Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коларовската погача "Поганица - Беганица" грабна международен приз


Петричкото село Коларово и благоевградското село Логодаж представиха фолклорната кулинария на Пиринска Македония и обраха големите награди на онлайн кулинарния конкурс, който заради КОВИД кризата беше единственият събитиен модул на ХІІІ-то издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ в град Борово.Фолклорната кулинарна надпревара приключи на 6 октомври, а вчера (15 октомври) бяха обявени победителите в различните конкурсни категории. Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И – Коларовлии за обществено развитие и еманация на националната история“ представи фолклорната кулинария на своето село Коларово от община Петрич с рецепта за погачата „Поганица – Беганица“. Тя именно спечели Специалната награда на организаторите на фестивала – Народно читалище „Искра – 1898“ в гр. Борово.Както е описана в конкурсната анотация погачата „Поганица – Беганица се приготвя в т.нар. „погани дни“ – дните от Сурва до Богоявление, в които върлуват всевъзможни мръсотии, болести и лошотии. И за тяхното прогонване и предпазване от вредното им влияние всяка стопанка е приготвяла погачата „Поганица – Беганица“, с която е захранвала цялото семейство.След спечелените първо и второ място на Националния фолклорен фестивал – „От браздата до софрата – по дългия път на хляба“ в село Пещера на община Земен преди месец това е второто голямо отличие за самобитния фолклор на село Коларово, добило вече междуародна известност с организирания от дирекцията на местния Природен парк „Беласица“ уникален Фестивал на кестена, припомниха наблюдатели на сценичния фолклор и провеждането на фестивалите в условията на КОВИД-криза.Както всяко едно селище, така и нашето село Коларово има своите уникални природни и родни дадености, към чието обаяние никой не е в състояние да остане равнодушен“ – каза  председателят на местното сдружение „К.О.Р.Е.Н.И“ историкът Димитър Тренчев.Народно читалище „Иван Чаушки – 1934“ от село Логодаж на община Благоевград участва с три рецепти: „пиле на шише“, „празнична погача“ и отличеният с второ място в категория „Тестени изделия“ зелник в подница“.До участие в кулинарния конкурс бяха допуснати общо 111 фолклорни кулинарни рецепти, представени от читалища, училища, сдружения и др. неправителствени организации, и физически лица от България и чужбина, като всички ще бъдат уважени с почетни грамоти. - уточниха организаторите на фолклорния форум в град Борово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Интензивен трафик по основните пътища в област Благоевград

  Интензивен е трафикът от Гърция посока България в последния от поредицата почивни дни. Натоварено е движението от граничен пункт Кулата към Благоевград, както и по пътя Банско-Симитли. Задръствания  има в района на Кресна, Симитли и Благоевград , съобщиха за Радио Благоевград от  ОПУ – Благоевград. Километрични колони от автомобили са се..

публикувано на 24.09.23 в 18:47

Стотици доброволци от Кюстендилска област се включиха в кампанията “Да изчистим България заедно”

Стотици доброволци от различни населени места на област Кюстендил се включиха в кампанията “Да изчистим България заедно”. Лошото време не спря активните граждани от всички точки на Кюстендил и региона да почистят своите населени места, природни паркове, места за отдих, нерегламентирани сметища и замърсени райони. Сред най-активните в кампанията тази..

публикувано на 16.09.23 в 16:13

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на празника на Сандански

Вицепрезидентът на Република България - Илияна Йотова ще отбележи заедно с жителите и гостите на Сандански Празника на града.  Официалното честване ще започне от 20.00 часа на пл. „България“. В 17:30 ч. на площад "България" ще започне празничен концерт „Децата на Сандански пеят и танцуват“, със специалното участие на Дара Екимова.

обновено на 28.04.22 в 09:12

Посланикът на Германия посети Югозападния университет „Неофит Рилски“

Негово превъзходителство Кристоф Айххорн, извънреден и пълномощен посланик на Федерална република Германия в България, посети днес Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той беше посрещнат от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков и заместник-ректорите проф. д.изк. проф. Йордан Гошев и доц. д-р Ицка Дерижан. На срещата..

публикувано на 13.10.21 в 18:48

Сандански с номинация за туристическа община на годината

Министерство на туризма обяви началото на петите годишни награди на туризма за 2020 година.  В конкурса участват голяма част от българските общини, за които туризмът е един от водещите отрасли. Макар сложна и изпълнена с предизвикателства и изпитания година, министерството ще отличи туристическите общини с добри практики и устойчива политика за..

публикувано на 02.12.20 в 13:48

Туристическият трафик към Гърция през граничен пункт „ Кулата – Промахон“ рязко се увеличи в почивната събота

Колоната от леки автомобили, изчакващи по трасето на автомагистрала „Струма“, е близо 10 километра, съобщиха от "Гранична полиция". Забавянето е най- вече заради засилените проверки на гръцките здравни власти, които извършват масово тестване за коронавирус.  Още в ранните часове на деня потокът туристи, тръгнали към Гърция, се увеличи рязко. Леките коли..

публикувано на 04.07.20 в 11:45

Стартират „Ученически игри 2020“ – общински етапщински етап

Стартират „Ученически игри 2020“ – общински етап Днес се проведе работна среща с представители на училищата в Благоевград за организиране на „Ученически игри 2020“ - общински етап.  Всички училища са заявили участие. Учениците на Благоевград ще се състезават в осем вида спорт: баскетбол, волейбол, футбол, хандбал, лека атлетика, тенис на маса,..

публикувано на 04.02.20 в 15:30