Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трън чества Ден на града

Празникът се отбелязва на Петковден, защото тогава трънските дюлгери се прибирали от гурбет. 

В граничния край Петковден се смята за начало на студеното време и на период, в който цялото семейство се събира в къщата. 

Заради пандемията от коронавирус тази година няма да има масови събития и концерти. Ще бъдат отслужени само тържествена литургия и водосвет и ще бъде раздаден курбан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Овладян е пожарът край гара Кочериново

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи директора на Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност” в Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни за горели техника и автомобили, каза..

публикувано на 22.07.24 в 19:14

Пожар на гара Кочериново

Пожар е възникнал в района на железопътната гара на Кочериново. Горят над 200 кубика дървени трупи.  Временно се ограничава движението на моторни превозни средства по път І-1 София - Кулата, в района на гара Кочериново поради пожар в близост до пътя.  Трафикът в посока Кулата, както и в посока София ще се осъществява по АМ  "Струма" от пътен възел..

публикувано на 22.07.24 в 17:40

Два камиона се удариха на АМ "Струма" при Кулата, единият водач е загинал

Тежка катастрофа е станала днес на автомагистрала "Струма".  В следобедните часове са се сблъскали два камиона на километър 164, преди ГКПП-Кулата, в района на Чучулигово.  Товарен автомобил се е блъснал в задната част на намиращ се пред него друг товарен автомобил. Загинал е водачът на камиона, който се е блъснал в този пред него.  Движението е..

публикувано на 22.07.24 в 16:59

Калин Стоянов: Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, пише БНР. "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. Доколкото разбрах, мисля, че включват и самолет. На..

публикувано на 22.07.24 в 16:04

Прокуратурата в Кюстендил разследва тежкото ПТП с двама загинали

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Кюстендил се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и телесна повреда. През нощта на 22.07.2024 г. на автомагистрала „Струма“ в района на гр. Бобошево се ударили две превозни средства – лек автомобил и микробус...

публикувано на 22.07.24 в 15:53

Методи Байкушев отчете успешен шестмесечен период

На пресконференция кметът на община Благоевград, Методи Байкушев, отчете дейността на ръководената от него администрация през първите шест месеца от всъпването му в длъжност. Байкушев определи отчетния период като успешен и заяви, че подробен писмен отчет ще бъде качен в Интерент страницата на община Благоевград. По отношение на бюджета и..

публикувано на 22.07.24 в 15:39

Министър Стоянов ще направи обход с хеликоптер над границата с Гърция

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще направи обход с хеликоптер на ГД „Гранична полиция“ над границата между България и Гърция, съобщиха от МВР. В граничната зона трети ден пламъци бушуват в планината Славянка.  На място дежурят пожарникари от Сандански и Гоце Делчев и служители на горските стопанства, те са разположени по билото на..

публикувано на 22.07.24 в 14:00