Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Белица организират разделното събиране на растителни отпадъци

Снимка: БГНЕС

Общинска администрация – Белица стартира организирането на разделното събиране на растителни отпадъци от домакинствата на територията на Община Белица по метода разясняване „От врата на врата“. 
За разделното събиране са раздадени кафяви контейнери, като извозването им ще се извършва от фирмата, отговаряща за сметоизвозването и сметопочистването. 
Това ще улесни максимално гражданите, които трябва да приемат действия за изхвърляне на събраните растителни отпадъци – трева, листа, стайни и градински цветя, остатъци от подрязване на храсти, лози и дръвчета от градини и дворове в контейнерите, които ще бъдат поставени до съдовете за битови отпадъци. За улеснение графикът за извозването им ще съвпада с утвърдения график от Община Белица за организираното събиране на битовите отпадъци.
Разделното събраните растителни отпадъци ще се извозват на компостиращата инсталация разположена на Регионалното депо за неопасни отпадъци – Разлог, което ще предотврати депонирането на този вид отпадък. 
Компостирането на растителните отпадъци е в синхрон с приетите принципи за управление на отпадъците, към което се стреми Община Белица. В този случай отделените растителни отпадъци се превръщат в изходна суровина за получаване на компост – средство за подобряване на качеството и плодородието на почвите, както и рекултивация на нарушени терени, в земеделието, при озеленителни и възстановителни дейности при строителни проекти и др. 
Този модел на събиране ще намали количеството на битовите отпадъци постъпващи за депониране и ще се превърне в „живота“ на депото. 
Намаляването на обема на отпадъците постъпващи за депониране, ще намали също така разходите на общината, което в дългосрочен план ще бъде и в полза на гражданите с намаляване на такса битови отпадъци.
Сред другите мерки предприети от страна на Община Белица е разделното събиране на зелените отпадъци от поддържането на обществените паркове, градини и други публични зелени пространства, с което се цели постигането на ключови цели заложени в европейското и националното законодателство за ограничаването на количеството депонирани отпадъци.

Вижте още

На 22 декември Благоевград отново протестира срещу мръсния въздух

На 22 декември от 12 до 13 часа пред сградата на общината в Благоевград ще се проведе поредният протест срещу мръсния въздух, които дишаме в града. Това каза за Радио Благоевград един от организаторите на протеста Сергей Лазаров. „Всеки един благоевградчанин трябва да протестира. Ако ние не си опазим къщичката, няма кой на ни я опази. Виждате,..

публикувано на 04.12.20 в 19:53

Още една нова оборудвана линейка за болницата в Петрич

Филиалът на "Югозападната болница" в Петрич получи нова линейка. Тя беше заявена от Община Петрич за работата на болницата в града. Линейката е закупена за 96 хиляди лева - 46 хиляди лева са средства на МБАЛ „Югозападна болница“ и 50 хиляди лева са от бюджета на Община Петрич. Линейката разполага с оборудване за транспортиране на тежки случаи..

публикувано на 04.12.20 в 19:25

Със светлинно 3D шоу запалиха елхата в Симитли

Със светлинно 3D шоу посрещнаха на площад „Септември” в Симитли Дядо Коледа и Снежанка. Под звуците на коледна песен, белобрадият старец и Снежанка запалиха светлините на коледното дърво, поставено в центъра на площада.  Феерия от светлини и коледни мотиви бяха част от 3D шоуто изработено на фасадата на читалището в града. След запалването на..

публикувано на 04.12.20 в 19:12

17 – метрова елха сияе в центъра на Благоевград

Без големи празненства запалиха коледните светлини в Благоевград. Въпреки пандемичната обстанова за радост на жителите и гостите на града, на площад Георги Измирлиев грейна и 17-метрово празнично дърво. Кметът Румен Томов пожела здраве, весели празници и много подаръци за малчуганите. Т ази година  Община Благоевград призовава към..

публикувано на 04.12.20 в 18:47

Детска градина в Благоевград ще работи за децата на медиците

От понеделник детска градина №8 "Вечерница" в Благоевград, която се намира най-близо до МБАЛ-Благоевград, ще отвори врати за децата на медиците от четирите лечебни заведения в града и Спешното отделение. Ще бъдат приети деца от 3 до 6 години. Това казаха за Радио Благоевград от пресцентъра на Община Благоевград. Днес Министерство на образованието..

публикувано на 04.12.20 в 17:31

„Септември“ отново разби „Миньор“ с 3:0

В мач от 16-я кръг на Втора футболна лига наказаният с лишаване от домакинство „Септември“ (Симитли) победи с 3:0 „Миньор“ (Перник) на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград. Първият гол падна в 31-та минута – тогава Запро Динев мина като на парад през цялата пернишка защита и с техничен удар прати топката в мрежата на Леонтиев.   „Миньор“..

публикувано на 04.12.20 в 17:05

Общинската детска кухня и Социалният патронаж в Перник няма да спират работата си

Общинската детска кухня и Социалният патронаж в Перник няма да спират работата си, докато действат ограничителните мерки, съобщи директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Перник д-р Татяна Вангелова. 350 домакинства използват услугите на Детската кухня в Перник. Желание да получават храна от Социалния патронаж са заявили 457 възрастни..

публикувано на 04.12.20 в 16:44