Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евросредства в подкрепа на автобусните превозвачи

Пострадали от COVID-19

От днес до 10 ноември българските микро, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, могат да кандидатстват за финансова подкрепа за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19, съобщават от Пресцентъра на Областния информационен център - Благоевград. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по схема „Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ е 30 млн. лв. 25,5 млн. лв. от тях са осигурени от ЕФРР и 4,5 млн. лв. са национално съфинансиране.

Проучванията на Международния съюз по автомобилен транспорт и директните доклади от автомобилната индустрия показват колко сериозно пътническият транспорт е засегнат от кризата с разпространението на коронавируса. Спадът на туристическите превози, международните превози на дълги разстояния и превозите, които обслужват училища и детски градини е 100%. Приходите са спаднали средно с 50-100 % през периода на ограничение.

В България статистиката не се различава от тази на Международния съюз по автомобилен транспорт. С въвеждането на извънредното положение в средата на м. март 2020 г. напълно бяха преустановени международните автобусни превози на пътници. Случайните (туристически) превози също бяха напълно преустановени. Междуселищните превози от републиканската транспортна схема бяха редуцирани до минимум, поради липсата на пътникопоток. Редуцирани бяха и голяма част от междуселищните превози от общинските и областните транспортни схеми. Специализираният превоз на ученици беше напълно преустановен, специализираните превози в предприятия също в голямата си част бяха преустановени.

При така създалата се ситуация, автобусният бранш се оказа в изключително тежко положение. Десетки предприятия са на ръба на фалита, хиляди служители са застрашени от съкращаване. Напрежението в бранша, който осигурява работни места на над 27 000 служители, непрекъснато расте.

В тази връзка настоящата схема е насочена към осигуряване на оперативен капитал за българските микро, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Те задължително трябва да развиват своята основна икономическа дейност в един от следните сектори – „Пътнически градски и крайградски транспорт“ или „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран никъде“. Трябва да са лицензирани превозвачи за извършване на превоз на пътници по смисъла на Закона за автомобилните превози и да са осъществявали стопанска дейност през 2018 и 2019 г.

Минималният размер на БФП за конкретно заявление е 3 000 лв. , а максималният - 450 000 лв., като не се изисква съфинансиране от кандидатите, но безвъзмездната финансова помощ не може да бъде повече от 8% от оборота.

За финансиране ще бъдат предложени заявления, които съответстват на критериите за подбор, по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по схемата.

Подаването на заявлението за участие става изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрезИнформационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България, чрез използванена валиден Квалифициран електронен подпис.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил оглави архиерейска света литургия в Жаблянския манастир „Св. Йоан Предтеча“

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил оглави отслужената днес архиерейска света литургия по повод храмовия празник на Жаблянския манастир „Св. Йоан Предтеча“. Пред дошлите в светата обител вярващи Негово светейшество говори за живота на свети Йоан Кръстител и за силата на вярата. В проповедта си патриархът каза, че законите на земното..

публикувано на 29.08.24 в 17:50

Въженият парк в Благоевград ще бъде с ново работно време

От 1 септември до 31 октомври въженият парк в Благоевград ще бъде с ново работно време. Атракционът ще бъде отворен за посетители от понеделник до неделя от 11.00 часа до 18.00 часа с почивка от 14.00 до 14.30 часа. Резервация за групови посещения може да бъде направена на тел. 0892/089703 Въженият парк функционира с два кръга. Първият е за деца..

публикувано на 29.08.24 в 15:57

Кадрова рокада в „Топлофикация-Перник“

Досегашният зам.-директор на „Топлофикация Перник” Борислав Борисов поема ръководството на пернишкото дружество. Той наследява на поста Чавдар Стойнев, който оглави ТЕЦ „Бобов дол”. Официално шефската рокада стана факт след вписването на промените в Търговския регистър. Борислав Борисов е дългогодишен кадър на „Топлофикация Перник”. Работил е на..

публикувано на 29.08.24 в 14:07

Мъж пострада при пожар в Благоевград

Един човек е пострадал при пожара, който възникна на обяд в Благоевград. Огънят е избухнал в селскостопанска постройка, намираща се между две къщи на улица „Александър Стамболийски“. Мъжът е с обгаряния по главата и ръката, транспортиран е в МБАЛ – Благоевград. Все още не се знае от какво е тръгнал огънят. Според съседи във въпросната..

публикувано на 29.08.24 в 12:46

ОбС в Перник прие декларация за златодобива в „Златуша”

ОбС в Перник прие декларация за принципно несъгласие и отказ да съгласува, одобрява и разрешава каквито и да било проекти и процедури за добив на злато от проектната концесионна площ „Златуша”. Проектната концесионна площ е разположена на територията на няколко общини, сред които и Перник. С подписка селата Вискяр, Расник и Радуй отправят молба към..

публикувано на 29.08.24 в 12:26

Дарителска кампания "Помощ за пожара в Рила"

Спешна дарителска кампания във връзка с пожара в Рила планина инициира кметът на дупнишкото село Самораново Райко Цветков. Целта е закупуване на гасачески пособия, които да обезпечат работата на доброволците на терен. Средствата са необходими спешно за ранцеви пояси, кофпомпа, пръскачки с батерии, радиостанции, противогази и др. Пособията ще се..

публикувано на 29.08.24 в 10:53

Въвеждат воден режим в община Кочериново

Захранването на населените места на територията на община Кочериново с вода за питейно-битови нужди е затруднено. Силно намален дебит на водоизточниците  е основната причина за въвеждане на воден режим в общината. Заповедта за налагане на режим за водоползване е издадена от кмета на общината Станислав Горов. Водоснабдяването на населените места на..

публикувано на 29.08.24 в 10:23