Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мраморен паметник на ген. Спас Георгиев беше открит в Благоевград

По повод Деня на Освобождението на Горна Джумая

Монументът е монтиран в двора на храм „Въведение Богородично” –  Благоевград, точно до паметника на майор Орлински –  първият Освободител на Горна Джумая. 

Представители на държавната и местната власт, политици, културни дейци, общественици и граждани сведоха глава пред паметта на ген. Георгиев и героите дали живота си за свободата.

Празникът в Благоевград продължи с ритуал по издигане на националното знаме на Република България с участието на военно формирование 26 400 и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. 

Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествен молебен за здраве и благоденствие на българския народ. 

Официалните гости положиха венци и цветя на паметника на Гоце Делчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Благоевград избират обществен посредник

Изборът на обществен посредник е сред основните точки на утрешното заседание на благоевградския Общински съвет. 60 са докладните, които трябва да разгледат местните парламентаристи. Сред тях и гласуването на званието Почетен гражданин на Благоевград, на председателя на НЧ „Никола Вапцаров 1866“, Васил Новоселски.  Това стана ясно на..

публикувано на 28.03.24 в 14:08

"Събития и личности" с Давид Калпачки

След шестата поправка на Конституцията: нова процедура за назначаване на служебен кабинет. Ще се стигне ли до конституционна криза, заради новите механизми за избор на служебен премиер? - коментар на Велислав Величков, юрист от “Правосъдие за всеки”. Провал на мандатите за съставяне на правителство и нови избори - защо се стигна дотук?..

публикувано на 28.03.24 в 13:32

Нови детски площадки в Перник

Четири нови детски площадки вече радват най-малките перничани, съобщиха от общината. Две от новоизградените площадки са на улица „Вардар” в централната част на Перник. Те са за деца до три години и за деца до дванадесет години. Другите две площадки са до бл. 27 в кв. „Хумни дол“.  Нови детски площадки се изграждат и на ул. „Лом“ и при бл. 74 на ул...

публикувано на 28.03.24 в 13:22

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 13:16

ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор на служебен кабинет, впоследствие вот

"Има такъв народ" върнаха папката с третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, който на свой ред обяви, че започва консултации за сформирането на служебен кабинет.  ИТН получи папката от президента, след секунди я върнаха – празна! "Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в Конституцията. Радваме..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Мъж загина при пожар в Благоевград

Мъж на 61 години е починал при пожар в апартамент в жилищния квартал "Струмско" в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигналът е получен вчера, около 19:14 часа.   Пожарът е погасен от 2 екипа на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. Унищожено е домашно имущество, дограма, бяла и..

публикувано на 28.03.24 в 11:41

Студенти от АУБ разработиха идеи за развитието на Благоевград

Кметът Методи Байкушев връчи сертификати на студенти от Американски университет в България, които разработиха идеи за развитието на община Благоевград. Инициативата е част от курса “Стратегическо управление” на проф. Елена Радева. В продължение на два месеца 52 четвъртокурсници, разпределени в 11 екипа, работиха по казус, предоставен от зам.-кмета..

публикувано на 28.03.24 в 11:21