Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изграждането на три нови детски градини, нова сграда на профилирана гимназия и приют за бездомни кучета, обяви на пресконференция кметът на община Благоевград Румен Томов

Преминаването на едносменен режим на обучение налага изграждане на нова сграда на профилирана гимназия в Благоевград, както и пристройка на Седмо училище "Кузман Шапкарев". Новата гимназиална сграда ще бъде пред ЗМК,  изграждането й е на стойност 4 милиона лева, сградата ще поеме учениците от Езиковата или от Природо-математическата гимназия – каза кметът Румен Томов на пресконференцията днес, в която участваха и неговите заместници. 

Три нови детски градини предстоят да бъда изградени – на улица "Даме Груев", в кварталите "Еленово 1" и "Баларбаши". 

Върви процедура за скъп проект на стойност 1 милион и 200 хиляди лева за изграждане на приют за бездомни кучета. В тази връзка се подготвя и Наредба, която ще регламентира кастрацията на кучетата в общината. 

Казусът с прекратяването на концесията на Аквапарка бе определен от кметското ръководство като сложен и деликатен – предстои актуализация на правния анализ и кметът увери, че ще се направи така, че да не се ощетява финансово бюджетът на общината. 

Общината да излезе от Общинския футболен клуб "Пирин" е другата новина, която бе поднесена на пресконференцията – кметът каза, че се предвижда футболният клуб да бъде изцяло прехвърлен на частното дружество. 

Има идея да бъдат поставени на моста към Младежкия дом четири фигури, свързани с освободителното движение в региона и така да се оформи един общ комплекс с паметника на "Майка България" на площад "Мите Марков". "Това е важно за патриотичното възпитание на подрастващите" – каза кметът Румен Томов. В инициативата "Памет и слава" предстои да бъдат осветени по специален начин всички паметници в централна градска част.

Три седмици е срокът за подаване на идейни проекти за храм "Свети Мина". От всички постъпили, ще бъдат селектирани трите най-добри и ще бъдат подложени на гласуване, а избраният проектантски колектив ще бъде посочен на плоча на самия вход на храма, за да бъде възнаградено богоугодното дело. 

Общината пуска обществени поръчки за благоустрояването на 13 улици на стойност 400 500 лева. Ще бъде направен сондаж на Мощанец, за който вече има екологична оценка, за да се предотвратят водните режими в някои села от общината.

Относно развитието на индустриалната зона, кметът каза: "Тази идея е от встъпването ни в длъжност и макар че имахме подкрепата на всички политически лидери в Общинския съвет, днес ситуацията е доста по-различна." Много от подкрепящите идеята, в местния парламент са гласували "Против" и "Въздържал се". Има спекулативно закупуване на имоти, Общината би дала доста по-добро обезщетение, а и самото място на индустриалната зона не е ясно, така че съветът на кмета е да не се избързва с продаването и купуването на земя около Благоевград.

Празничната програма за 5 октомври ще бъде много богата, като ще започне още на 1 октомври, на кулминацията – на 5 октомври се очаква да присъства президентът на Република България Румен Радев.


Галерия

Вижте още

Кметът на Благоевград поздрави акушер-гинеколози от двете болници в Благоевград

Кметът на община Благоевград, инж. Румен Томов поздрави днес лекарите и медицинските специалисти от акушеро-гинекологичните отделения на двете болници – МБАЛ „ПУЛС – Благоевград“ и МБАЛ – Благоевград в чест на Деня на родилната помощ.  Първото бебе за 2021 година, Ангел, е родено в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград...

публикувано на 21.01.21 в 16:33

Подаръци за майки и работещи в родилно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” – Перник

В Деня на родилната помощ едни от най-добрите фирми, с които си партнира Алианса на българските акушерки, са зарадвали с подаръци майките на новородени бебета и работещите в родилно отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.  Измиваща педиатрична медицинска козметика са получили майките, а подаръкът..

публикувано на 21.01.21 в 15:46

Община Струмяни спази традицията и отбеляза празника „Бабинден“

В днешния празничен ден, община Струмяни спази традицията и отбеляза празника „Бабинден“, като поздрави и уважи всички новородени бебета и техните майки, както и бабите „помощници“!  От името на кмета на Община Струмяни г-н Емил Илиев, с пожелания за здраве и щастливо детство, орисницата баба Ема, поднесе красиви подаръци и амулети за..

публикувано на 21.01.21 в 15:20

Проблем в системата за регистрация на автомобили в Перник

Технически проблем в системата за регистрация на автомобили е блокирал дейността на пункта за регистрация и отчет на пътни превозни средства и собственици в пернишкия кв. "Калкас", съобщават от ОД на МВР.  Проблемът е на централно ниво и към момента няма яснота кога ще бъде отстранен. От Пътна полиция се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 21.01.21 в 15:05

В област Перник продължава ваксинацията срещу COVID-19

В област Перник продължава ваксинацията срещу COVID-19 на работещите в здравната система от първата фаза на имунизационния план.  Вече са имунизирани 274 души, като 63-ма от тях са получили и втората доза ваксина. Днес и утре продължават имунизациите, които се извършват в МБАЛ „Р. Ангелова“.  Предстои да бъде открит имунизационен кабинет и в РЗИ. До..

публикувано на 21.01.21 в 14:46

Геолози алармират: Животозастрашаващ пътен участък край Благоевград

Срутищно-свлачищни процеси застрашават безопасността на участък от пътя към местността Бачиново край Благоевград. Оценката бе направена от експерта по инженерна геология и геотехника, доц. Кирил Ангелов. Припомняме, че преди  няколко дни, след подаден сигнал и направена проверка от общински специалисти, стана ясно че проблемът е..

публикувано на 21.01.21 в 14:41

Без бабино хоро в Разлог днес

Заради пандемията от COVID-19 бабино хоро в Разлог днес по случай Бабинден нямаше, отложена е и традиционната празнична програма, която се провежда в читалището.  За да уважи родителите на първото и последно родени деца в МБАЛ – Разлог, кметът на общината инж. Красимир Герчев, при стриктни мерки и ограничено присъствие, подари на младите родители..

публикувано на 21.01.21 в 13:48