Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евродепутатът Цветелина Пенкова: България закъснява с изготвянето на национален план за средствата от ЕС

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент – Цветелина Пенкова, представи в Благоевград приоритетите в работата на ЕП в началото на политическия сезон и състоянието на Европейския съюз.

Цветелина Пенкова акцентира върху темата за средствата за възстановяване на икономиките на засегнатите от COVID-19 европейски страни, които те ще получават на базата на сериозни стратегически национални планове.

Според Пенкова нашата страна закъснява с изготвянето на такъв план и заяви, че тяхното разглеждане започва още през октомври. По думите й, няколко страни членки вече имат готова стратегия за усвояването на допълнителните средства, а закъснението на България може да доведе до по-малко финансови ресурси.

Пенкова допълни, че от всяка държава зависи да разчертае в какви сектори ще бъдат разпределени и инвестирани средствата, а у нас подобни разговори на национално ниво липсват. Евродепутатът подчерта, че стратегията на страната ни за усвояване на европейски средства, трябва да бъде в синхрон с приоритетите не ЕС – зелена икономика, иновации и технологии, както и младежки политики.

Пенкова уточни, че сумата от 30 милиарда евро, предвидена за страната ни е условна и за да бъде усвоена, е важно именно съдържанието на националния план.

Чуйте интервюто на Давид Калпачки с Цветелина Пенкова, член на ЕП. 

Вижте още

Пак рекорд - 2760 новозаразени с коронавирус у нас, в Благоевград - 160

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 PCR теста. На първо място по брой новозаразени е София-град - 1075, следва Пловдив с 206 положителни резултата и Благоевград със 160. 162 са пациентите в интензивните сектори...

публикувано на 29.10.20 в 07:35

Облачно, на места с валежи в четвъртък

Времето ще бъде предимно облачно. На отделни места в Родопите и Югоизточна България ще има значителни валежи, в крайните югоизточните райони - придружени с гръмотевици. Предимно слаби ще бъдат преваляванията в останалата част на страната, а в крайните западни райони ще бъде почти без валежи, ще има и временни намаления на облачността. Вятърът ще се..

публикувано на 29.10.20 в 07:32

Награди от XIII Национален студентски фестивал дойдоха в Банско

Младата музикантка Александра Полежанова – ученичка в СУ”Неофит Рилски” Банско, спечели първо място като инструменталист с пиано и второ място като вокалист в категория Музика на конкурс в рамките на XIII Национален студентски фестивал 2020. Георги Юлев от ПГЕЕ  Банско пък се класира втори в категория Фотография. Югозападният университет..

публикувано на 28.10.20 в 17:51

Незаконна бензиностанция в Дупница

Специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност, в това число и поддържането и разпространението на акцизни стоки без бандерол, е проведена днес на територията на Дупница, съобщиха от полицията.  Действията са реализирани от служители на Главна дирекция "Национална полиция", колегите им от РУ–Дупница и..

публикувано на 28.10.20 в 17:21

„Магията на област Перник“ през погледа на фотографа

„Магията на област Перник“ през погледа на фотографа ще бъде показана в календара на областната администрация за 2021 година,съобщиха от областния пресцентър в Перник. За илюстрациите на календара беше обявен фотоконкурс, в който право на участие имаха и любители и професионалисти. Снимките бяха публикувани във фейсбук страницата на областната..

публикувано на 28.10.20 в 17:16

Полицаи от Дупница са открили издирваната Венетка Тошева

Венетка  Иванова Тошева е открита в гориста местност над град Сапарева баня, в добро физическо състояние е. Тя бе в неизвестност от вчера. Към 17.30 ч е излязла от вилата си в града, за да разходи кучето си.

публикувано на 28.10.20 в 16:31

Фондация Естер де Помери с второ дарение от болнични легла за Благоевград

Последното дарение от болнични легла, което фондация Естер де Помери прави за България беше отредено отново за Благоевград. Днес за нуждите на МБАЛ Благоевград бяха доставени от Швейцария 20 болнични легла и редица помощни средства и консумативи, които директорът на лечебното заведение д-р Митев прие с огромна благодарност.  „Леглата ще..

публикувано на 28.10.20 в 16:17