Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови мерки и засилен контрол в откритите пазари в Разлог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От понеделник 19.10 ще бъде въведен пропускателен режи за района на открития пазар в Разлог, ще има общински служители, които ще следят за спазване на хигиенните норми и ще има по-рестрективен достъп, информира днес кметът на Разлог инж. Красимир Герчев. 
На този етап ще бъде разрешена продажбата само на сезонни и други плодове и зеленчуци без дрехи, стоки за бита и др. 
За другите стоки – промишлените има достатъчно магазини, които работят и могат да задоволят потребностите, но създават предпоставки за струпване на много хора от четирите общини без дистанция.
Предстои да бъде взето решение клиентите също да влизат с маски в района на пазара в Разлог.
Кметът на Разлог инж. Герчев  информира, че от днес предстоят проверки в търговски обекти и други места за спазване на изискванията за носене на маски, и изпълнение на противоепидечимните мерки. 
Досега три пъти са правени подобни инспекции. Предстои да  проверят магазини, закрити помещения, ресторанти и заведения за това, дали персоналът носи маски, има ли дезинфектанти и др.
"Но каквито и мерки да се вземат, ако самите хора не осъзнаят сериозността на положението, нещата наистина заплашват да излязат от контрол. Ако искаме да живеем що годе по-нормално в тази ситуация и да не претоварваме здравната система трябва да бъдем отговорни. Най-голямата подкрепа, която дължим на медиците е да се пазим и бъдем отговорни - дистанция, маски и дезинфекция", каза кметът на Разлог инж. Герчев и допълни: "Нека не популистки, а истински да уважим медиците, като спазваме стриктно мерките - маски и дистанция. От началото на пандемията лекарите в МБАЛ Разлог, много от лекарите и сестрите  бяха заразени и преминаха през болестта."
Над 200 човека от 4 общини болни от коронавирус са преминали в болницата в Разлог от средата на месец март досега.
Към момента инфекциозно отделение е заето на 100 процента, както и до голяма степен вътрешно отделение. Благодарение на плановата политика в сферата на здравеопазване и подготовката на ръководството на общината болницата в Разлог може да поеме тези пациенти, тъй като отделението по долекуване осигурява допълнителен брой легла, което е много важно в този напрегнат и труден момент, когато здравното заведение в Разлог поема пациенти от общините Белица, Банско и Якоруда. 
Болницата е обезпечена откъм апаратура и медикаменти, но и тук, както и на други места големият проблем е човешкия фактор - персоналът е натоварен, на предела на силите си, и затова е изключително важно да бъдем отговорни, да се пазим, да пазим и здравето на околните, за да не се стигне до ситуация, когато лекарите трябва да решават кого да лекуват и кого не.

Вижте още

Предлагат вечерен час за учениците в Гоце Делчев заради COVID-19

Ситуацията с легловата база в болницата в Гоце Делчев е затруднена, каза в Благоевград министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посети болниците в Гоце Делчев, Разлог, Сандански и Благоевград, за да се запознае на място с проблемите на здравните заведения. Има варианти за облекчаване на положението в гоцеделчевската болница, заяви министър..

публикувано на 20.10.20 в 00:55

Дарение за спешния център в Банско

В Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец – най-тачения български светец и покровител на лекарите, Ротари клуб Банско – Разлог в присъствието на кмета на община Банско Иван Кадев и заместника му хуманитарните въпроси Костадин Атанасов, направи дарение за Спешния център в града. След консултация с медиците, за нуждите на центъра ротарианците дариха..

публикувано на 19.10.20 в 19:26
Инженер Дамян Дамянов

Директорът на ЮЗДП: Да се изменят или да отпаднат текстове в проектозакона за лова и опазване на дивеча

Да се изменят или да отпаднат част от предложените текстове в публикувания за обществено обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча. Това предлага директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, който е и член на Ловния съвет, в становище до изпълнителния директор..

публикувано на 19.10.20 в 17:06

Здравният министър: Благоевград ще остане в червената зона на повишена заболяемост от коронавирус

 Благоевград ще остане в червената зона на повишена заболяемост от коронавирус докато картината не регистрира трайно намаление в разпространението на заразата.Това заяви в Сандански здравният министър Проф.Костадин Ангелов, който е на обиколка в лечебните заведения от областта.  Министър Ангелов направи корекция в програмата си за..

публикувано на 19.10.20 в 16:57

Спа курортите и хотелиерският бизнес с достъп до еврофинансиране от ОПРР

Зам.-министър Николова: Влагаме над 1,483 млрд. евро за развитие на регионите и икономиката в следващите седем години. Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за изпълнение на проекти по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.   Те ще могат да получат финансиране..

публикувано на 19.10.20 в 16:30

Осем новозаразени за изминалите три дни в област Кюстендил

 От тях трима новозаразени са от община Кюстендил, трима – от община Дупница и по едно лице от общините Бобов дол и Кочериново. Това съобщиха от Областния кризисен щаб.   Хоспитализирани в Ковид отделението на Общинската болница в Дупница към този час са девет души. В Ковид отделението на болницата в град Кюстендил има настанени за лечение..

публикувано на 19.10.20 в 16:16

Вековен юбилей на централния пернишки храм „Св. Иван Рилски”

Централният пернишки храм „Св. Иван Рилски” отбеляза вековен юбилей. По повод 100-годишнината днес бе отслужена Архиерейска Света литургия, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, а кметът на Перник Станислав Владимиров подари на храма напрестолен кръст. Строежът на „Минната църква“ " започва през 1910 година по поръчка и за духовните потребности..

публикувано на 19.10.20 в 15:05