична и практическа част, публични лекции, онлайн лекции и ще завърши с финална изложба на 13 март, каза един от организаторите – Диляна Стоименова от..

публикувано на 04.03.21 в 14:50

62-ма с коронавирус в болницата в Кюстендил

Нови 52 положителни проби с COVID-19 има в Кюстендилска област за изминалите два дни –  2-ри и 3-ти март. Най-голям е броят новозаразени в община Кюстендил – 30. В община Дупница новите случаи са 13, в Рила – 5, в Сапарева баня – 3 и една положителна проба има от Бобов дол, съобщават от Областния кризисен щаб.   Настанени за лечение в Ковид..

публикувано на 04.03.21 в 13:57

Община Сандански се присъединява към инициативата за по-чист град

По инициатива на граждани на община Сандански, в неделя, 7 март, се организира почистване на района от края на парк „Свети Врач“ до Зоокът „Сандански“ и от Зоокът „Сандански“ до Манастирчето. Община Сандански подкрепя инициативността на гражданите за по-чист и красив град и се присъединява към акцията по почистване. На всички, които желаят да..

публикувано на 04.03.21 в 13:35