Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат вечерен час за учениците в Гоце Делчев заради COVID-19

Ситуацията с легловата база в болницата в Гоце Делчев е затруднена, каза в Благоевград министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посети болниците в Гоце Делчев, Разлог, Сандански и Благоевград, за да се запознае на място с проблемите на здравните заведения. Има варианти за облекчаване на положението в гоцеделчевската болница, заяви министър Ангелов. Ще бъдат разкрити още 10 легла във Вътрешно отделение. В случай, че пациентите се увеличат, болни ще бъдат пренасочвани към болницата в Разлог. 

Остава сериозен проблемът с кадрите в МБАЛ "Иван Скендеров". Решено е студенти от ЮЗУ, специалност “Медицински сестри и акушерки” да стажуват в болницата, а специализанти, които реализират своята специализация в столични болници ще се включат в екипа на лечебното заведение на Гоце Делчев. Студентите, които се обучават за медицински сестри ще бъдат назначавани като болногледачи, законът го позволява, посочи министър Костадин Ангелов. Специализантите ще получават заплащане от болниците, в които специализират.

Вероятно в Гоце Делчев ще бъде въведен вечерен час за учениците, като целта е ограничаване на разпространението на коронавирус. Това решение трябва да вземе местния кризисен щаб, поясни министърът на здравеопазването. Обсъжда се и носенето на маски не само в закрити помещения, но и на открито. Предложения в тази посока идват от много медици от различни болници в страната. 

Няма да бъдат затваряни градове с КПП-та, категоричен е министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той отхвърли вероятността ситуацията с Банско от март да се повтори. Курортът ще бъде достъпен за своите посетители. Няма да бъдат използвани крайни мерки за овладяването на пандемията от Ковид -19 в региона и страната, стана ясно от изказването на министъра.

Костадин Ангелов посочи основната цел на мерките, които се вземат от Областния кризисен щаб и кметовете по места – излизането на областта от червената зона. Това е напълно възможно при стриктно спазване на въведените до момента мерки-носенето на маски в затворени помещения, използването на дезинфектанти и спазването на дистанция. Ако тези мерки се спазват, до две седмици чувствително ще намалее броят на заболелите от COVID-19, категоричен е здравният министър. 

Ще бъде създаден Национален логистичен щаб, оповести министър Костадин Ангелов и мотивира създаването на новата структура с факта, че има проблем по отношение на комуникацията между лечебните заведения в различните области. От другата седмица ще заработи новата структура, която ще се намира в София и ще работи като кол център. Държавата ще бъде разделена на 6 региона. Щабът ще координира работата на болниците, така че пациентите да получат навременна медицинска помощ и да не се усеща липса на медикаменти.

След заседанието на Областния кризисен щаб, в присъствието на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов припомни решенията, които са били взети с кметовете на общини на територията на областта във връзка с разпространението на Ковид -19 в региона. Михайлов е запознал здравния министър с мерките, които кметовете предприемат. Като цяло ще бъде засилен контролът върху спазването на тези мерки, увери областният управител. Сериозни санкции, от 300 до 1000 лева грозят нарушителите. Полиция, екипи на РЗИ и на общините ще съблюдават изпълнението на мерките.

В звуковите файлове можете да чуете Бисер Михайлов и репортаж на Мариана Попова – >





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

БСП регистрира листата си в Благоевград

БСП регистрира днес листата си с кандидат-депутати в Районната избирателна комисия – Благоевград. Корнелия Нинова отново е водач на социалистите в Пиринско. 17 са кандидатите в листата. "Регистрирахме една прекрасна листа. Едно прекрасно съчетание от опит, младост, мъдрост и професионализъм, така че тръгваме на тези избори с един силен екип",..

публикувано на 07.05.24 в 14:40

Андрей Цеков е водач на листата на ПП-ДБ в Благоевградска област

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството, Андрей Цеков, е водач на листата на ПП – ДБ в 1 Многомандатен изборен район – Благоевград. Коалицията ще се представи на предсрочните парламентарни избори с 22 –ма кандидати, каза пред журналисти в Благоевград Андрей Цеков малко преди да бъде регистрирана тяхната листа в РИК...

публикувано на 07.05.24 в 14:36

Александър Дунчев ще води листите на "Зелено движение" в Благоевград

Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ще води листите на партия "Зелено движение" в Благоевград и в София област.  Начело на листата за европейските избори е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е пръв и в битката за национален парламент в 23 МИР София и в родния си..

публикувано на 07.05.24 в 14:14

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче..

публикувано на 07.05.24 в 14:01

Паметник на участниците във войните откриха в село Мосомище

В едно от най-големите и будни села в община Гоце Делчев – Мосомище, почетоха Деня на храбростта и Българската армия с изключително важно събитие – откриване на паметник, посветен на участниците във войните от селото. Инициативата е на учениците от 11 клас в НПГ „Димитър Талев“ Мариян Картулев, Ивайло Солев, Георги Илиев и Любомир Димитров – всичките..

публикувано на 07.05.24 в 13:39

Цветя за 100 години от смъртта на Дядото в Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 100 години от смъртта на Димитър Благоев. Ритуалът по полагане на цветя се състоя пред паметника на Дядото. Ученици от Второ основно училище, чиито патрон е Благоев, припомниха моменти от живота му. Пред паметника на Дядото на площад „Георги Измирлиев“ цветя положиха зам.- кметът на Община Благоевград..

публикувано на 07.05.24 в 12:07

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание, Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията. Тя беше..

публикувано на 07.05.24 в 10:20