Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Дни на Еразъм" в Югозападния университет

7
Станислав Грозданов

Днес и утре Югозападният университет "Неофит Рилски" – Благоевград се включва в глобалната инициатива "Еразъм дни", която се провежда в цял свят. 3000 университети са се включили миналата година. 

Отдел "Международни образователни програми и сътрудничество" организира няколко събития, свързани с промотирането на програма "Еразъм+" сред академичната общност на Югозападния университет "Неофит Рилски". Днес чрез три мултимедийни презентация бяха представени възможностите за обучение, работа и практика в чужбина, които предоставя програма "Еразъм+" на студентите и докторантите на ЮЗУ "Неофит Рилски". 

Станислав Грозданов – административен координатор за програма "Еразъм" към ЮЗУ информира студентите за възможността да се обучават в над 150 университета в Европа и отбеляза, че Югозападният университет има сключени 150 договора с различни образователни институции. По време на срещата координаторът представи официални данни от проучване на Европейската комисия, според което над 70% от мобилните участници откриват какво искат да работят занапред, 1 от 5 среща бъдещия си партньор в живота по време на мобилността. Проучването сочи още, че Еразъм студентите подобряват уменията си за започване на работа и социално взаимодействие, 9 от 10 участници в програмата споделят, че са станали по-адаптивни, развили са комуникативни умения, способности за общуване в мултикултурна среда, умения за справяне с проблеми и цифрови способности.

В събитието чрез видеовръзка участва и студентът Вилислав Сатиев от Правно-историческия факултет, който в момента е на стаж в международната правна кантора „Dryllerakis & Associates Law Firm“ в Атина, Гърция. Той сподели защо е избрал да стане част от образователната програма „Еразъм+“, в какво се състои работата му като стажант и как преминава работният му ден. Вилислав призова студентите и докторантите да се възползват от възможностите за мобилност.

Програмата на събитието продължи с изложба на Василена Димитрова, озаглавена "Il nostro bel viaggio – Нашето красиво пътуване". С фотоси студентката от Факултета по изкуствата разказа за преживяванията и вълненията от Университета за чужденци в Перуджа.


Утре от 10:00 часа са презентациите за преподавателите, които могат да изберат от възможностите за преподаване в чужбина, а от 13:30 часа програмата "Еразъм" ще бъде представена и на административните служители в Югозападния университет.

"Програмата е много ценна с това, че дава възможност на студентите да учат в чужбина 12 месеца за всяка степен –бакалавър, магистър и доктор, отваря врати за придобиване на по-голям опит, да стартират своята кариера още от студентската скамейка." – каза за Радио Благоевград Станислав Грозданов – административен координатор за програма "Еразъм" в ЮЗУ.

Станислав Грозданов можете да чуете в звуковия файл – > 

Галерия

Вижте още

Издирва се

Районно управление – Дупница издирва  Димитър Кирилов Георгиев. Той е на 53 години и е от София. В неизвестност е от 28.11.2020 г. За последно е видян на хижа“ Ловна“ над курортното селище Паничище. Молим гражданите, които имат информация за него, да се обадят на тел.112..

публикувано на 04.12.20 в 13:50

Огнище на Covid-19 в Гоце Делчев

Огнище на коронавирус е регистрирано в Центъра за хора с ментални увреждания в Гоце Делчев. Заразените са карантинирани, достъпът до сградата на външни лица е забранен. 9 обитатели на Центъра за хора с умствена изостаналост и четирима души от персонала са заразени, потвърди заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев. Към момента..

публикувано на 04.12.20 в 13:43

Отложиха делото срещу бащата на убитите деца в Сандански

Отложиха делото за насилие срещу бащата на двете убити деца в Сандански, което беше насрочено за днес от 10 часа в Районен съд – Сандански, информира за Радио Благоевград изпълняващият длъжността председател на Районен съд, Росица Калугерова. Делото беше заведено от майката, която бе задържана  по подозрение, че е убила двете си деца на 3 и..

публикувано на 04.12.20 в 13:36

Конкурс за коледна украса обяви Община Дупница

До 17 декември може да украсите фасадата на дома си и да участвате в конкурса. Наградите за първите три места са 250, 150 и 100 лева. Записвания се приемат на тел. 0701/ 5 92 46, а кандидатите трябва да посочат адрес и телефон. Тази година традиционната Кутия на Дядо Коледа ще бъде виртуална.  Кметът отново ще изпълни коледните желания на три..

публикувано на 04.12.20 в 13:12
Дупница

Онлайн експозиция вече показва историята на Дупница

Виртуалният музей е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество. Платформата представя информация за историята, природните и културни забележителности.  Достъпни са архивни документи, снимки, картини от общинския фонд. Обособени са секции с анкета и 3D-разходка.  Посетителите могат да публикуват документи след одобрение от..

публикувано на 04.12.20 в 13:01

25 с коронавирус в област Кюстендил

Само 25 са положителните проби за коронавирусна инфекция в област Кюстендил през изминалите 24 часа. Положителни проби за инфекцията са дали 15 души от община Кюстендил, четирима от община Дупница, трима от Кочериново, двама от Бобошево и едно лице от Рила, съобщават от Областния кризисен щаб. Взетите и изпратени за изследване проби през..

публикувано на 04.12.20 в 12:49

Дръвчета за Коледа от ЮЗДП

  Общо 12 000 коледни дръвчета има възможност да предложи на пазара за предстоящите празници Югозападното държавно предприятие, съобщават от Пресцентъра на ЮЗДП. Над 1/3 от тях са живи елхи в контейнер от видовете обикновен смърч и ела, които са най-предпочитани от потребителите. Произведени са в горските разсадници в „ДЛС Дикчан” и в..

публикувано на 04.12.20 в 12:46