Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиера на Камерна опера – Благоевград

Днес и утре, от 19:00 часа, в залата на Камерна опера – Благоевград ще бъде представена най-новата постановка на благоевградската опера – "Парадокси" – три едноактни опери от Парашкев Хаджиев по мотиви от разкази на О’Хенри, либрето – Петко Райков.  Режисьор на постановката е Петко Бонев. Гост-диригент – Светослав Лазаров (премиера 30.09.2020 г.); Диригент – Светлана Галианова (премиера 01.10.2020 г.). Автор на сценографията е Манол Стоянов.

Героите в оперния триптих, съставен от разказите – „Развод“, „Крадецът“ и „Подаръците“ ще бъдат превъплатени от младите солисти на Камерна опера – Благоевград:

Таня Лазарова – гост сопрано (премиера 30.09.2020 г.)
Венера Мелеки – сопрано (премиера 01.10.2020 г.)
Георги Димитров – баритон
Пламен Кумпиков – бас 

Оркестър на Камерна опера Благоевград
Концертмайстор – Стоил Богданов
Корепетитор – Милена Томанова

За откриване на новия творчески сезон Камерна опера – Благоевград са избрали прекрасната музика, завладяващия хумор и дълбоката душевност на „Парадокси“ и големите творци – Парашкев Хаджиев в българската музика и майстора на късия разказ с неочакван край в американската литература – О’Хенри. 

От Камерна опера – Благоевград уверяват, че се спазват всички противоепидемични мерки – прави се редовно пълна дезинфекция на Голямата зала и на всички фоайета, водещи към нея. Настаняването на публиката е според изискванията за 50% запълняемост на залата, ще бъдат поставени дезинфектанти на удобни места.
Вижте още

Издирва се

Районно управление – Дупница издирва  Димитър Кирилов Георгиев. Той е на 53 години и е от София. В неизвестност е от 28.11.2020 г. За последно е видян на хижа“ Ловна“ над курортното селище Паничище. Молим гражданите, които имат информация за него, да се обадят на тел.112..

публикувано на 04.12.20 в 13:50

Огнище на Covid-19 в Гоце Делчев

Огнище на коронавирус е регистрирано в Центъра за хора с ментални увреждания в Гоце Делчев. Заразените са карантинирани, достъпът до сградата на външни лица е забранен. 9 обитатели на Центъра за хора с умствена изостаналост и четирима души от персонала са заразени, потвърди заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев. Към момента..

публикувано на 04.12.20 в 13:43

Отложиха делото срещу бащата на убитите деца в Сандански

Отложиха делото за насилие срещу бащата на двете убити деца в Сандански, което беше насрочено за днес от 10 часа в Районен съд – Сандански, информира за Радио Благоевград изпълняващият длъжността председател на Районен съд, Росица Калугерова. Делото беше заведено от майката, която бе задържана  по подозрение, че е убила двете си деца на 3 и..

публикувано на 04.12.20 в 13:36

Конкурс за коледна украса обяви Община Дупница

До 17 декември може да украсите фасадата на дома си и да участвате в конкурса. Наградите за първите три места са 250, 150 и 100 лева. Записвания се приемат на тел. 0701/ 5 92 46, а кандидатите трябва да посочат адрес и телефон. Тази година традиционната Кутия на Дядо Коледа ще бъде виртуална.  Кметът отново ще изпълни коледните желания на три..

публикувано на 04.12.20 в 13:12
Дупница

Онлайн експозиция вече показва историята на Дупница

Виртуалният музей е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество. Платформата представя информация за историята, природните и културни забележителности.  Достъпни са архивни документи, снимки, картини от общинския фонд. Обособени са секции с анкета и 3D-разходка.  Посетителите могат да публикуват документи след одобрение от..

публикувано на 04.12.20 в 13:01

25 с коронавирус в област Кюстендил

Само 25 са положителните проби за коронавирусна инфекция в област Кюстендил през изминалите 24 часа. Положителни проби за инфекцията са дали 15 души от община Кюстендил, четирима от община Дупница, трима от Кочериново, двама от Бобошево и едно лице от Рила, съобщават от Областния кризисен щаб. Взетите и изпратени за изследване проби през..

публикувано на 04.12.20 в 12:49

Дръвчета за Коледа от ЮЗДП

  Общо 12 000 коледни дръвчета има възможност да предложи на пазара за предстоящите празници Югозападното държавно предприятие, съобщават от Пресцентъра на ЮЗДП. Над 1/3 от тях са живи елхи в контейнер от видовете обикновен смърч и ела, които са най-предпочитани от потребителите. Произведени са в горските разсадници в „ДЛС Дикчан” и в..

публикувано на 04.12.20 в 12:46