Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Залесяване на 84 декара планира община Дупница

Намерението може да се реализира по Програмата за развитие на селските райони. Избрани са два терена частна общинска собственост. Те са по 42 декара в местности край града и са определени със съдействието на Държавното горско стопанство. 

Ще бъдат залесени с 10 000 броя сребролиста липа и 42 000 дръвчета зимен дъб. Залесяването в общината е под 30%, а оценката за ерозионни процеси е “среден риск”. 

Засаждането на дървета за горски масив ограничава риска от почвена ерозия. Предложението на кмета за кандидатстване с проекта ще бъде разгледано от Общинския съвет.


Вижте още

Ивайло Паунов от Дупница с Голямата награда на ретро парада в Банско

Класа и стил, история и много емоции пристигнаха в Банско на колелата на автомобили от миналото. Парадът на стари коли върна назад във времето жители и гости на Банско. Собствениците им заслужиха адмирациите и уважението на публиката, заради перфектния вид на автомобилите техническото им състояние. Голямата награда спечели Ивайло Паунов от Дупница..

публикувано на 19.09.20 в 19:16
Свети великомъченик Георги Победоносец

Неврокопският митрополит Серафим освети храма “Свети Георги” в благоевградското село Габрово

Неврокопският митрополит Серафим освети днес храма “Свети Георги” в благоевградското село Габрово. Храмът, опожарен заедно със селото преди векове, е изцяло възстановен по идея и със средства на Борислав Ханджийски, негови приятели и жители на селото. Стотици жители от селото и околните населени места присъстваха на освещаването на храма, каза..

публикувано на 19.09.20 в 19:11

Двама от „Пирин“ (Благоевград) – с коронавирус!

Пресаташето на футболен клуб „Пирин“ (Благоевград) Йордан Грозданов заяви за Радио Благоевград, че при извършените проби за Covid-19 двама състезатели имат положителни резултати и моментално са поставени под карантина и лекарско наблюдение. От уважение към тях клубното ръководство на „орлетата“ запазва в тайна имената им. Иначе от състава  на..

публикувано на 19.09.20 в 18:09

Музей на водата – Благоевград с поредно арт предизвикателство към ученици

Конкурс под надслов „Въображение прояви, оригинален Кранчо сътвори“ обяви Музеят на водата в Благоевград. В него могат да участват ученици от 1-ви до 12-ти клас. Инициативата стартира от 21 септември и ще приключи на 20 октомври, дни преди Празника на строителя, който се отбелязва на 26 октомври. Конкурсът има за цел да провокира креативността..

публикувано на 19.09.20 в 16:08

НУ „Св. Паисий Хилендарски” в Банско с таблети за мерене на температура

За сигурността на децата, за спокойствието на родителите в НУ „Св. Паисий Хилендарски” – град Банско от днес има монтирани на двата входа таблети за мерене на температура. "Всички деца тази сутрин са здрави,, нямат температура оплаквания, като болки в гърлото, неразполженост и др. Здрави са и учителите и помощният персонал.", съобщават медицинските лица и..

публикувано на 19.09.20 в 15:27

Около 200 автомобили и мотоциклети участваха в Третия международен ретро-парад за класически автомобили и мотоциклети в Кюстендил

Организатори на събитието са ретро-клуб "Дантелетика" и Общината в града.  В парада участват автомобили от 1935 година до 1985 година. Има автомобили, произведени в бившия Съветски съюз и страните от СИВ, и много западна техника. За първи път тази година в България се прави и изложение на cafe-racer мотоциклети. Това са стари, преработени мотори с..

публикувано на 19.09.20 в 14:34

Детското отделение в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник е под карантина

Под карантина от днес, заради болен от коронавирус лекар, е детското отделение в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник, съобщи изп. директор д-р Анатоли Митов. Заразеният с COVID- 19 лекар работел в София, но заради кризата с педиатри в местната болница е давал дежурства и в Перник. Той сам си е направил тест след като загубил обоняние...

публикувано на 19.09.20 в 13:38