Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В нова зала музеят в Благоевград ще открие изложбата "Дуйни ми, бел ветре..."

Служителите на Регионалния исторически музей - Благоевград подготвят нова експозиционна зала. Официалното ѝ откриване ще е на 24 септември с изложбата "Дуйни ми, бел ветре...".

„Откриването на изложбата е в рамките на Европейските дни на културното наследство, в които Музеят в Благоевград участва активно от няколко години“, каза директорът на Регионалния музей Кирил Алексиев.

Самата изложба е посветена на бежанците от географската област Македония, които са намерили убежище в нашия град. Тази инициатива стартира преди няколко години като част от родовата среща на Горноджумайските родове.

„Изложбата „Дуйни ми, бел ветре…“ е мобилна и гостува в различни градове. Тази година е било планувано да гостува в Несебър, където има много голяма общност от преселници от Егейска Македония, но заради пандемията от коронавирус гостуването няма да се състои. Премиерата обаче ще бъде тук в Благоевград. В нея участва и читалище „Никола Вапцаров“.


Вижте още

Почистени и обезопасени са пътищата в община Дупница

6 снегорина са работили от вчера по улиците в града и селата. Използвани са и 2 допълнителни трактора, съобщиха от снегопочистващата фирма. Проблемните участъци са третирани превантивно със сол. Почистването на снега е продължило през цялата нощ, както и тази сутрин. В момента се извършва второ почистване в жк “Бистрица”. Пътищата до всички села..

публикувано на 27.01.21 в 11:33

Акция по спасяването на 32-годишен мъж в Осоговската планина

Екипи на районната служба на ПБЗН са оказали са техническа помощ на Планинската спасителна служба в Кюстендил, по издирването на загубил се мъж в местността "Лева река" в Осоговската планина, съобщиха от полицията.      Загубилият се 32-годишен мъж е открит жив, с измръзвания, но е отказал специализирана помощ.      Мъжът е карал моторна шейна в..

публикувано на 27.01.21 в 11:23

Благоевградски ресторантьори на протест в столицата

Представители на ресторантьорския бизнес в Благоевград се включват в националния протест на собствениците и персонал на затворени заведения в страната. Протестът ще се проведе днес пред Министерския съвет, под мотото "Марш към свободата" и се организира от браншови организации. Освен отваряне от 1 февруари от бранша настояват и помощите за..

публикувано на 27.01.21 в 10:43

Проходими са пътищата в област Перник

Обработката на основните пътища в община Перник е продължила през цялата нощ при непрекъснат снеговалеж, съобщиха от общинския пресцентър. Приоритетно са чистени стръмните участъци, улиците, които водят към училища, както и тези, на които живеят хора на хемодиализа или преминава градски транспорт. Машините работят и по пътищата от четвъртокласната..

публикувано на 27.01.21 в 10:35

Няма откъснати населени места в Благоевградска област

Спокойна е обстановката в Благоевградска област, въпреки падналия обилен снеговалеж. Няма подадени сигнали за населени места без електричество, потвърди за Радио Благоевград областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. „Продължава почистването и обработването на пътищата от републиканската пътна мрежа със снегорини и препарати против..

публикувано на 27.01.21 в 09:58

Изложба "Майстора – писар в съда и неговите последователи" ще бъде открита на 29 януари

Изложба "Майстора – писар в съда и неговите последователи" ще бъде открита на 29 януари, от 13.00 часа, в Окръжния съд в Кюстендил, съобщиха от съда. Проектът е на съда и школата по рисуване "Новите Майстори", с ръководител Евгени Серафимов. Той се реализира в партньорство с Държавния архив в Кюстендил, във връзка със 139- та годишнина от рождението на..

публикувано на 27.01.21 в 09:48

Авария в тунел „Кочериново“ на АМ „Струма“

Временно движението в тунел „Кочериново“ на АМ „Струма“ се осъществява с повишено внимание поради авария с електрозахранването. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ.

публикувано на 27.01.21 в 09:25