Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евросредства в подкрепа на автобусните превозвачи

Пострадали от COVID-19

От днес до 10 ноември българските микро, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, могат да кандидатстват за финансова подкрепа за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19, съобщават от Пресцентъра на Областния информационен център - Благоевград. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по схема „Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ е 30 млн. лв. 25,5 млн. лв. от тях са осигурени от ЕФРР и 4,5 млн. лв. са национално съфинансиране.

Проучванията на Международния съюз по автомобилен транспорт и директните доклади от автомобилната индустрия показват колко сериозно пътническият транспорт е засегнат от кризата с разпространението на коронавируса. Спадът на туристическите превози, международните превози на дълги разстояния и превозите, които обслужват училища и детски градини е 100%. Приходите са спаднали средно с 50-100 % през периода на ограничение.

В България статистиката не се различава от тази на Международния съюз по автомобилен транспорт. С въвеждането на извънредното положение в средата на м. март 2020 г. напълно бяха преустановени международните автобусни превози на пътници. Случайните (туристически) превози също бяха напълно преустановени. Междуселищните превози от републиканската транспортна схема бяха редуцирани до минимум, поради липсата на пътникопоток. Редуцирани бяха и голяма част от междуселищните превози от общинските и областните транспортни схеми. Специализираният превоз на ученици беше напълно преустановен, специализираните превози в предприятия също в голямата си част бяха преустановени.

При така създалата се ситуация, автобусният бранш се оказа в изключително тежко положение. Десетки предприятия са на ръба на фалита, хиляди служители са застрашени от съкращаване. Напрежението в бранша, който осигурява работни места на над 27 000 служители, непрекъснато расте.

В тази връзка настоящата схема е насочена към осигуряване на оперативен капитал за българските микро, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Те задължително трябва да развиват своята основна икономическа дейност в един от следните сектори – „Пътнически градски и крайградски транспорт“ или „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран никъде“. Трябва да са лицензирани превозвачи за извършване на превоз на пътници по смисъла на Закона за автомобилните превози и да са осъществявали стопанска дейност през 2018 и 2019 г.

Минималният размер на БФП за конкретно заявление е 3 000 лв. , а максималният - 450 000 лв., като не се изисква съфинансиране от кандидатите, но безвъзмездната финансова помощ не може да бъде повече от 8% от оборота.

За финансиране ще бъдат предложени заявления, които съответстват на критериите за подбор, по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по схемата.

Подаването на заявлението за участие става изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрезИнформационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България, чрез използванена валиден Квалифициран електронен подпис.


Вижте още

Отложиха изборите за църковни настоятелства

Поради тежката извънредна ситуация свързана с пандемията от COVID – 19 и обявената извънредна епидемична обстановка, се отлага провеждането на избори за нови Църковни настоятелства и Проверителни комисии определено за 6 и 13 декември 2020 г. Същото е определено със заповед № 111/02.12.2020 г. на Неврокопския митрополит Серафим на основание чл. 88 и чл...

публикувано на 05.12.20 в 16:47

Млади хора от село Краище залесиха терени край Белица

Пет момчета и четири момичета се включиха в днешната инициатива, която е последна за тази тодина, каза за Радио Благоевград организоторът, Муса Гагъм.  " Успяхме да залесим 300 фиданки черен бор и 100 фиданки явор, а залесяването се случи два километра над град Белица по пътя за село Горно Драглище. Тази инициатива се реализира със..

публикувано на 05.12.20 в 16:12

Международни награди за възпитаници на Вокално студио "Сгушена звездица" - Петрич

Дея Костадинова и Златка Граматикова се представиха отлично в XVІ International Festival Culture Caravan 2020, Полша. Във фестивала взеха участие деца от 24 държави, а във отделните възрастови групи по 30. Дея Костадинова на 9 години спечели първа награда във възрастова група 7-9 години, Златка Граматикова на 12 години спечели..

публикувано на 05.12.20 в 15:11

Обвиняем за убийство в село Бараково остава в ареста

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Росица Савова потвърди взетата по отношение на 41- годишния Йордан Г. от село Бараково мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като остави без уважение молбата му за промяната й в по- лека такава - „Домашен арест“. Той е привлечен като обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен..

публикувано на 05.12.20 в 14:53

Коледен конкурс за писмо до Дядо Коледа

Коледен конкурс за най-оригинално писмо до Дядо Коледа организират от Община Симитли. Пред сградата на общинската администрация ще бъде поставена пощенската кутия за писмата до Дядо Коледа. Срокът писмата да бъдат написани е от утредо 21 декември, съобщи за Радио Благоевград зам.-кметът на Симитли Евгения Георгиева. Един от критериите..

публикувано на 05.12.20 в 12:23

Община Банско ще подпомогне на МБАЛ-Разлог с 20 хил. лева

С икономии по различни разходни пера ще бъде компенсирано намалението на приходите в общинския бюджет за 2020 г., решиха общинските съветници в Банско на последното за годината заседание. Местния парламент гласува решение, с което се освобождават от плащане на услуга по сметосъбиране и сметоизвозване някои задължени лица. Това са..

публикувано на 05.12.20 в 11:09

Изследване проследява монетите през късната античност по течението на река Струма

Излезе от печат монографията на главен асистент д-р Светослава Филипова от Регионалния музей в Кюстендил - "Монети и монетна циркулация през късната античност /294-498 г./ по Горното и Средното течение на река Струма", съобщиха от музея.  Изследването обхваща колективните и единични монетни находки като акцентът е поставен върху монетите,..

публикувано на 05.12.20 в 10:19