Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опашка за направления пред РЗИ – Благоевград

Огромни опашки от чакащи да получат направление за PCR тестове се образува пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Заради изчерпания лимит вчера не бяха издавани такива документи.

Десетки жители от цялата област се редяха на опашка от 7 часа сутринта. Направленията за безплатни тестове се издават от 9 до 10.30 часа. Повечето хора са с хронични заболявания, в рискови групи, със симптоми или контактни.

От РЗИ очакват ситуацията да се нормализира след като и личните лекари започнат да издават направления за PCR изследвания. Предстои да бъдат разкрити още три лаборатории на територията на областта. Междувременно здравната инспекция ще настоява за увеличаване на направленията, които към момента са 100 на ден.


Вижте още

Отложиха изборите за църковни настоятелства

Поради тежката извънредна ситуация свързана с пандемията от COVID – 19 и обявената извънредна епидемична обстановка, се отлага провеждането на избори за нови Църковни настоятелства и Проверителни комисии определено за 6 и 13 декември 2020 г. Същото е определено със заповед № 111/02.12.2020 г. на Неврокопския митрополит Серафим на основание чл. 88 и чл...

публикувано на 05.12.20 в 16:47

Млади хора от село Краище залесиха терени край Белица

Пет момчета и четири момичета се включиха в днешната инициатива, която е последна за тази тодина, каза за Радио Благоевград организоторът, Муса Гагъм.  " Успяхме да залесим 300 фиданки черен бор и 100 фиданки явор, а залесяването се случи два километра над град Белица по пътя за село Горно Драглище. Тази инициатива се реализира със..

публикувано на 05.12.20 в 16:12

Международни награди за възпитаници на Вокално студио "Сгушена звездица" - Петрич

Дея Костадинова и Златка Граматикова се представиха отлично в XVІ International Festival Culture Caravan 2020, Полша. Във фестивала взеха участие деца от 24 държави, а във отделните възрастови групи по 30. Дея Костадинова на 9 години спечели първа награда във възрастова група 7-9 години, Златка Граматикова на 12 години спечели..

публикувано на 05.12.20 в 15:11

Обвиняем за убийство в село Бараково остава в ареста

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Росица Савова потвърди взетата по отношение на 41- годишния Йордан Г. от село Бараково мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като остави без уважение молбата му за промяната й в по- лека такава - „Домашен арест“. Той е привлечен като обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен..

публикувано на 05.12.20 в 14:53

Коледен конкурс за писмо до Дядо Коледа

Коледен конкурс за най-оригинално писмо до Дядо Коледа организират от Община Симитли. Пред сградата на общинската администрация ще бъде поставена пощенската кутия за писмата до Дядо Коледа. Срокът писмата да бъдат написани е от утредо 21 декември, съобщи за Радио Благоевград зам.-кметът на Симитли Евгения Георгиева. Един от критериите..

публикувано на 05.12.20 в 12:23

Община Банско ще подпомогне на МБАЛ-Разлог с 20 хил. лева

С икономии по различни разходни пера ще бъде компенсирано намалението на приходите в общинския бюджет за 2020 г., решиха общинските съветници в Банско на последното за годината заседание. Местния парламент гласува решение, с което се освобождават от плащане на услуга по сметосъбиране и сметоизвозване някои задължени лица. Това са..

публикувано на 05.12.20 в 11:09

Изследване проследява монетите през късната античност по течението на река Струма

Излезе от печат монографията на главен асистент д-р Светослава Филипова от Регионалния музей в Кюстендил - "Монети и монетна циркулация през късната античност /294-498 г./ по Горното и Средното течение на река Струма", съобщиха от музея.  Изследването обхваща колективните и единични монетни находки като акцентът е поставен върху монетите,..

публикувано на 05.12.20 в 10:19